Συνέδριο και το 2ο Ζωντανό Εργαστήριο (Living Lab) θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 (10:00 – 14:00), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΜΠ, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα παρουσιαστούν οι βασικές δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου INTRICATE, ενώ το Ζωντανό Εργαστήριο θα εστιάσει στον διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους φορείς χάραξης πολιτικής για τη διαχείριση των ιχθυοκλωβών ανοιχτής θάλασσας, καθώς και στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.

Το 2025 οι ιχθυοκαλλιέργειες αναμένεται να ανέλθουν σε ποσοστό 52% της παγκόσμιας παραγωγής θαλασσινών. Παρά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αναπαραγωγής και εκτροφής, οι παράκτιες ιχθυοκαλλιέργειες, αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως ο αργός ρυθμός ανάπτυξης των ψαριών, τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, η εντατική χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση ασθενειών, η κατά τόπους υπερκάλυψη παράκτιων ζωνών, κ.α. Οι λόγοι αυτοί οδηγούν την ιχθυοβιομηχανία προς τις ιχθυοκαλλιέργειες ανοιχτής θαλάσσης, δηλαδή την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτογραμμή.

Το έργο INTRICATE χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και έχει διάρκεια είκοσι μηνών (7/6/2023 – 15/2/2025). Στόχος του έργου ήταν, η έρευνα αναφορικά με τις δυνατότητες υιοθέτησης αρχών της κυκλικής οικονομίας στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και η σχεδίαση ιχθυοκλωβών ανοιχτής θαλάσσης, και ειδικότερα:

Ο Σχεδιασμός Ιχθυοκλωβών Ανοιχτής Θαλάσσης.

Η Καταγραφή της Υφιστάμενης Κατάστασης των απορριπτόμενων πλαστικών διχτυών και αξιολόγηση των υφιστάμενων διαδικασιών συλλογής και αξιοποίησης.

Οι Προτάσεις για Ανακύκλωση Πολυμερών υλικών που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες, και η διερεύνηση και αξιολόγηση νέων υλικών.

Η Υλοποίηση Δοκιμών Πρότυπου ιχθυοκλωβού στη δεξαμενή του ΕΝΘΥ του ΕΜΠ, για την αξιολόγηση της λειτουργικότητας και της αντοχής σε πραγματικές συνθήκες.

Η Ενεργοποίηση Εμπλεκόμενων Φορέων για την προώθηση της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη εφαρμογή των πρακτικών κυκλικής οικονομίας στον τομέα των αλιευτικών διχτυών.

Το έργο INTRICATE σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα ιχθυοκαλλιεργειών, συνδυάζοντας την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη. Με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και την εφαρμογή πρωτοποριακών πρακτικών κυκλικής οικονομίας, επιδιώκεται η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η ανάπτυξη της ιχθυοβιομηχανίας. Το έργο επιδιώκει να αποτελέσει πρότυπο για την ευρύτερη υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου INTRICATE “Καινοτόμες πρακτικές κυκλικής οικονομίας στα πλαστικά δίχτυα ιχθυοκαλλιεργειών για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων” είναι ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ι. Χατζηγεωργίου.

Newsroom Agronewsbomb