Στις εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου από χώρες των Βαλκανίων και της Ασίας εντοπίζουν την πηγή των κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα, τα οποία εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλία, στελέχη της αγοράς, θεσμικοί παράγοντες αλλά και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, με τους οποίους μίλησε το Capital.gr.

Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν ότι εάν τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να σφαγιαστούν περισσότερα από 3.000 αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία, κάτι που αντιστοιχεί σε παραγωγή 1 εκατομμυρίου κιλών γάλακτος, δεν θα επιβαρύνει τις τιμές παραγωγού και κατ’ επέκταση δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις και στα τελικά προϊόντα όπως είναι η φέτα, για την παραγωγή της οποίας χρησιμοποιείται αιγοπρόβειο γάλα. Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν, δεν αναμένεται να επηρεαστεί η παραγωγή, καθότι ο συνολικός όγκος παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος στη Θεσσαλία ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια κιλά ετησίως και άρα οι απώλειες περίπου 1 εκατομμυρίου κιλών γάλακτος δεν είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες.

Όπως επισημαίνει σχετικά με το θέμα ο Ελευθέριος Γίτσας, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, “η εκδήλωση των κρουσμάτων πανώλης σχετίζεται άμεσα με τις παράνομες εισαγωγές προβάτων με σκοπό τη σφαγή του στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που εμπορεύονται ζώα, τα οποία προμηθεύονται από της βόρειες χώρες και την Τουρκία, μέσω Βουλγαρίας. Στη συνέχεια, όταν τα εισάγουν στην Ελλάδα, ξεχωρίζουν κάποια τα οποία διαθέτουν στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τα ζητούν για να ενισχύσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Ο έλεγχος των παράνομων εισαγωγών θα έπρεπε επομένως να πραγματοποιείται στους εισαγωγείς και όχι στους κτηνοτρόφους”.

Ο κύριος Γίτσας επισημαίνει ότι ο αριθμός των ζώων που σφαγιάστηκαν ή θα σφαγιαστούν για την αντιμετώπιση της πανώλης, είναι περιορισμένος και δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο παραγόμενων ποσοτήτων. “Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη λήξη της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου λόγω της έναρξης αναπαραγωγής των ζώων, κατά την οποία διακόπτεται η παραγωγή του γάλακτος. Η νέα παραγωγική περίοδος θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, χρονικό διάστημα το οποίο είναι ικανό ούτως ώστε να προετοιμαστούν οι κτηνοτρόφοι κατάλληλα, αντικαθιστώντας όσα από τα ζώα τους χρειάστηκε να σφαγιαστούν για την αντιμετώπιση της πανώλης”.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ και για την περίπτωση της παραγωγής κρέατος. “Οι παραγγελίες έχουν ήδη εκτελεστεί και επομένως οι προμήθειες των απαιτούμενων ποσοτήτων για να καλύψουν την θερινή περίοδο, έχουν ήδη παραδοθεί. Οποιαδήποτε ανατίμηση δείτε στην αγορά, θα πρόκειται για κοινή κερδοσκοπία”.

Σημειώνεται ότι τα ζώα που εντοπίστηκαν με πανώλη είναι στο σύνολό τους γαλακτοπαραγωγικά και όχι κρεατοπαραγωγικά. “Τα μόνα ασφαλή γαλακτοπαραγωγικά πρόβατα που έρχονται στην Ελλάδα, προέρχονται αποκλειστικά από τη Γαλλία και την Ισπανία, όπου τηρούνται όλες οι διαδικασίες ελέγχων και εμβολιασμού για πιθανές νόσους των ζώων. Στις λοιπές χώρες των Βαλκανίων και της Ασίας, δεν υπάρχει σχετική μέριμνα”.

Όπως εξηγεί ο κύριος Γίτσας η μετάδοση του ιού έγινε είτε από την εισαγωγή νέων ζώων σε φάρμες προς ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου, είτε από τη βοσκή όπου μολύνονται τα κοπάδια όταν συναντήσουν κάποιο σημείο που έχει περάσει ένα μολυσμένο ζώο. “Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας τα περισσότερα ζώα παραμένουν περιορισμένα σε σταβλικές εγκαταστάσεις, περιορίζοντας τη ζημιά που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη σε διαφορετική περίπτωση”.

Δ. Σαράντης (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Ζητούμενο η ορθή υγειονομική διαχείριση των σταβλικών εγκαταστάσεων

Featured Image

Για το ίδιο θέμα το Capital.gr ζήτησε τη θέση και του επιχειρηματία Δημήτρη Σαράντη, συνιδιοκτήτη του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς). “Δεν υφίσταται κανένας φόβος για τους καταναλωτές με το γάλα και λόγω της μετέπειτα επεξεργασίας που δέχεται. To ζητούμενο είναι η διαχείριση των σταβλικών εγκαταστάσεων να γίνεται με ασφάλεια, τηρουμένων όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, ούτως ώστε να μην υπάρχει εξάπλωση της νόσου”, σημειώνει ο κύριος Σαράντης.

Συνεταιρισμός Ελασσόνας: Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις εισαγωγές ζώων από τη Ρουμανία

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας “Γάλα Ελάςς”, Γιώργο Μηλιώνη, αναφέρει ότι η καταγραφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τους κτηνιάτρους προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Και αυτός από την πλευρά του επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο ζήτημα είναι οι ελληνοποιήσεις ζώων που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. “H πανώλη επηρεάζει αποκλειστικά το κτηνοτροφικό κεφάλαιο και τις εκμεταλλεύσεις της περιοχής. Ωστόσο δεν υφίσταται κανένα ζήτημα για τη δημόσια υγεία”, συμπληρώνει ο κύριος Μηλιώνης. “Είναι νωρίς να συζητήσουμε για πιθανή επίδραση στην τιμή της πρώτης ύλης, που θα μπορούσε να φέρει στην πρώτη ύλη ένα τέτοιο γεγονός”.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα εισέρχονται χιλιάδες αμνοερείφια από τη Ρουμανία, τα οποία προορίζονται αρχικά για πάχυνση και στη συνέχεια για ανθρώπινη κατανάλωση”, συμπληρώνει.

Δ. Κόττης (Συνεταιρισμός Καλαμπάκας): Το πρόβλημα έγκειται στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων χωρίς κτηνιατρική παρακολούθηση

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Κόττης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας “Μετέωρα” εκτιμά ότι η νόσος δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω και σύντομα όλα θα επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας. “Από τη στιγμή που δεν είναι κάποιο φαινόμενο που να απειλεί τον ανθρώπινο οργανισμό, νομίζω ότι σύντομα η κατάσταση θα αποκατασταθεί. Οπωσδήποτε το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος εντοπίζεται στην εισροή ζώων από τα σύνορα χωρίς κτηνιατρική παρακολούθηση”.

Ο κύριος Κόττης επισημαίνει ότι κύριο πρόβλημα για τον κτηνοτροφικό κλάδο αποτελεί η μη απόδοση των αποζημιώσεων από το κράτος μετά τις σημαντικές καταστροφές που επέφερε η κακοκαιρία “Daniel”.

Πηγή: capital.gr

Featured Image