Γράφει ο Κωνσταντίνος Μηνάογλου, Δάσκαλος – θεολόγος Ελαιοπαραγωγός.
Αναρωτιούνται κάποιοι και με ρωτούν πόσο θα πάει το λάδι φέτος, ποια θα είναι η τιμή του. Μα αυτό δεν το καθορίζουμε εμείς οι ελαιοπαραγωγοί, πέραν του ότι μπορεί ο κάθε παραγωγός να το πουλήσει σε όποια τιμή θέλει.
Η τιμή καθορίζεται πρωτίστως από τα ελαιοτριβεία κατά την πληρωμή του δικαιώματος όταν ολοκληρώνεται η ελαιοποίηση και παραλαμβάνει ο παραγωγός το λάδι του. Σε καμία περίπτωση ο ελαιοπαραγωγός δε θα πουλήσει το λάδι του με τιμή ελαιοτριβείου όταν γνωρίζει την ποιότητα του λαδιού που έχει παραγάγει σε αντίθεση με τα λάδια άλλων παραγωγών που έχουν παραδώσει αντί του δικαιώματος στο ελαιοτριβείο.
Αλλά και στα ελαιοτριβεία η τιμή του λαδιού προκαθορίζεται από τις μεγάλες εταιρίες εμπορίας και διακίνησης του ελαιολάδου και σε αυτές η τιμή διακυμαίνεται καθώς εξαρτάται από την παγκόσμια αγορά της προσφοράς και της ζήτησης όπου εκεί τον πρώτο λόγο τον έχει η Ισπανία ως πρώτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις στις αρχές του Καλοκαιριού μιλούσαν στην Ισπανία για παραγωγή ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων τόνων ελαιολάδου, κάτι που σήμαινε πτωτική τάση σε σχέση με πέρσι στην τιμή του λαδιού παγκοσμίως. Οι Ισπανοί πρόσφατα επανεκτίμησαν την παραγωγή τους και μιλούν πλέον για οκτακόσιες χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, πολύ κάτω από τις αρχικές τους εκτιμήσεις. Ίσως να είναι τα στοιχεία αληθή λόγω της ανομβρίας ίσως να είναι και παιχνίδια κερδοσκόπων. Αυτή την στιγμή στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (super market) δεν υπάρχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάτω από τα έντεκα ευρώ και είναι περσινής εσοδείας.
Σε κάθε περίπτωση στο επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί που θα κυμανθεί το λάδι και ποιες τάσεις ανοδικές ή καθοδικές θα επικρατήσουν.