Λίγο πάνω από το 1 εκατ. τόνους οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία και αν όλα πάνε καλά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν λέει το Ισπανικό υπουργείο Γεωργίας λόγω της ξηρασίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου δείχνουν ανάκαμψη της συνήθους μέσης παραγωγής στην Ισπανία, μετά από δύο εξαιρετικά χαμηλές σοδειές.

Η εκτίμηση που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων δείχνει ότι η παραγωγή για τη σεζόν 2024-2025 θα φθάσει τους 1.262.300 τόνους, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση 48% σε σύγκριση με την προηγούμενη παραγωγή και 4% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων έξι ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλανάς, «τα δεδομένα είναι θετικά» και η ανάκτηση του παραγωγικού δυναμικού «θα επιτρέψει στις αγορές να επανέλθουν στην κανονικότητα».

Featured Image

Οι βροχές που παρήχθησαν την άνοιξη επέτρεψαν την καλή ανθοφορία και την καρποφορία της ελιάς. Οι κλιματικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές για τη διασφάλιση της σωστής εξέλιξης της ελιάς, ιδιαίτερα στους ξηρικούς ελαιώνες, για τους οποίους οι βροχοπτώσεις σε αυτή τη φάση καλλιέργειας είναι το κλειδί για την παραγωγή ελαιολάδου.

Τα στοιχεία δυναμικότητας είναι προκαταρκτικά και θα προσαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη της παραγωγής, αφού η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Σε περιφερειακούς όρους, η εκτίμηση αντικατοπτρίζει μια σημαντική αύξηση στην Ανδαλουσία, τη μεγαλύτερη κοινότητα παραγωγής, με αύξηση 77% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Η παραγωγή της Ανδαλουσίας, που υπολογίζεται σε 1.021.000, θα αντιπροσωπεύει το 81% του εθνικού συνόλου, όταν την προηγούμενη εκστρατεία ήταν μόλις 68%.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση στη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα παραγωγής, την Castilla-La Mancha, με 140.000 τόνους, 29% περισσότερο από την εκστρατεία 2023-2024.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από oleumxauen.es

Featured Image