Μειωμένες οι προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών του νησιού για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Ελάχιστοι είναι οι ελαιώνες της Λέσβου που αναμένεται να δώσουν ικανοποιητική παραγωγή καρπού την νέα ελαιοκομική περίοδο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί στο «Ν».  Έτσι οι καλές τιμές του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές δεν αναμένεται να αυξήσουν το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών του νησιού.  Μόνο οι βόρειες περιοχές του νησιού, φαίνεται πως είχαν καλή ανθοφορία. Στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού η παραγωγή καρπού αναμένεται να κυμανθεί κάτω από το 50% της δυναμικότητας του ελαιώνα της Λέσβου, σε μέσα επίπεδα.

Την τελευταία ημέρα του Μαΐου, στις πεδινές περιοχές της Λέσβου η ανθοφορία είχε ολοκληρωθεί και είχαν γίνει ορατά τα αποτελέσματα της καρπόδεσης. Αντίθετα στις ορεινές περιοχές του νησιού η ανθοφορία ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούσαν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Πολλοί είναι οι ελαιοπαραγωγοί που υποστηρίζουν πως ο ήπιος χειμώνας είναι μια από τις αιτίες της περιορισμένης ανθοφορίας του ελαιώνα του νησιού.

Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να καλύψουν το έλλειμμα που δημιούργησαν οι λιγοστές βροχοπτώσεις του χειμώνα που πέρασε. Επίσης μεγάλα τμήματα του ελαιώνα του νησιού βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ της οκτάμηνης ανομβρίας του προηγούμενου έτους (6 Μαρτίου ως 25 Νοεμβρίου 2022). Τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται στα πιο αβαθή και άγονα εδάφη του νησιού δεν ανάπτυξαν νέους βλαστούς κατά την διάρκεια του 2022. Με αποτέλεσμα την φετινή άνοιξη να αδυνατούν να αναπτύξουν ανθό ή να δημιουργούν πολύ περιορισμένο ανθό.

Μόρια – Πάμφιλα

Στην Μόρια και τα Πάμφιλα, στην νοτιανατολική πλευρά του νησιού, ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς που μίλησαν στο «Ν» τονίζουν πως τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε εδάφη με μεγάλη κλήση έχουν σχεδόν μηδενική ανθοφορία. Στους πεδινούς ελαιώνες η εικόνα είναι καλύτερη αλλά λίγοι είναι εκείνοι που είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της ανθοφορίας στους ελαιώνες τους. Στις πεδινές περιοχές η εικόνα είναι καλύτερη αλλά όχι ικανοποιητική. Ο ελαιοπαραγωγός και γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εκφράζει τον φόβο πως οι όψιμες βροχοπτώσεις θα οδηγήσουν σε μεγάλη ανάπτυξη του κυκλοκόνιου το οποίο θα έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη του καρπού.

Γέρα

Απογοητευτική είναι η εικόνα που μας έδωσε από τους ελαιώνες της Γέρας, την καρδιά του ελαιώνα της Λέσβου, ο Γιώργος Κωνσταντάρας. Συγκεκριμένα μας είπε πως η παραγωγή καρπού αναμένεται να κυμανθεί από 10% ως 20% τόσο τους ορεινούς όσο και στους πεδινούς ελαιώνες της περιοχής, με βάση την εξέλιξη της ανθοφορίας. Κατά την εκτίμηση του η κλιματική κρίση είναι η αιτία του προβλήματος και πρόσθεσε πως τα ελαιόδεντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν σοκαριστεί από αλλαγές του κλίματος στο νησί.

Μυτιλήνη

Στην περιοχή της Μυτιλήνης, των Αλυφαντών και του Πυργί η εξέλιξη της ανθοφορίας είναι μέτρια προς καλή στα καλά καλλιεργημένα ελαιοκτήματα. Ίδια εικόνα δίνουν και οι ελαιώνες που τα δέντρα βρίσκουν επαρκείς ποσότητες νερού για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Στους υπόλοιπους ελαιώνες η ανθοφορία είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Featured Image

Πλωμάρι

Ο συνεταιριστής Δημήτρης Καμπούρης αναφέρει πως στους πεδινούς ελαιώνες της περιοχής του Πλωμαρίου η εκτιμώμενη παραγωγή καρπού θα είναι κάτω από το 50% της δυναμικότητας των δέντρων. Στους ορεινούς ελαιώνες (π.χ. Παλιοχώρι) η ανθοφορία είναι πολύ όψιμη και κατά την εκτίμηση του είναι παρακινδυνευμένο να γίνει εκτίμηση αυτή την στιγμή.

Βόρεια Λέσβος

Ο Μάριος Βαλιουντής ελαιοπαραγωγός στην περιοχή της Στύψης τονίζει πως η ανθοφορία στην περιοχή Στύψης και Πέτρας, (βόρεια Λέσβος) είχε καλή εξέλιξη και η καρπόδεση είναι ικανοποιητική. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην περιοχή του Μανταμάδου. Ωστόσο ο κ. Βαλιουντής είναι συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του για την παραπέρα εξέλιξη της παραγωγής καθώς αρκεί μια περίοδος παρατεταμένης ανομβρίας, ή ξηρασία για να εμφανιστεί έντονη καρπόπτωση.

Εκτίμηση

Οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, καθαρίσματα από άγρια βλάστηση και εκτεταμένα κλαδέματα που καταγράφηκαν στους ελαιώνες της Λέσβου τους προηγούμενους μήνες αναμένεται να αποδώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε δύο με τρία χρόνια. Μάλιστα τα εκτεταμένα κλαδέματα σε πολλές περιπτώσεις περιορίσουν την φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Μεγάλο πρόβλημα για τους ελαιώνες του νησιού είναι η περιορισμένη ως μηδενική θρέψη.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, είναι η γήρανση του ελαιώνα της Λέσβου. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα δέντρα χρειάζονται ανανέωση. Πρόκειται για μια κοστοβόρα επένδυση που όμως θα έχει μακροπρόθεσμα πολύ θετικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη εικόνα από τους ελαιώνες της Λέσβου δείχνει πως την ελαιοκομική περίοδο 2023 – 2024 η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι μέτρια προς μικρή.

stonisi.gr