Τεράστιες οι ζημιές στις ελαιοπαραγωγικές ζώνες από τα ήδη στρεσαρισμένα λόγω ξηρασίας δέντρα.

Ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα έως και 150 χλμ./ώρα προκάλεσαν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών και το Πάσχα χάος σε ολόκληρη την Ισπανία με ακυρώσεις πτήσεων, πολλαπλούς τραυματισμούς και ζημιές σε κτήρια και καλλιέργειες.

Εκατοντάδες περιστατικά καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα την Μ. Τετάρτη, καθώς η καταιγίδα Νέλσον άφησε να γίνει γνωστή η παρουσία της από την Ανδαλουσία έως τη Γαλικία και στις Βαλεαρίδες και Κανάριες νήσους.

Ένα μέτωπο στον Ατλαντικό έφερε τις χειρότερες συνθήκες στην Castilla y Leon (480 αναφορές έκτακτης ανάγκης), στη Γαλικία (160 αναφορές), στην Ανδαλουσία (170) και στη Μαδρίτη (100).

Οι καταιγίδες συνεχίστηκαν για πολλές ημέρες, με τουλάχιστον 15 επαρχίες να παραμένουν σε συναγερμό για βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους.

Στο Βαγιαδολίδ, ένας 69χρονος χτυπήθηκε στο χέρι από μια ιπτάμενη ομπρέλα που παρέσυραν οι άνεμοι. Επίσης νοσηλεύτηκε.

Η Γαλικία έχει επίσης τρομερές ζημιές, με πολλούς δρόμους γεμάτους με φερτά υλικά και αντικείμενα, κάτι που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος και αποκοπή των δρόμων.

Στο Σαντιάγο, ένας οδηγός που ταξίδευε ανέφερε στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης ότι ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του, προκαλώντας ζημιά στο όχημα. Ο ιδιοκτήτης δεν έπαθε τίποτα. Γύρω στις 17.30, ένα δέντρο έπεσε πάνω σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή Carreira, στο Cans, στο O Porriño.

Στην Ανδαλουσία υπήρξαν τουλάχιστον 170 κλήσεις σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λόγω των ισχυρών ανέμων, ιδιαίτερα στη Σεβίλλη.

Στην Αλμερία έγιναν 25 προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις, μετά τη μερική κατάρρευση αθλητικού περιπτέρου στη Βέρα, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό.

Featured Image

Μια 32χρονη γυναίκα αναγκάστηκε να αναζητήσει νοσηλεία στην Κόρδοβα αφού ένα αντικείμενο έπεσε στο πόδι της. Πιο βόρεια στο Μπιλμπάο, όπου ο άνεμος έφτασε τα 140 χλμ/ώρα, πολλές πτήσεις από το αεροδρόμιο της πόλης ακυρώθηκαν. Εν τω μεταξύ, μια πτήση από τη Βαρκελώνη έπρεπε να επιστρέψει στην καταλανική πρωτεύουσα, ενώ μια άλλη από το Λονδίνο ακυρώθηκε επίσης.

Σε άλλο σημείο, ένας τοίχος που περιβάλλει το στάδιο El Plantio στο Μπούργκος κατέρρευσε λόγω των ισχυρών ανέμων.

Προειδοποιήσεις για ισχυρούς ανέμους παραμένουν σε ισχύ σε περιοχές της Ανδαλουσίας, των Βαλεαρίδων, της Κανταβρίας, της Καστίλλης και Λεόν, της Βαλένθια, της Γαλικίας, της Βαρκελώνης, των Καναρίων Νήσων και αλλού.

Η βροχή έπεσε τις προηγούμενες ημέρες εντονότερα στις κεντρικές περιοχές και στην Κόρδοβα, την Ουέλβα, τη Χαέν και τη Σεβίλλη.

Οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα θα είναι πιο χαμηλές από το συνηθισμένο για αυτή την εποχή, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Δείτε σχετικό βίντεο

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από theolivepress.es

Featured Image