*Γράφει ο Βασίλειος Κ. Πολύζος, Αγροτοσυνδικαλιστής

Η ελαιοκομία, ν. Λαρίσης, ν. Μαγνησίας κ. βόρειας Εύβοιας , εκπέμπει σήματα εγρήγορσης για την αναστήλωσή της πάνω από μία δεκαετία. Οι αρμόδιοι φορείς εσκεμμένα κωφεύουν και δεν επιδιώκουν την επίλυση των όποιων καίριων ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, τις διακρίσεις των αγροτών, την χονδρική εμπορεύσιμη τιμή παραγωγού και μεταποιητή επιχειρηματία,την έλλειψη αγροτικών χεριών, το υψηλό κόστος στα μεροκάματα ελαιοσυλλογής, τις υπέρ αυξημένες τιμές στα καύσιμα και στα είδη τους,την αστρονομική αύξηση της κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση του αρδευτικού νερού ανά κυβικό μέτρο, στην τερατώδη αύξηση των λιπασμάτων κτλ. Έτσι, λοιπόν, μαζικά και συσσωρευμένα όλες αυτές οι αντί αναπτυξιακές παράμετροι έχουν καταστεί αντί αγροτικές παράλληλα, αφού οι πιότερες είναι συνυφασμένες με την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, και συγκεκριμένα με την ελαιοκαλλιέργεια.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά εύλογα στοιχεία για να γίνει κατανοητότερο το όλο ζήτημα από τους αναγνώστες μας αλλά και από τους περισσότερους υποψήφιους βουλευτές που δεν ενδιαφέρθηκαν να μελετήσουν τα όποια στοιχεία σε βάθος και να αποφανθούν, στο ότι οι ελαιοκαλλιεργητές κατάντησαν, από τα γνωστά κυρίως κόμματα της βουλής, ένα φτωχό και ασύμφορο επάγγελμα.

ΡΕΥΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ, έτος 1998, μετά από αύξηση 3%
Η κατανάλωση ρεύματος για μονοφασικές και τριφασικές παροχές διαμορφώνεται σε 22,13 δρχ. η κιλοβατώρα για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες, σε 27,81 δρχ. για τις επόμενες 800 κιλοβατώρες, σε 34,11 δρχ. για τις επόμενες 800 και σε 45,21 δρχ. η κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο.
Τα πάγια ανά τετράμηνο,για τις μονοφασικές παροχές, κυμαίνονται από 618 δρχ. έως 9.260 δρχ., ενώ για τις τριφασικές παροχές, από 1.854 δρχ. έως 13.950 δραχμές.
ΡΕΎΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΌ, έτος 2023, μετά από δήθεν χρηματιστηριακές αυξήσεις,
τιμές αναπροσαρμογών, με βάση και τις τσέπες των golden boys:
ΔΕΗ, έτος 2023,μετά από μειώσεις
-Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
-Για υψηλότερη κατανάλωση, 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα
-Νυχτερινό τιμολόγιο: 15,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Συγκριτικά με βάση τους πίνακες, παρατηρείται μια αύξηση 25% περίπου επιί της καθαρής τιμής κιλοβατώρας, αν κάνουμε αναγωγή σε δραχμές,70δρχ περίπου, έτος 2023, έναντι 45δρχ, έτος 1998– και δεν λάβουμε την αμελητέα κρατική ενίσχυση προς τους αγρότες. Εξάλλου, η συγκεκριμένη κατά ολίγον ενίσχυση προς τους αγρότες, agro pass energy, τείνει προς μηδενισμό μάλλον και επίσης, ουδείς υπάλληλος του βαθέως κράτους του υπουργείου ενέργειας ,μας εγγυάται ότι οι τιμές της ΔΕΗ, αλλά και των υπολοίπων παρόχων, ότι δε θα αυξηθούν, μετά το τελευταίο σαφάρι αύξησης τιμών, έτος 2022.
Επιπρόσθετα, το AGRO PASS ENERGY , δε λαμβάνεται από αγρότες και με δεύτερη εργασία.
ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΙΝΗΣΕΩΣ, έτος 2000,μετά από αύξηση 3,50 δρχ.
Για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η σούπερ στις 232,20 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 215 δρχ.
Για τις περιοχές της Α’ ζώνης η σούπερ στις 237,10 και η αμόλυβδη στις 219,90 δρχ. το λίτρο.
Για τη Β’ ζώνη η σούπερ στις 240,10 δρχ. και η αμόλυβδη στις 222,90 δρχ. το λίτρο.
Για τις περιοχές της Γ’ ζώνης με ΦΠΑ 18% η «ενδεικτική τιμή» της σούπερ διαμορφώνεται στις 242,10 δρχ. και της αμόλυβδης στις 224,90 δρχ. το λίτρο, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τις περιοχές με 13% ΦΠΑ είναι 232,30 και 216,10 δρχ. το λίτρο.
ΚΑΎΣΙΜΑ ΚΙΝΉΣΕΩΣ,ΈΤΟΣ 2023, μετά από διαρκείς αυξομειώσεις.
Τιμή αμόλυβδης 1,80 ευρώ και τιμή πετρελαίου θέρμανσης 1,45 ευρώ, με βάση τις χαμηλότερες τιμές στο νομό Λαρίσης.
Κάλλιστα εδώ διαφαίνεται η υπάρχουσα διαφορά, η οποία είναι υπερδιπλάσια μετα και την αναγωγή των τιμών, έτους 2023 σε δραχμές, τουτέστιν 621δρχ έναντι 240δρχ,έτος βάσης. Να σημειώσουμε εδώ πάλι, ότι αγρότες και με δεύτερη εργασία δε λαμβάνουν καμία απολύτως ενίσχυση σε κάποιο ποσοστό επί της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως οι κατά κυριον επάγγελμα αγρότες. Κατάφορη αδικία, δυο μετρων ,δύο σταθμών. Επίσης, οι κατά κύριον επάγγελμα αγρότες λαμβάνουν επιπρόσθετα το λεγομενο,fuel pass,το οποίο υπολείπεται ακόμη και με την εισροή στα ταμεία τους για την κάλυψη των αναγκών κινήσεως τους και μεταφορών.
ΝΕΡΟ ΑΡΔΕΥΣΕΩΣ, ΕΤΟς 2017-2018, αυξητικές τάσεις.
17 – 22 λεπτά ανά κυβικό μέτρο.
ΝΕΡΟ ΑΡΔΕΥΣΕΩΣ , ΕΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1990,σταθερα χαμηλές τιμές.
10-16 δρχ, 28 δρχ ανά κυβικό μέτρο
Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πάλι ότι οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί, με την ανάλογη αναγωγή.
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ,τιμές σε δραχμές δεκαετία 1990.
11 15 15 άζωτο φώσφορο κάλλιο 2500 δρχ περιπου ανα 45kg
στην χειρότερη των περιπτώσεων.
βορακας 2800δρχ τον 25kg
χαλκος 2100δρχ ανα λιτρο

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ,τιμές 2023 επιταχυνόμενα αυξανόμενες.
11 15 15 άζωτο φώσφορο κάλλιο 35ευρω μιας μέσης ποιότητας 45kg
βόρακας 35 ευρώ μέσης ποιότητας
χαλκός αναλόγως ποιότητας 30 ευρώ.
Ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, στο υπερ τριπλάσιο και πλέον. Να σημειώσουμε εδώ, ότι αρκετοί έμποροι είχαν μεγάλο στοκ και εσόδευσαν τεράστια ποσά, μετά την κρίση στην Ουκρανία, με εμφανέστατη αισχροκέρδεια.
Για τον εργαζόμενο αγρότη ημερήσιο πρωινό. Είναι και θέμα ψυχολογίας, αυτοανταμοιβής, αν και μη καθημερινής.
Τυρόπιτα: 150 δραχμές – 1,80 €—2,50 ευρώ
Καφές στο χέρι: 350 δραχμές – 1,50 €-2,50ευρω
Μεροκάματα, με χωρίς αναγωγή το λιγότερο 30% άνωθεν. Από 30 ευρώ , στα 45 ευρώ.
Αυτά φυσικά που προαναφέραμε είναι κάποια από τα συγκριτικά έξοδα της κάθε μιας αγροτικής ελαιοκομικής επιχείρησης, παρελθόντων ετών, προ 25ετίας, με τα τωρινά έτη.
Ας κοιτάξουμε τώρα τιμές ανά κιλό, ελιάς βρώσιμης Αμφίσσης και ελαιόλαδου της.

Έτος 1998

Όσον αφορά τη βρώσιμη ελιά, τις γνωστές «ελιές Αμφίσσης», τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο παραγωγός αναγκάζεται να πουλήσει στους εμπορομεσάζοντες τα 120 κομμάτια (υπολογίζεται ένα κιλό) χοντρής ελιάς προς 440-450 δραχμές και τις ψιλότερες προς 250 δραχμές το κιλό. Στον καταναλωτή όμως οι ίδιες ελιές φτάνουν με 800-1.000 δραχμές το κιλό.

Να σημειωθεί πως οι τιμές στο λάδι ξεκινάνε από 420 δραχμές το Νο 5 (οξύτητα 5) μέχρι 500-550 δραχμές το αγνό ελαιόλαδο (οξύτητα 0-1 οξέα). Η τιμή καταναλωτή, αντίθετα, αγγίζει τις 1.500 δραχμές για το ελαιόλαδο με 0-1 οξέα.

Featured Image

Έτος 2023
Ακριβώς οι ίδιες τιμές με τις άνωθεν, έτος βάσης 1998. Σύμφωνα με τον πίνακα που αναρτήθηκε από τον ελαιουργικό συνεταιρισμό Στυλίδας 110 κομμάτια ανά κιλό ελαιόκαρπου αγοράζονται από παραγωγό στην τιμή του 1,25 ευρώ, με μέση τιμή ανά συνόλου μεγέθους κομματιών κυμαίνεται στα 0,80 λεπτά ανά κιλό.
Από ότι διαπιστώνετε, αρκετοί γνωστοί και άγνωστοι η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή μας οδεύει σε ατραπούς. Ειδικά για τους αγρότες και με δεύτερη εργασία, που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δε τους στήριξαν ανταποδοτικά και αναλογικά τα ελαιοκτήματά τους. Δε τους αντιμετώπισαν ισότιμα, αλλά τους θεωρούν αγρότες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Αυτά είναι τα επονομαζόμενα αγροτικά και κοινωνικά προγκρόμ προς την συγκεκριμένη τάξη αγροτών, από δήθεν αγροτοσυνδικαλιστες και κυβερνητικούς κομματικούς.
Φυσικά, η βασική ενίσχυση στην ελαιοκομία, για όσους δε γνωρίζουν, είναι για γέλια και για κλάματα. Μόλις, 29 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή 2.900 ευρώ,για οποίον διαθέτει 100 στρ.

Από αυτά αφαιρέστε 1000 ευρώ για ασφάλεια στον ΕΛΓΑ, ο οποίος δε καλύπτει για όλα τα συμβάντα. Στον αγέρα ακροβατούμε. Τα παραθέτω, γιατί, έχετε την εντύπωση κάποιοι ότι λαμβάνουν πολλά και τεράστια ποσά όλοι οι αγρότες, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει ούτε μια στο εκατομμύριο.

Αυτοί που λαμβάνουν τις επιδοτήσεις, τις παχυλές, είναι οι αγρότες με συγκεκριμένες καλλιέργειες και μάλιστα όσοι διαθέτουν 450 στρ και άνω, βάση στατιστικών της Ε.Ε. Σε αυτούς δίδεται το 70% των επιδοτήσεων.

Δεν υφίσταται για την ώρα καμιά αγροτική κοινωνική πολιτική στην ελαιοκαλλιέργια και ούτε προγράμματα ελαιοκομικά για νεοεισερχομένους, όχι απαραίτητα έως 40 ετών, αλλά από 40 έως 50 επί παραδείγματι.

Επίσης, εξισωτικές ενισχύσεις λαμβάνουν ορισμένες μειονεκτικές περιοχές του Δήμου Τεμπών και ορεινές, όχι όλες, όπως θα έπρεπε και βάση υψομετρικής διαφοράς.
Εδώ τα κριτήρια είναι μάλλον πληθυσμιακά άκουσον άκουσον, επειδή κάποιοι ίσως μας θεωρούν ότι ζούμε στο κέντρο της Λάρισας και όχι σε κάποια ορεινή, ημιορεινή συνοικία του δήμου μας.

Αυτά είχα να σας αναφέρω, ως αγροτοσυνδικαλιστής μάχιμος και αγρεργάτης γης.
Εύχομαι σε όλες τις αγροτικές οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών ένα καλύτερο μέλλον και όπου βρίσκονται να ομιλούν για τα δίκαια τους. Και να υπενθυμίζουν πάντοτε σε οποίους δε τους αναγνωρίζουν ως υπόσταση ΑΓΡΟΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ, ανεξάρτητα τι τζίρο έχουν η αν ασχολούνται και με οποιαδήποτε άλλη εργασία, ότι ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ, ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ, ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΑ ΓΙ ΑΥΤΑ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ!!
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ!! ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΩΘΕΝ ΕΛΛΟΓΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ!!!Α
ΑΓΡΟΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΣΟΔΕΥΕΙ ΤΑ ΠΙΟΤΕΡΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ!!ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΜΕΝΟ!!!

Εδώ είμαστε, να τα λέμε πάλι…μη λοξοδρομείτε…μη συνεχίζετε.. και συρρικνώνετε την δυναμική της υπαίθρου.

Πηγή: larissanet.gr

Featured Image