Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα δεδομένα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των Ενιαίων Αιτήσεων Εκμετάλλευσης για την περίοδο 2017 με 2021.

Σύμφωνα με καταγγελία των “Ενεργών πολιτών-παραγωγών, που σέβονται την Ελληνική Γη και ό,τι μας δίνει ο κάθε Έλληνας και Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης” στο Agronewsbomb, φαίνεται ότι τα αιγοπρόβατα μειώθηκαν από 129.621 ζώα το 2017 σε 116.244 το 2021. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τα ζώα, οι δηλωμένοι βοσκότοποι αυξήθηκαν από 53.630 σε 208.674 στρέμματα, κάτι το οποίο αποτελεί στοιχείο προς διερεύνηση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το ποσοστό μείωσης στον αριθμό των αιγοπροβάτων αγγίζει το μείον 10,32% από το 2017 στο 2021, ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή των δηλωμένων βοσκοτόπων ήταν αυξημένη κατά 289,1% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Πολύ ενδιαφέρον θα έχουν τα δεδομένα του 2022 λαμβάνοντας υπόψη την πυρκαγιά του 2021, τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί, σημειώνουν οι καταγγέλλοντες.

Featured Image

Τώρα, όσον αφορά στη μεγάλη αύξηση των δηλωμένων βοσκότοπων, πρέπει να πούμε ότι οφείλεται ασφαλώς στο παράθυρο της νομοθεσίας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ για ενεργοποίηση δικαιωμάτων και λήψη επιδοτήσεων από γεωργούς που κρατούν το βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση, χωρίς την ίδια ώρα να έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν και ζωικό κεφάλαιο.

Οι συγκεκριμένοι μάλιστα παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί και κατά την φετινή διαδικασία, ενώ υπολογίζεται πως χιλιάδες είναι τα δεσμευμένα ΑΦΜ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το λόγο αυτό, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει δώσει γραμμή για έλεγχο, ώστε να καθαρίσει η… ήρα από το στάρι και να πληρωθούν όσοι είναι σύννομοι είτε έχουν δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη. Τώρα το ερώτημα που γεννάται, είναι τι θα γίνουν τα δικαιώματα και τα χρήματα που τα συνοδεύουν για όσους δεν τα ενεργοποιήσουν, με τον κίνδυνο για την Ελλάδα να είναι υπαρκτός τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στην Ευρώπη, επιφέροντας και το αντίστοιχο πλήγμα στις τοπικές οικονομίες.

Σημειώνεται ότι η Αττική δεν είναι η μοναδική περιοχή που εμφανίζει τέτοιο, συνταρακτικό ποσοστό αύξησης τα δηλωμένα βοσκοτόπια…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image