Δείτε το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη βουλή σχετικά με την ενίσχυση των νησιωτών κτηνοτρόφων μέσω του προγράμματος “Αμάλθεια”.

Σε απάντηση του υπ’ αρ. πρωτ. 9722 ΕΞ 2024/14.3.2024 εγγράφου σας με το οποίο μας διαβιβάστηκε η εν θέματι Ερώτηση, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 113 του Ν. 4926/2022 (Α΄ 82), την υπ’ αρ. πρωτ. 1175/21.04.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Επικρατείας (Β΄ 2831) και την από 16 Μαΐου 2023 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, ανάπτυξη, λειτουργία και επιχειρησιακή υποστήριξη του Πληροφοριακού Συστήματος για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν έδρα στις νησιωτικές περιοχές», η υλοποίηση της σχετικής δράσης έχει ανατεθεί στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε. η οποία και έχει αναλάβει το ρόλο της «εκτελούσας την επεξεργασία». Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αποτελεί την Αναθέτουσα Αρχή, Φορέα Πρότασης, Διαχειριστική Αρχή και Φορέα Χρηματοδότησης της δράσης έχει το ρόλο της «υπεύθυνης επεξεργασίας».

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της δράσης και προκειμένου να προχωρήσει ο έλεγχος σώρευσης ώστε να καταρτιστεί στη συνέχεια η τελική λίστα δικαιούχων, η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. έχει ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ότι απαιτείται να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία ΚΑΔ των δικαιούχων κτηνοτρόφων που αιτήθηκαν τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης.

Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για να διαλειτουργήσει το Πληροφοριακό Σύστημα της δράσης με το Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο έλεγχος των δικαιούχων κτηνοτρόφων και να προχωρήσει η πληρωμή τους. Η τελευταία επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έγινε στις 29 Φεβρουαρίου 2024, έπειτα από την οποία έχουν εκκινήσει οι ενέργειες από τη Γενική Γραμματεία και αναμένεται άμεσα η υποβολή του αιτήματος για την άντληση των απαιτούμενων στοιχείων.

Featured Image

Σημειώνεται, ότι ο έλεγχος σώρευσης κρατικών ενισχύσεων προβλέπεται στο άρθρο 5 της προαναφερόμενης ΚΥΑ καθώς και ότι κατά την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος δήλωνε μεταξύ άλλων υπεύθυνα ότι δέχεται «…να γίνει έλεγχος σώρευσης των κρατικών ενισχύσεων που έχω λάβει και να γίνει η αναγκαία επεξεργασία των σχετικών δεδομένων, με χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΠΣΣΕΗΣ) του άρθρου 57Α του ν.4914/2022 (Α’61)».

Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την παροχή οποιασδήποτε διευκρίνισης. Μετά την χορήγηση πρόσβασης στο σχετικό web service, η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. θα προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες ελέγχου σώρευσης, ώστε να διαβιβάσει στη συνέχεια τους τελικούς δικαιούχους και να προχωρήσει η καταβολή των ενισχύσεων από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, το πιθανότερο είναι η πληρωμή να πραγματοποιηθεί τελικά λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.

Δείτε εδώ όλο το έγγραφο

amalthia

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image