Ανομβρία και υπερπληθυσμός δάκου τα κύρια προβλήματα των Ισπανικών ελαιώνων.
Μετά από πέντε χρόνια σχεδόν ανομβρίας και με τα δυο τελευταία με ελάχιστη παραγωγή, οι αγρότες ετοιμάζονται να περάσουν το καλοκαίρι κοιτάζοντας τον ουρανό. Είναι οι πρώτοι πού αισθάνονται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής!
Στην περίπτωση του ελαιολάδου έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η αύξηση των τιμών επιδεινώθηκε από την πολύ κακή συγκομιδή που προκλήθηκε από την έλλειψη βροχών και τις ακραίες θερμοκρασίες.
Η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ σε αυτό που ονομάζεται «υγρός χρυσός», αλλά αυτό δεν διασφαλίζει ότι το κόστος του θα μειωθεί, σύμφωνα με την OCU (Organización de Consumidores y Usuarios).
Τα τελευταία τρία χρόνια οι τιμές έχουν ανέβει έως και 300% και είναι δύσκολο να μειωθούν στην περίπτωση του ελαιολάδου.
Πρώτον, επειδή είναι ένα επεξεργασμένο τρόφιμο που απαιτεί πολύπλοκη παραγωγή, δεύτερον επειδή είναι μοναδικό και δύσκολο να αντικατασταθεί και τέλος υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι λειτουργεί με μελλοντικές προβλέψεις βάσει μεταβλητών καιρικών συνθηκών.
Στην αρχή της περιόδου ανθοφορίας οι αγρότες έδειχναν αισιόδοξοι. Έβρεξε στα τέλη Μαρτίου, δίνοντας υγρασία στο έδαφος και οι θερμοκρασίες δεν ήταν ακραίες. Οι σκληροί μήνες του καλοκαιριού όμως δεν έχουν μπει ακόμα και ο Χουάν Αντόνιο Πόλο, διευθυντής Γεωτεχνικής και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, είναι αισιόδοξος αλλά επιφυλακτικός: «Υπήρξε καλή ανθοφορία και καλό σύνολο λουλουδιών».
Αλλά, πριν βουτήξετε το ψωμί στο λάδι λέει: «Ας μην ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από μια πολύ μικρή βλαστική ανάπτυξη τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή είχαμε καλή ανθοφορία αλλά σε στρεσαρισμένα δένδρα». Τώρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ξεκινά η περίοδος λιπογένεσης, κατά την οποία ο καρπός μεγαλώνει και σκληραίνει και θα χρειαστεί νερό: “Τι θα γίνει με την τελική παραγωγή; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει”.
Πηγή: phestos.blogspot.com