Οι καλλιεργητές ντομάτας στην Ελλάδα είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη που κερδίζουν έκτακτη πρόσβαση σε ένα καινοτόμο προϊόν που αντιμετωπίζει έναν από τους πιο δαπανηρούς επιβλαβείς οργανισμούς της Μεσογείου.

Οι καλλιεργητές είχαν αιτηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιτραπεί η προσωρινή χρήση του SPEAR LEP, ενός βιοεντομοκτόνου που βασίζεται σε πεπτίδια από το δηλητήριο αράχνης, για τον έλεγχο του ανθρακωρύχου της ντομάτας, ενός σκόρου που προκαλεί καταστροφικές απώλειες στις καλλιέργειες.

Featured Image

Οι καλλιεργητές είπαν ότι το προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ένα χημικό εντομοκτόνο μειώνοντας τον κίνδυνο για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και τους επικονιαστές, είναι ένα ζωτικό νέο εργαλείο μπροστά στην αντίσταση των εντομοκτόνων και τη νομοθεσία που περιορίζει τη χρήση των εντομοκτόνων στην Ευρώπη.

Μετά την έκτακτη άδεια της Ελλάδας για το πρώτο εντομοκτόνο βασισμένο σε πεπτίδια στην Ευρώπη, αναμένεται να γίνει αποδεκτό για προσωρινή χρήση σε άλλες χώρες παραγωγής ντομάτας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Featured Image