Πλήρης η ασυδοσία στην αγορά καταγγέλλουν στο Agronewsbomb, οι παραγωγοί.

Από τα 60 και 65 λεπτά το κιλό ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές στα μανταρίνια Νόβα στο τέλος του 2023, αλλά μέσα σε ένα μήνα, οι τιμές τους, όπως καταγγέλλουν στο Agronewsbomb, αρκετοί αγρότες, έχουν… κατακρημνιστεί.

Για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε πιο βόρειες ζώνες, αυτή τη στιγμή οι τιμές που προσφέρονται στους παραγωγούς από τους εμπόρους δεν ξεπερνούν τα 25 λεπτά το κιλό.

“Είχαμε συμφωνήσει πριν λίγες μέρες για τιμή στα 25 λεπτά και τώρα μας λένε 23 λεπτά καθαρά”, τονίζει ένας παραγωγός, από την Ηλεία.

Σημειωτέον ότι τα εργατικά είναι 10 λεπτά το κιλό, επιπλέον.

Featured Image

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, οι αγρότες φοβούνται ότι τα Νόβα θα μείνουν απούλητα εξαιτίας του ότι φθηνά προϊόντα από τρίτες χώρες, με αμφίβολη ποιότητα κερδίζουν τις αγορές.

“Δεν είναι δυνατόν να καλλιεργούμε με τέτοια κόστη και όταν έρχεται η ώρα της συγκομιδής, να μετράμε μόνο ζημιές”, λέει ένας άλλος παραγωγός από την περιφέρεια Ηπείρου.

Σε σχέση με τα Νόβα οι έμποροι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι ευπαθή ως φρούτα ειδικά όταν έχει κρύο. Το καλό είναι ότι τις επόμενες ημέρες οι θερμοκρασίες θα ανεβούν, οπότε και οι παραγωγοί δεν πιέζονται.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image