Τον Ιανουάριο του 2024, οι Εθνικές Υπηρεσίες Τροφίμων του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ διαπίστωσαν ότι το βόειο κρέας καλλιέργειας, δηλαδή το… εργαστηρίου είναι «ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση».

Η απόφαση έρχεται μετά από απόφαση του Ιανουαρίου 2023 ότι το καλλιεργούμενο κρέας μπορεί να θεωρηθεί κοσέρ. Με αυτήν την έγκριση του 2024, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την πώληση καλλιεργούμενου βοείου κρέατος.

Η βιομηχανία καλλιέργειας κρέατος (κοινώς αναφέρεται ως κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο ή κρέας με βάση τα κύτταρα) έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν αρκετές εταιρείες καλλιέργειας κρέατος σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Ολλανδίας κ.λπ. Το καλλιεργούμενο κρέας παράγεται με την ανάπτυξη ζωικών κυττάρων σε εργαστήριο αντί της εκτροφής και της σφαγής ζώων. Είναι ένα είδος κρέατος που δεν συλλέγεται από ζωντανά ζώα και στοχεύει να προσφέρει μια πιο βιώσιμη και ηθική εναλλακτική στην παραδοσιακή κτηνοτροφία.

Ένας παραγωγός είναι η Aleph Farms (Rehovot, Ισραήλ), η οποία χρησιμοποίησε μια συλλογή γονιμοποιημένων ωαρίων από μια αγελάδα Black Angus από μια φάρμα αναπαραγωγής στην Καλιφόρνια για να προμηθευτεί τα απαραίτητα κύτταρα για την καλλιέργεια κρέατος.

Η Aleph Farms εξηγεί τη διαδικασία στον ιστότοπό της. Πρώτον, τα κύτταρα που λαμβάνονται από το αναπτυγμένο ωάριο διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Στη συνέχεια, ένας περιορισμένος αριθμός αρχικών κυττάρων μεταφέρεται σε έναν καλλιεργητή για να ζήσει και να αναπτυχθεί. Στη συνέχεια, τα κύτταρα μεταφέρονται σε άλλον καλλιεργητή όπου ωριμάζουν σε μυϊκούς και κυτταρικούς τύπους κολλαγόνου με τη βοήθεια ενός μείγματος φυτικών πρωτεϊνών. Μετά από αρκετές εβδομάδες τα «κοψίματα» είναι έτοιμα για συσκευασία. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη διεύθυνση https://aleph-farms.com/our-recipe/. Καλλιεργημένο βόειο κρέας που θεωρείται Kosher.

Featured Image

Τον Ιανουάριο του 2023, μετά την επίσκεψη στο Aleph Farms, ο Αρχιραβίνος του Ισραήλ (και η κατεξοχήν εβραϊκή αρχή του Ισραήλ), David Lau, δήλωσε ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε να θεωρηθεί κοσέρ. Εξήγησε ότι επειδή το προϊόν δεν προέρχεται από σφαγμένο ζώο και δεν έχει αίμα, το προϊόν θα πρέπει να θεωρείται Kosher Pareve (δηλαδή προϊόν που δεν είναι ούτε γαλακτοκομικό ούτε κρέας και μπορεί να καταναλωθεί είτε με γαλακτοκομικά είτε με κρέας) παρόλο που έχει ίχνος βλαστοκυττάρων από ζωική πηγή. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο IS2023-0002: Ισραηλινός αρχιραβίνος ορίζει ότι το καλλιεργημένο κρέας είναι κοσέρ.

Αν και αυτή η ανακοίνωση ήταν ευπρόσδεκτη είδηση από τον ισραηλινό κλάδο καλλιέργειας κρέατος, το προϊόν ορίζεται ως «νέο τρόφιμο», που σημαίνει ότι το προϊόν έπρεπε να υποβληθεί σε μια περίπλοκη διαδικασία ατομικής έγκρισης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας (προτού μπορέσει να διατεθεί στο εμπόριο). Η κυβέρνηση βρίσκει το καλλιεργημένο βόειο κρέας ασφαλές για κατανάλωση. Μετά από έλεγχο από τις Εθνικές Υπηρεσίες Τροφίμων του Υπουργείου Υγείας, η Aleph Farms έλαβε μια επιστολή «Χωρίς ερωτήσεις» τον Ιανουάριο του 2024, αναγνωρίζοντας ότι το καλλιεργημένο βόειο κρέας είναι ασφαλές για κατανάλωση.4 Ο Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Κινδύνου Τροφίμων σημείωσε, «{t} η έγκριση έρχεται μετά από εξέταση μιας σειράς κρίσιμων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της τοξικολογίας, της δυνατότητας αλλεργιογόνου δράσης, της διατροφικής σύνθεσης, μικροβιολογική και χημική ασφάλεια του νέου τροφίμου και όλες οι πτυχές της διαδικασίας παρασκευής του, από την αρχική απομόνωση των κυττάρων έως την επεξεργασία και συσκευασία του τελικού προϊόντος διατροφής». Με αυτήν την έγκριση, η Aleph Farms έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που χορήγησε έγκριση προ της κυκλοφορίας για το καλλιεργούμενο βόειο κρέας.

Η εταιρεία φέρεται να σκοπεύει να συνεχίσει τη ρυθμιστική διαδικασία για την έγκριση της μονάδας παραγωγής της ως ασφαλούς για την παραγωγή τροφίμων.7 Επιπλέον, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει στην εμπορευματοποίηση της «μικρής μπριζόλας» της, η οποία θα διατίθεται στην αγορά με την επωνυμία «Aleph Cuts».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image