Στη χειρότερη… μοίρα από όλους τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι αναγκασμένοι να παράγουν μέχρι τα γεράματα για να ζήσουν.

Και επειδή η φύση της εργασίας είναι τέτοια (έρχονται σε επαφή με νερά, ζωοτροφές, ζώα κ.λπ. κ.λπ. τις πιο πολλές φορές δεν προλαβαίνουν καν να βγουν στην συνταξιοδότηση και να εισπράξουν και την πενιχρή σύνταξη.

Πάντως οι ηλικιακοί περιορισμοί για τη συνταξιοδότηση των αγροτών διαφέρουν ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι όποιος θέλει… μπορεί, αλλά στην Ελλάδα, οι κυβερνώντες δεν θέλουν. Και δεν θέλουν να βάλουν και στα βαρέα και ανθυγιεινά τους παραγωγούς, που ζουν και παράγουν υπό αντίξοες συνθήκες.

Παρακάτω παραθέτουμε μια επισκόπηση των ηλικιακών ορίων για τη συνταξιοδότηση των αγροτών, σε ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ:

Γερμανία: Η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών είναι 65 έτη με πλήρη σύνταξη. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν από την ηλικία των 63 ετών με περιορισμένη σύνταξη.

Γαλλία: Η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών είναι επίσης 65 έτη, ανεξάρτητα από το φύλο, μετά από μια ελάχιστη περίοδο ασφάλισης.

Ιταλία: Η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών εξαρτάται από την περίοδο ασφάλισης και την περιοχή διαμονής. Συνήθως, οι άνδρες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από την ηλικία των 63 ετών και οι γυναίκες από την ηλικία των 61 ετών.

Ισπανία: Η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών εξαρτάται από την περίοδο ασφάλισης και το καθεστώς εργασίας. Συνήθως, η ηλικία κυμαίνεται από τα 63 έως τα 65 έτη.

Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες που διαθέτουμε από έρευνα, για την πρόσβαση στη συνταξιοδότηση οι αγρότες χρειάζεται να πληρούν τα εξής κριτήρια: να έχουν συνεισφέρει για τουλάχιστον 180 μήνες, να είναι τουλάχιστον 66 ετών και να έχουν ολοκληρώσει την αγροτική δραστηριότητα.

Στην Αυστρία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, για την πρόσβαση στη συνταξιοδότηση, οι αγρότες χρειάζεται να έχουν συνεισφέρει για τουλάχιστον 540 μήνες (45 χρόνια) και να είναι τουλάχιστον 65 ετών.

Featured Image

Όσον αφορά στην Ελβετία, το σύστημα συνταξιοδότησης είναι περίπλοκο και διαφοροποιείται ανάλογα με το καντόνι.

Στην Ρουμανία, η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών μετά τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι 65 ετών για τους άνδρες και 63 ετών για τις γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικές διατάξεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία για αγρότες που έχουν εργαστεί σε σκληρές συνθήκες ή έχουν ειδικές ανάγκες.

Στην Πολωνία, η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών είναι 67 ετών για τους άνδρες και 65 ετών για τις γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις για αγρότες που έχουν εργαστεί για μακρά χρονική περίοδο στον γεωργικό τομέα.

Στη Νορβηγία, η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών εξαρτάται από το πότε ξεκίνησε ο αγρότης να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του. Συνήθως, η ηλικία συνταξιοδότησης κυμαίνεται από τα 62 έως τα 67 έτη.

Στη Σουηδία, η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών είναι επίσης ευέλικτη και εξαρτάται από το πότε ο αγρότης επέλεξε να ξεκινήσει να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του. Η ηλικία συνταξιοδότησης μπορεί να κυμαίνεται από τα 61 έως τα 67 έτη.

Στη Δανία, οι αγρότες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από την ηλικία των 60 ετών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν εργαστεί στη γεωργία για έναν ορισμένο αριθμό ετών.

Στην Ουγγαρία, η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών είναι 62 έτη για τους άνδρες και 57 έτη για τις γυναίκες.

Τέλος, εκτός ΕΕ, αλλά δίπλα μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Τουρκίας, όπου η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών είναι 60 έτη για τους άνδρες και 58 έτη για τις γυναίκες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συνεισφέρει για μια ελάχιστη περίοδο ασφάλισης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image