Όσοι είχαν στοιχηματίσει σε πτώση της τιμής του ελαιολάδου τον Σεπτέμβριο, ενόψει της επόμενης εμπορικής περιόδου, θα απογοητευτούν.

Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις παραγωγής τείνουν να χειροτερεύουν σχεδόν σε όλες τις χώρες παραγωγής, το ελαιόλαδο στις δεξαμενές τελειώνει ή έχει τελειώσει, επομένως οι τιμές παραμένουν σταθερά υψηλές, παρά την μια κάποια αύξηση στην αναμενόμενη παραγωγή (πάντα σε επίπεδο προγνώσεων καθώς ο καιρός δεν αστειεύεται), κυρίως σε υπερ -εντατικές καλλιέργειες.

Ενδεικτικά, ένα ποσοστό μεταξύ 10 και 25% της παραγωγής ελαιοκομικών φυτών υψηλής πυκνότητας έχει ήδη συρρικνωθεί σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 5,5 και 6 ευρώ/κιλό. Αν και πρόκειται για σημαντικές και επιδράσεις, η αγορά δεν φαίνεται να τις λαμβάνει υπόψη αυτή τη στιγμή.

Στην Ιταλία, η τιμή χονδρικής του Ιταλικού ελαιολάδου στο Μπάρι είναι σταθερή, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο στα 9-9,3 ευρώ/κιλό στις 10 Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με την IsmeaMercati, στις 2 Σεπτεμβρίου, η τιμή ήταν 9,15 ευρώ/κιλό. Ακόμη και στο άλλο σημαντικό μέρος στην Απουλία, τη Φότζια, η τιμή παραμένει στα 9,05 ευρώ/κιλό από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Featured Image

Διευρύνοντας τον ορίζοντα στην υπόλοιπη Ιταλία, σημειώνουμε επίσης απόλυτη σταθερότητα τιμών με το Παλέρμο στα 9 ευρώ/κιλό και το Τράπανι στα 9,15 ευρώ/κιλό, βάσει τιμών Ismea Mercati από τις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρει το teatronaturale.it.

Στην Ιταλία, μόνο η τιμή του λαμπάντε στο Μπρίντιζι, το Λέτσε και τον Τάραντα μειώνεται στα 5,3 ευρώ/κιλό, επομένως τείνει να ευθυγραμμιστεί με αυτή του Gioia Tauro στα 4,9 ευρώ/κιλό. Αυτές είναι πολύ χαμηλότερες τιμές από την Ισπανία, αλλά, για αυτήν την κατηγορία προϊόντων.

Στην Ισπανία , εδώ και σχεδόν ένα μήνα, παρατηρείται συνεχής άνοδος της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο έχει επιστρέψει στα μέγιστα επίπεδα των αρχών του καλοκαιριού στα 7,3 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με το PoolRed στις 10 Σεπτεμβρίου 2024. Οι εργασίες, σε όγκο, εμφανίζονται σύμφωνα με την εποχή και την αγορά, ενώ πιθανολογείται ότι μερικές χιλιάδες τόνοι φρέσκου παρθένου, κυρίως από ελιές Arbequina, να αρχίσουν να παράγονται ήδη από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Τότε θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πώς θα κινηθούν η αγορά και οι σχετικές τιμές, σημειώνει το Ιταλικό site.

Στο μεταξύ, ωστόσο, η τιμή του παρθένου ελαιολάδου εμφανίζεται να υποχωρεί στα 6,8-6,85 ευρώ/κιλό. Αν και φαινόταν ότι πήγαινε να φτάσει τα 7 ευρώ/κιλό μέχρι την περασμένη εβδομάδα, μια ροή διαθεσιμότητας ειδικά από τον συνεταιριστικό κόσμο επιβράδυνε τις τιμές. Πολύ παρόμοια δυναμική και για το λάδι λαμπάντε, στα 6,7 ευρώ/κιλό, επομένως η τιμή είναι πολύ κοντά στο παρθένο ελαιόλαδο.

Είναι ακόμη πολύ, πολύ νωρίς για να περιγράψουμε μια εικόνα ή μια τάση. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις αυτής της περιόδου δεν είναι στρατηγικές αλλά τακτικές. Κανείς δεν τολμά να κάνει απόθεμα, έστω και ελάχιστα, εν μέρει επειδή το διαθέσιμο ελαιόλαδο συχνά δεν είναι της καλύτερης ποιότητας και εν μέρει επειδή αναμένει να κατανοήσει την τάση των τιμών στο εγγύς μέλλον. Εν ολίγοις, αγοράζετε αυτό που ήδη γνωρίζετε ότι έχετε πουλήσει με βάση τις παραγγελίες που έχετε λάβει και επιβεβαιώσει.

Featured Image