Σε ένα περίπου μήνα από σήμερα, ίσως και νωρίτερα, κάποιοι παραγωγοί ίσως μπουν να κόψουν το πρώτο χέρι στα τριφύλλια.
Νέα δεδομένα στην αγορά τριφυλλιών έχουν δημιουργήσει αφενός μεν οι κλιματικές συνθήκες πέρσι αλλά και τώρα, αφετέρου δε, οι μεγάλες απώλειες ζωικού κεφαλαίου και ο εγκλεισμός των κοπαδιών στις μονάδες, λόγω ζωονόσων.
Η παρατεταμένη καλοκαιρία, εκτιμούν, έμπειροι παραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας, θα φέρει σίγουρα νωρίς τις πρώτες κοπές, πιθανόν από τις αρχές του Απριλίου, αν δεν αλλάξει δραματικά ο καιρός.
“Υπολογίζω ότι το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου, νωρίτερα δηλαδή από πέρσι, θα κόψουμε το πρώτο χέρι. Ήδη υπάρχει ζήτηση από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι όμως πολύ πιεσμένοι λόγω της κατάστασης με τις αρρώστιες, αλλά και λόγω έλλειψης ρευστότητας”, τονίζει στο Agronewsbomb ο Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από τις Σοφάδες Καρδίτσας. Παράλληλα, σημειώνει ότι: “είναι αναγκαίο να βρεθεί μια ισορροπία στις τιμές, καθώς και για μας είναι πολλά τα έξοδα και τα προβλήματα που έχουμε, αλλά και για τις μονάδες είναι δύσκολα τα πράγματα”. Όπως μάλιστα προσθέτει: “τα τελευταία καλά, καθαρά τριφύλλια που δώσαμε πριν λίγο καιρό έπιασαν 36 λεπτά, αλλά γενικά οι τιμές έπαιζαν το προηγούμενο διάστημα, από 28 έως 26 λεπτά. Θεωρώ ότι τα πρώτα καθαρά τριφύλλια θα πιάσουν φέτος το 20λεπτο ενώ τα δεύτερης ποιότητας, θα είναι στα 15 λεπτά”. Όπως λέει παράλληλα ο ίδιος: “μπορεί να έχουν μπει τριφύλλια στην περιοχή μας, αλλά υπάρχουν θέματα με την έλλειψη νερού και τις ζημιές από ποντίκια, οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα”.
Νωρίς οι κοπές στα τριφύλλια και στην Ξάνθη
Ο Σάκης Λουκμακιάς από την Ξάνθη μας λέει ότι και στην περιοχή λόγω καλοκαιρίας οι πρώτες κοπές θα είναι νωρίτερα. Ο ίδιος εκτιμά πως οι κτηνοτρόφοι που απέμειναν θα στραφούν στα πιο φθηνά, αποθηκευμένα, από πέρσι τριφύλλια, τα οποία λόγω και των περιορισμών για τις ζωονόσους, παραμένουν σε αποθήκες, σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στον Έβρο.
Καίνε οι τιμές στην Κρήτη
Τέλος, καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μονάδων της Κρήτης κρούει για μια ακόμα φορά μέσω του Agronewsbomb ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, από τις Αρχάνες, όπου εμφανίστηκαν προ καιρού δυο κρούσματα ευλογιάς, με αποτέλεσμα να μην έχει ανοίξει ακόμα η κατάσταση. Όπως λέει ο ίδιος: “ακόμα και σήμερα πληρώνουμε 55 και 60 λεπτά τα τριφύλλια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βγούμε οικονομικά μετά από τόσους περιορισμούς στις πωλήσεις κρέατος”.
Newsroom Agronewsbomb