Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου.

Με ερώτηση ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζει προς τον yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και στους αγρότες του Ηρακλείου, οι πρωτόγνωρες περικοπές και τα πολλά λάθη που συνοδεύουν την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης του 2023. Δυστυχώς, επαληθεύθηκαν οι φόβοι των αγροτών για «τυφλή» πληρωμή στο τέλος του έτους και επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες τους με τρόπο οδυνηρό, καθώς χιλιάδες παραγωγοί, άλλα ανέμεναν και άλλα ποσά είδαν στους λογαριασμούς τους».

Tονίζει πως οι μεγάλες περικοπές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 45% των πληρωμένων προηγούμενων ετών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνεπάγονται την αδυναμία συνέχισης της καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων σε παραγωγικές ζώνες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Featured Image

Επισημαίνει, χαρακτηριστικά, ότι τους αγρότες δεν τους απασχολούν οι μεταθέσεις ευθυνών μεταξύ Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά το γεγονός ότι οι φετινές πληρωμές είναι οι μικρότερες των τελευταίων χρόνων.

Ακόμα, ζητά ενημέρωση σχετικά με την τελική διαμορφωμένη αξία των δικαιωμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτική και δεν παραλείπει να ζητήσει στοιχεία για το ύψος των αντιστοίχων πληρωμών για την Π.Ε. Ηρακλείου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θέτει, επίσης, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση των αγροτεμαχίων που εξαιρέθηκαν της πληρωμής, λόγω ελέγχων από δορυφόρους και στο Ηράκλειο, τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ώστε να διορθωθεί άμεσα ο τεράστιος όγκος λαθών εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης στην Π.Ε. Ηρακλείου καθώς και την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών από επιδοτήσεις των ετών 2014 έως 2021.

Featured Image