Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2024, η Ινδία ήρε την 14μηνη απαγόρευση εξαγωγών του λευκού ρυζιού που δεν ήταν μπασμάτι, του πιο εμπορεύσιμου ρυζιού κατηγορία ρυζιού παγκοσμίως.

Επιπλέον, η Ινδία αφαίρεσε την ελάχιστη τιμή εξαγωγής (MEP) για το ρύζι μπασμάτι και μείωσε τους δασμούς στο 10 τοις εκατό στις εξαγωγές paddy, brown και parboiled.

Το παγκόσμιο εμπόριο πρόκειται τώρα να αυξηθεί το 2025 καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας της Ινδίας επεκτείνει τις αποστολές και οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού αναμένεται να πέσουν.

Η απαγόρευση των εξαγωγών σπασμένου ρυζιού παραμένει σε ισχύ, η οποία προβλέπεται ότι θα διατηρήσει τον όγκο των εξαγωγών της Ινδίας και παγκοσμίως διαπραγματεύονται κάτω από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2022.

Featured Image

Η ξαφνική απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας στις 20 Ιουλίου 2023 είχε βαθύ αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές εξαγωγέων ρυζιού, ανεβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Με την άρση της απαγόρευσης εξαγωγής λευκού ρυζιού χωρίς μπασμάτι αυτό. Τον περασμένο μήνα, η ινδική κυβέρνηση όρισε επίσης ευρωβουλευτή 490 $/τόνο. Οι ινδικές τιμές εξαγωγών είναι πλέον γύρω αυτό το επίπεδο, το οποίο είναι συγκρίσιμο με την τελευταία προσφορά τους τον Ιούλιο του 2023. Ως απάντηση, οι τιμές εξαγωγής για άλλες καταγωγές μειώθηκαν απότομα και ορισμένες έπεσαν κάτω από $500/τόνο για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2023.

Με την επιστροφή της Ινδίας στην αγορά, οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν για την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και Πακιστάν. Όλες αυτές οι χώρες επέκτεισαν τις εξαγωγές τους 2023/24 ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης εξαγωγών της Ινδίας.

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά για το 2025 ως ευαίσθητες ως προς τις τιμές χώρες, ιδίως στην Αφρική και Ασία, αυξήστε τη ζήτηση εισαγωγών ως απάντηση σε περισσότερες νδιαθέσιμες προμήθειες και χαμηλότερες τιμές.

Προπαντός, οι αφρικανικές χώρες στράφηκαν σε εναλλακτικούς προμηθευτές όπως όπως το Πακιστάν, αλλά μείωσε τις συνολικές αγορές κατά την απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας. Αποστολές σε γειτονικές Το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές αναμένεται επίσης αναπήδηση.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image