Ακόμα κι αν η αγροτική οικονομία στη Ρουμανία δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, υπάρχουν αγροκτήματα με σημαντικές επιδόσεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η φάρμα Panifcom στην επαρχία Ιασίου, η οποία έχει μερικά από τα πιο πολύτιμα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής όχι μόνο στη Ρουμανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η μέση παραγωγή γάλακτος από την Panifcom είναι 47,5 λίτρα γάλακτος/ημέρα, υπάρχουν και δείγματα που φτάνουν σε παραγωγές 85-90 λίτρα/ημέρα.

«Η μέση παραγωγή είναι κάπου στα 47,5 λίτρα γάλακτος αυτή τη στιγμή. Μια τυπική παραγωγή γαλουχίας 305 ημερών 14.400 λίτρων/γαλουχία. Έχουμε αγελάδες με πολύ καλή απόδοση που παράγουν 85-90 λίτρα γάλα/ημέρα, αγελάδες που φτάνουν τα 100.000 λίτρα/παραγωγική ζωή σε 4-5 γαλουχίες, έχουμε ζώα που έχουν ξεπεράσει τα 100.000 λίτρα σε 6 γαλουχίες και τα έχουμε ακόμα στο αγρόκτημα», δήλωσε ο μηχανικός Lucian Chelariu, επικεφαλής της φάρμας Panifcom, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Ovidiu Ghinea.

Featured Image

Ένα από τα 2.000 βοοειδή στη φάρμα Panifcom κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον δείκτη Net Merit, ο οποίος κατατάσσει τα ζώα χρησιμοποιώντας μια φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη έναν συνδυασμό γενετικά και οικονομικά σημαντικών χαρακτηριστικών.

«Στην κορυφή των καλύτερων θηλυκών στην Ευρώπη, έχουμε ένα αμπέλι που ξεπέρασε την αξία των 1.200 Net Merit, τον παραγωγικό δείκτη που φέρνει προστιθέμενη αξία στο αγρόκτημα, και σε αυτήν την ευρωπαϊκή κατάταξη θα κατατασσόταν κάπου στην 8η θέση. Εξακολουθούμε να έχουν και άλλα ζώα που ξεπέρασαν τους 1.000 πόντους καθαρής αξίας και πολλά ζώα στα 800-900 Net Merit», διευκρίνισε επίσης ο Lucian Chelariu.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image