Οι Βέλγοι ομοσπονδιακοί και περιφερειακοί υπουργοί γεωργίας προσκάλεσαν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους στο Βέλγιο για να συζητήσουν τα τρόφιμα, και ιδίως τις πρωτεΐνες, ως στρατηγικό τομέα για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να επιτύχει μεγαλύτερη ανοικτή στρατηγική αυτονομία σε σημαντικούς τομείς πολιτικής. Το σημερινό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από τις διαμαρτυρίες των αγροτών και τις γεωπολιτικές, καθώς και οικονομικές, αλλαγές. Η διατροφική κυριαρχία αποκτά έτσι ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Οι υπουργοί συγκεντρώθηκαν στην επαρχία Limburg σε ένα άτυπο πλαίσιο. Εκτός από τη συνεδρίαση της ολομέλειας την Τρίτη, το πρόγραμμα περιελάμβανε διαπεριφερειακές επισκέψεις σε χώρους και γεύματα με τοπικά προϊόντα.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας του Βελγίου: “Η στρατηγική αυτονομία στη γεωργία είναι μία από τις προτεραιότητες του Βελγίου για την προεδρία του Συμβουλίου Αγροτικών Υποθέσεων, οπότε ήταν σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι συζητήσεις. Για τη βελγική προεδρία, μία από τις λύσεις που προβλέπονται είναι η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτεϊνών για τον ζωικό τομέα. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια μορφή γεωργίας που να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη με όλη την έννοια του όρου, δηλαδή παραγωγική, αποδοτική για τους γεωργούς και της οποίας το σύνθημα είναι η διατροφική ποιότητα, ενώ παράλληλα να διαφυλάσσεται το περιβάλλον. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές συγκρούσεις έχουν επίσης καταδείξει τη σημασία της διατήρησης ενός υψηλού επιπέδου επισιτιστικής ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε την καινοτομία απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία”.

Υπουργός Γεωργίας της Βαλλονίας : “Η επισιτιστική ασφάλεια και η κυριαρχία αποτελούν βασικές πτυχές της γεωργικής μας πολιτικής. Η τρέχουσα κρίση μας υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη να δράσουμε για να ενισχύσουμε την επισιτιστική μας κυριαρχία και να εγγυηθούμε έναν ασφαλή εφοδιασμό για όλους, καθώς και ένα εισόδημα για τους αγρότες μας. Η προσπάθεια για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πρωτεΐνες και η ενίσχυση της ικανότητάς μας να τρέφουμε τους πολίτες μας, θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία”.

Φλαμανδός Υπουργός Γεωργίας: “Οι αγρότες μας είναι στρατηγικής σημασίας, η γεωργία είναι στρατηγικής σημασίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα διασφαλίσουμε τη στρατηγική θέση της γεωργίας μας και να δώσουμε στους αγρότες μας τα κατάλληλα εργαλεία για να διατηρήσουν τη στρατηγική τους θέση. Γι’ αυτό είναι τιμή μου να προσκαλώ τους συναδέλφους μου υπουργούς Γεωργίας εδώ στο Limburg για να παρουσιάσουμε τις βέλτιστες πρακτικές μας, ειδικά στον τομέα των τροφίμων, και να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγρότες μας, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”.

Γιατί να ασχοληθείτε με τα τρόφιμα και τις πρωτεΐνες ως στρατηγικά στοιχεία για το μέλλον της Ευρώπης;

Ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αβεβαιοτήτων και των γεωπολιτικών εντάσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να ενεργεί πιο ανεξάρτητα σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς πολιτικής. Τα τρόφιμα μπορούν να θεωρηθούν ως ένα από αυτά τα στρατηγικά συμφέροντα, με τις πρωτεΐνες να αποτελούν κρίσιμο μέρος τους.

Featured Image

Σήμερα, η Ευρώπη βασίζεται (σε μεγάλο βαθμό) στις εισαγωγές για τις πηγές φυτικών πρωτεϊνών της, τόσο για ζωική όσο και για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτή η εξάρτηση από τις εισαγωγές δεν έχει μόνο οικονομικές, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το κλίμα (μεταξύ άλλων μέσω της αλλαγής της χρήσης γης στη χώρα προέλευσης) και την υγεία. Για τους λόγους αυτούς, είναι επιθυμητή μια πιο ανοικτή στρατηγική αυτονομία για τις πρωτεΐνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε επίπεδο κρατών μελών, αλλά θα πρέπει να επιτευχθεί και να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια πιο στρατηγική προσέγγιση της πολιτικής τροφίμων.

Οι δικοί μας αγρότες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την παραγωγή φυτικών (ή νέων) πρωτεϊνών ως εναλλακτική πηγή εσόδων. Για το σκοπό αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγιστεί ολόκληρη η πρωτεϊνική αλυσίδα σε σχετικές στρατηγικές πολιτικής (ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές) με σκοπό την προστιθέμενη αξία σε κάθε κρίκο της αλυσίδας, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας εργάστηκαν για να βρουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Αυτή η άτυπη συνάντηση προσέφερε γνώσεις και στοιχεία για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές για τα τρόφιμα και τις πρωτεΐνες. Οι υπουργοί θέλησαν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για την ΕΕ, τους αγρότες, το περιβάλλον, το κλίμα και την υγεία: θεωρούν ότι μια συστημική και διεπιστημονική προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί η ζήτηση για πρωτεΐνες. Άλλωστε, όλα ξεκινούν από τη (μελλοντική) ζήτηση του καταναλωτή, μετά από την οποία ολόκληρη η αλυσίδα αξίας βασίζεται σε αυτή τη ζήτηση για την παροχή επαρκούς προσφοράς.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της συνάντησης, που σίγουρα θα οδηγήσουν σε άλλα βήματα, είναι τα εξής:
Η διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας στην παραγωγή πρωτεϊνών είναι απαραίτητη και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της ανεξαρτησίας της ΕΕ στον τομέα αυτό.
Θα πρέπει να διαφοροποιηθούν οι πηγές των πρωτεϊνών, να προωθηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη και να προκύψει μεγαλύτερη αξία από τα υποπροϊόντα.
Οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με οριζόντιο και διατομεακό τρόπο, από τους παραγωγούς έως τους καταναλωτές.
Είτε ασχολούνται με την παραγωγή φυτικών είτε ζωικών πρωτεϊνών, θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι τομείς παραγωγής πρωτεϊνών στην Ευρώπη είναι σε θέση να επωφεληθούν από εμπορικά βιώσιμες διεξόδους για τα προϊόντα τους.

Η έρευνα και η καινοτομία θα διαδραματίσουν επίσης βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα.
Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα αποτελέσουν κίνητρο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας φυτικών πρωτεϊνών σε σχέση με την καλλιέργεια σιτηρών.

Εκτός από την ίδια τη συνάντηση, οι υπουργοί της ΕΕ πήραν μια γεύση από το τι έχει να προσφέρει το Βέλγιο. Το καλό φαγητό και τα καλά ποτά αποτελούν μέρος αυτού, γι’ αυτό και δοκιμάστηκαν αρκετά τοπικά προϊόντα. Όπου ήταν δυνατόν, οι τοπικοί παραγωγοί ήταν παρόντες για να εξηγήσουν τη διαδικασία παραγωγής των τροφίμων τους και να συνομιλήσουν με τους Ευρωπαίους επισκέπτες. Φυσικά επισκέφθηκαν το αγροτικό τοπίο τόσο του φλαμανδικού όσο και του βαλλονικού τμήματος και ήταν η κατάλληλη στιγμή: τα άνθη έκαναν τα μαγικά τους. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί επισκέφθηκαν μια φάρμα με το τυπικό βελγικό μπλε βοδινό κρέας, είδαν τα οπωροφόρα δέντρα να ανθίζουν στο όμορφο τοπίο Haspengouw και επισκέφθηκαν το ερευνητικό κέντρο φρούτων, pcfruit, το οποίο παρουσίασε τις νεότερες καινοτομίες του.

Τους τελευταίους μήνες, είδαμε μεγάλες διαμαρτυρίες αγροτών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στο Βέλγιο. Και οι τρεις Βέλγοι υπουργοί εκτιμούν πολύ τη φωνή των αγροτών. Ως εκ τούτου, προγραμματίστηκε μια συνάντηση την Τρίτη το πρωί, με τις οργανώσεις των αγροτών Ακούγοντας ξανά τις ανάγκες τους, τόσο η βελγική προεδρία όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσαν να εργαστούν για απαντήσεις στις ανάγκες των αγροτών κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών.

Featured Image