Η Ελλάδα επιβεβαίωσε την πρώτη ανίχνευση της ανατολίτικης μύγας στην επικράτειά της. Το Bactrocera dorsalis έχει ταξινομηθεί ως ένα από τα είκοσι παράσιτα προτεραιότητας που αποτελούν τη σοβαρότερη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική απειλή για τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο freshplaza.com, η μύγα βρέθηκε σε παγίδα στην περιφέρεια της Αττικής. Αυτό το δίπτερο, το οποίο επηρεάζει περίπου τετρακόσια είδη φρούτων και λαχανικών, έχει ήδη ανιχνευθεί σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία (2018), στη συνέχεια στη Γαλλία (2019) και πιο πρόσφατα στο Βέλγιο (2023).

Οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες κοντά στο σημείο ανίχνευσης για να αξιολογήσουν την παρουσία του B. dorsalis στην περιοχή, εγκαθιστώντας πρόσθετες παγίδες και προωθώντας μια εκστρατεία ενημέρωσης που απευθύνεται σε επαγγελματίες χειριστές και πολίτες. Αυτό το έντομο διασπείρεται κυρίως μέσω της μεταφοράς των καρπών, όπου μπορεί να μεταφερθεί ως αυγό ή προνύμφη μέσα στον καρπό, ακόμη και ως νύμφη μέσω του εδάφους. Επιπλέον, μπορεί να κινηθεί από 50 έως 100 km φυσικά.

Featured Image

Η μύγα της ανατολής επιτίθεται σε πολλές καλλιέργειες, όπως τα εσπεριδοειδή, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα μήλα, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μπανάνες, τα μάνγκο και η παπάγια. Τα συμπτώματα της προσβολής είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί η μεσογειακή μύγα, Ceratitis capitata, καθώς οι μολυσμένοι καρποί παρουσιάζουν αποχρωματισμό και, στη συνέχεια, σήψη ή τρύπες όπου αναδύονται οι προνύμφες. Σε αντίθεση με το C. capitata, ο κύκλος ζωής του B. dorsalis επιβραδύνεται με χαμηλές θερμοκρασίες και σταματά σε λιγότερο από 13°C, σύμφωνα με το imathiotikigi.gr.

Τα περισσότερα από τα B.dorsalis που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη είναι απομονωμένα άτομα σε αστικές περιοχές, που σχετίζονται με κέντρα logistics. Ωστόσο, τα ευρήματα για περισσότερες από μία μύγες στο Var (Γαλλία) και την Καμπανία (Ιταλία) οδήγησαν τις αρχές να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της επέκτασής του. Ο Carlos Maria Lozano, του Κέντρου Υγιεινής και Πιστοποίησης Φυτών της Αραγονίας, τόνισε στο AgroMurcia την απειλή του B. dorsalis για τα οπωροφόρα δέντρα στη λεκάνη της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας το ευρύ φάσμα της διάδοσης και της ικανότητάς του να επιτίθεται σε αυτές τις καλλιέργειες.

Featured Image