Για την καινούργια ποικιλία ελιάς Lecciana® που προέρχεται από την Ιταλία, αλλά αναπτύσσεται και στην Ισπανία μίλησε στο Agronewsbomb ο κ. Κωνσταντίνος Μίλης, γεωπόνος, από τα Φυτώρια Μίλη με έδρα στα Μονόσπιτα Ημαθίας.

Όπως αρχικά μας είπε ο κ. Μίλης η εν λόγω ποικιλία, η Lecciana® αναπτύχθηκε στην Ιταλία, με βασικό χαρακτηριστικό και γνώρισμα την ανθεκτικότητα που έχει στο βακτήριο Xylella, που έχει καταστρέψει εκατομμύρια ελιές κυρίως στην Ιταλία. Ωστόσο, εμφανίζει φουλ ανάπτυξη στην Ισπανία, αυτή την περίοδο, ενώ μπαίνει και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μίλη, η Lecciana® μπορεί να καλλιεργηθεί και σε πυκνή φύτευση, η ανάπτυξή της είναι χαμηλότερη από την Κορωνέικη, αλλά μεγαλύτερη από την Αρμπεκίνα, με την οποία όμως έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, ενώ και τα ελαιόλαδά τους μοιάζουν.

Σε φουλ παραγωγή μπαίνει όπως και η Αρμπεκίνα μετά τον πέμπτο χρόνο, ενώ είναι από τις πλέον παραγωγικές ποικιλίες με αναμενόμενη παραγωγή ανά στρέμμα έως και 1,5 τόνο ελιές. Έχει αντοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, στον παγετό παραπάνω από την Αρμπεκίνα, ενώ το κόστος ανά δενδρύλλιο είναι στα 4,5 ευρώ. Ως ποικιλία με υψηλή παραγωγή, χρειάζεται και τις ανάλογες φροντίδες, όπως άλλωστε και η Αρμπεκίνα, προσθέτει ο κ. Μίλης.

Εκτός από την Xylella, στην οποία αποδεδειγμένα έχει ανθεκτικότητα “καθώς φυτεύεται σε περιοχές με κρούσματα στην Ιταλία και όχι μόνο”, εξηγεί ο κ. Μίλης, παρουσιάζει ανθεκτικότητα και στην βερτιτσιλίωση.

Εν τω μεταξύ, η συγκομιδή της είναι νωρίτερα από την Αρμπεκίνα, περί τα μέσα Οκτωβρίου ενδεικτικά, κάτι που διευκολύνει την εύρεση εργατικών χεριών, πόσο μάλλον στην σημερινή εποχή που οι εργάτες είναι δυσεύρετοι.

Τι ελαιόλαδο παράγει

Όπως μας λέει ο κ. Μίλης “το ελαιόλαδό της έχει ένα ιδιαίτερο προφίλ. Έχει πολλές πολυφαινόλες και καλή σταθερότητα. Υπάρχει ένα αραχνογράφημα που δείχνει τα χαρακτηριστικά του, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ”.

Σημειωτέον ότι μιλάμε για ποικιλία με δικαιώματα. “Έχουμε παραγγελίες από όλη την Ελλάδα και από βασικές ζώνες ελαιοκαλλιέργειας, αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι στρέφεται στη Lecciana® πολύς κόσμος και σε περιοχές της Μακεδονίας, αφού είναι απογοητευμένος από άλλες καλλιέργειες και επιθυμεί να δοκιμάσει την ελαιοκαλλιέργεια που έχει γενικά και λιγότερες απαιτήσεις”, καταλήγει.

Featured Image

Συνολική Αξιολόγηση:

Xylella resistance

Ποιότητα ελαιολάδου: Η ποικιλία παράγει ελαιόλαδο με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και έντονη προσωπικότητα, υποδεικνύοντας ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.

Ζωτικότητα: Με μέτρια προς χαμηλή ζωτικότητα μεταξύ Arbequina και Koroneiki, τα δέντρα είναι διαχειρίσιμα για πυκνές φυτεύσεις.

Πρώιμη ωρίμανση: Ωριμάζει 7 έως 10 ημέρες νωρίτερα από την Arbequina προσφέρει ευελιξία στους παραγωγούς όσον αφορά το χρόνο συγκομιδής, βοηθώντας στην αποφυγή προβλημάτων, όπως οι καιρικές συνθήκες ή οι πιέσεις της αγοράς.

Ανοχή στο κρύο: Η μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο επεκτείνει την γεωγραφική περιοχή στην οποία μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία αυτή η ποικιλία, κάτι που είναι σημαντικό για περιοχές με πιο σκληρούς χειμώνες ή απρόβλεπτα κρύα.

Πρώιμη παραγωγή: Η πρώιμη είσοδος στην παραγωγή αποτελεί ελκυστικό χαρακτηριστικό για τους παραγωγούς που επιδιώκουν ταχύτερη απόδοση της επένδυσής τους, καθώς μπορούν να αρχίσουν τη συγκομιδή πιο γρήγορα από ό,τι με άλλες ποικιλίες.

Κατάλληλη για υπέρπυκνους ελαιώνες: Η σχεδίαση για υπέρπυκνα συστήματα φύτευσης καθιστά αυτή την ποικιλία ιδανική για παραγωγούς που επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν τη χρήση της γης, να μειώσουν το κόστος εργασίας και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα μέσω μηχανικής συγκομιδής.

Υψηλή απόδοση: Η υψηλή απόδοση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα την καθιστούν ισχυρό υποψήφιο για εμπορική παραγωγή ελαιόλαδου.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image