Featured Image

Η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-Asaja) ζητά από την περιφερειακή και εθνική διοίκηση να διεξαγάγει μια εις βάθος έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια της ξαφνικής πτώσης των τιμών παραγωγού των εσπεριδοειδών.

Σύμφωνα με την αγορά εσπεριδοειδών της Βαλένθια, οι τιμές για τα πορτοκάλια έχουν πέσει κατακόρυφα έως και 30% τον τελευταίο μήνα, πηγαίνοντας στην περίπτωση της ποικιλίας Navel Lane Late από 0,36 σε 0,25 ευρώ ανά κιλό (€/kg).

Σε μεταγενέστερες ποικιλίες, η Valencia Late ξεκίνησε με 0,21 €/κιλό, κάτω δηλαδή από το κόστος παραγωγής. Όσον αφορά τα μανταρίνια, οι ποικιλίες που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση αξίας σε επίπεδο… χωραφιού είναι η Orri (-22%) και η Ortanique (-17%).

Η αγροτική οργάνωση απαιτεί μια έντονη πρωτοβουλία αυτεπάγγελτων επιθεωρήσεων των κύριων εμπορικών φορέων και των αλυσίδων διανομής «για να αποκλειστούν αντιανταγωνιστικές πρακτικές, ακόμη και πιθανές συννενοήσεις, καθώς, με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κανένας τεχνικός παράγοντας από μόνος του «Δεν μπορεί παρά να εξηγήσει αποφασιστικά αυτή την απότομη κατάρρευση των τιμών που λαμβάνουν οι παραγωγοί». Παρομοίως, προτρέπει την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), που εξαρτάται από το Υπουργείο Γεωργίας , να διερευνήσει και, όπου ενδείκνυται, να επιβάλει κυρώσεις, κάθε σύμβαση για την πώληση εσπεριδοειδών των οποίων η τιμή είναι χαμηλότερη από το μέσο κόστος παραγωγής.

Τα πρώτα πλήγματα της κρίσης των εσπεριδοειδών σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, όταν ορισμένες ποικιλίες μανταρινιών όπως η Clemenvilla ή η Hernandina είχαν σοβαρά προβλήματα μάρκετινγκ και υπήρχαν ακόμη και πολλά χωράφια που έμειναν ασυλλόγιστα λόγω έλλειψης ζήτησης.

Featured Image

Ο οργανισμός υπό την προεδρία του Cristóbal Aguado επιμένει σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη διεπαγγελματική Intercitrus που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων θεμάτων όπως η προώθηση, ισχυρά μέτρα για να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα της «pinyolà» που προκαλεί απώλεια καταναλωτών, ιδίως μεταξύ των πιο νεαροί.

Εισαγωγές από τρίτες χώρες

Ένα μεγάλο μέρος των πορτοκαλιών, που είχαν λάβει λογικές τιμές, έχουν επίσης πέσει κάτω από το όριο κερδοφορίας από τον Φεβρουάριο. Φωνές από τον κλάδο, ειδικά από το ιδιωτικό εμπόριο και τον συνεταιρισμό, ρίχνουν όλη την ευθύνη σε έναν εξωτερικό παράγοντα όπως οι ξένες εισαγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έδωσε η Ailimpo, οι εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ από τρίτες χώρες από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο ήταν 263.437 τόνοι, 5% λιγότερες από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εξαγωγές πορτοκαλιών από την Ισπανία στην ΕΕ ανήλθαν σε 580.337 τόνους, γεγονός που διατηρεί το μερίδιο αγοράς περίπου στο 70% σε μια εκστρατεία με μειωμένη συγκομιδή λόγω των κλιματικών αντιξοοτήτων.

Η AVA-Asaja επαναλαμβάνει την «αγανάκτησή της για την εμπορική στρατηγική της ΕΕ που ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, με τίμημα τη θυσία των παραγωγών της, και υπογραμμίζει το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης της Αιγύπτου».

Ωστόσο, η AVA-Asaja επαναλαμβάνει την «αγανάκτησή της για την εμπορική στρατηγική της ΕΕ που ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, με τίμημα τη θυσία των παραγωγών της, και υπογραμμίζει το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης της Αιγύπτου», το οποίο έχει ξεπεράσει για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική σε αποστολές πορτοκαλιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με 115.022 τόνους, που αντιπροσωπεύει αύξηση 56% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Υπό αυτή την έννοια, ο γεωργικός οργανισμός απαιτεί από τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν την εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Αίγυπτο, καθώς και με άλλες χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Τουρκία και το Μαρόκο, προκειμένου να «αξιολογήσει τις σημερινές και μελλοντικές επιπτώσεις στα εσπεριδοειδή ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της επιφάνειας που έχει φυτευτεί τα τελευταία χρόνια και για να αποτρέψει την είσοδο νέων παρασίτων και ασθενειών στην Ευρώπη.