Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε περαιτέρω τις τιμές των ζωοτροφών φέρνοντας σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τους κτηνοτρόφους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ιδιαίτερα υψηλό κόστος εκτροφής.
Η συγκεκριμένη πραγματικότητα έχει προφανείς αρνητικές επιπτώσεις και στην μεταποίηση δεδομένου ότι το γάλα είναι η πρώτη ύλη για τη λειτουργία των γαλακτοβιομηχανιών της περιοχής μας οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τοπικής οικονομίας.
Ο κ. Χρήστος Γιαννίτσης της γαλακτοβιομηχανίας ΟΜΗΡΟΣ με δηλώσεις του στη «Λέσχη 9,76», ανέλυσε πτυχές του ζητήματος.
Για το ενεργειακό και τις ζωοτροφές
Για το ενεργειακό κόστος και το πώς αυτό επιδρά αρνητικά στην κτηνοτροφία αλλά και τις μεταποιητικές μονάδες, όπως και επίσης και για την εκτίναξη στις τιμές των ζωοτροφών, ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε:
«Ένα πρώτο πλήγμα ήρθε από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι τιμές των καυσίμων και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους αλλά και την τρέχουσα περίοδο, είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Εμείς ως εταιρεία, για τα δύο εργοστάσια και τους υποσταθμούς που έχουμε ανά την Ελλάδα, θα κληθούμε να πληρώσουμε μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, 2 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Όπως η αύξηση ήρθε σε μας, ήρθε και στους κτηνοτρόφους αλλά και στους παραγωγούς των ζωοτροφών.
Επίσης, σημαντική είναι η αύξηση στα καύσιμα. Οι τιμές τους έχουν πάρει την ανιούσα σε ξέφρενους ρυθμούς. Σας θυμίζω ότι πριν από λίγες μέρες κοιμηθήκαμε με τιμή στο ντίζελ στο 1,7 και ξυπνήσαμε με τιμή 2 ευρώ.
Το τρίτο που θεωρώ ότι αποτέλεσε καταλύτη για την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη χώρα είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης και η πέμπτη σε παραγωγή σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να προκύψουν ξέφρενες αυξήσεις στις ζωοτροφές, ειδικά στο καλαμπόκι και στη σόγια που είναι βασικά συστατικά για μια καλή ζωοτροφή που έχει ανάγκη ένα γαλακτοφόρο ζώο. Χαρακτηριστικά η τιμή στη σόγια πέρυσι ήταν 300 τον τόνο και πλέον έχει πάει στα 600 ευρώ τον τόνο.
Άρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο τώρα. Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο 1 με 1,5 μήνα θα ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα μιας και θα γίνουν αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Επιπρόσθετα η Γαλλία που είναι η τέταρτη παραγωγός σιτηρών, προσανατολίζεται να κρατήσει σιτηρά για την Ε.Ε. Αυτό που με προβληματίζει όμως, είναι η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία δεδομένου ότι αυτή την περίοδο θα ξεκινούσε η σπορά. Με δεδομένη την εξέλιξη των μαχών είναι εξαιρετικά δύσκολα να γίνει η σπορά. Συνεπώς, αυτή η παραγωγή θα λείψει γεγονός που γεννά πρόσθετους προβληματισμούς».
Παρέμβαση Ε.Ε.
Ο κ. Γιαννίτσης εκτίμησε ότι αυτό το ράλι στις τιμές θα σταματήσει κάπου και αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Επίσης, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα λάβουν μέτρα, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης βασίζονταν στην παραγωγή της Ουκρανίας πολύ περισσότερο σε σχέση με τη χώρα μας που διαθέτει αγροτική παραγωγική βάση.
Ο Κορωνοιός μας θύμισε την αξία της διατροφής
Συνεχίζοντας ο ίδιος εκτίμησε τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά χρήματα επενδύθηκαν στην τεχνολογία αλλά και στην υγεία, αλλά κυρίως στην τεχνολογία. Ο Κορωνοιός αποτέλεσε ένα σοκ για τις αγοράς αφού μας θύμισε ότι μια βασική ανάγκη της ζωής μας είναι και το ποιοτικό φαγητό. Πλέον η οικονομική μας δύναμη στρέφεται στη διατροφή. Και θα πρέπει η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σ’ αυτή την πραγματικότητα».


Η ΟΜΗΡΟΣ στηρίζει στην πράξη τους κτηνοτρόφους
Ως προς το ζήτημα της έλλειψης γάλακτος που πιθανολογείται το επόμενο χρονικό διάστημα για την εξυπηρέτηση των αναγκών στη μεταποίηση, ο κ. Γιαννίτσης ο οποίος λόγω της εκτεταμένης ζώνης γάλακτος της ΟΜΗΡΟΣ, από το Σουφλί μέχρι τη Λακωνία, με πάνω 2.500 συνεργάτες, έχει μια σφαιρική γνώση, δήλωσε:
«Είναι γεγονός ότι οι συνεργάτες κτηνοτρόφοι πιέζονται σημαντικά από τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών. Η μεταποίηση, όχι μόνο η Όμηρος αλλά και οι άλλες γαλακτοβιομηχανίες έχουν κάνει γενναίες αυξήσεις στο γάλα. Στο πρόβειο γάλα υπάρχει αύξηση 40% σε σχέση με πέρυσι. Μεσοσταθμικά είναι πάνω από 1,25. Στο γίδινο η τιμή είναι από 75 έως 80 λεπτά το κιλό. Το θέμα όμως, δεν ότι η πρώτη ύλη θα είναι ακριβή. Θα πρέπει να βάλουμε στο πίσω μέρος του μυαλού ακόμη και αν θα υπάρχει πρώτη ύλη. Εμείς, ως ΟΜΗΡΟΣ, επειδή βλέπαμε ότι η κατάσταση θα εκτραχύνονταν, σε αυτά τα επίπεδα, σε συνεργασία με μεγάλες μονάδες παραγωγής ζωοτροφών, καταφέραμε να ήρθαμε σε συμφωνία να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονται με μας να εξασφαλίσουν ζωοτροφές για τις μονάδες τους. Είναι μια κίνηση πολύ σημαντική για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να εκθρέψουν τα ζώα τους και να παράξουν.
Έχουμε δεσμεύσει ποσότητες ζωοτροφών ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο της κάθε μονάδας. Τους διαβεβαιώσαμε ότι υπάρχουν οι ζωοτροφές τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει γι’ αυτούς για να μην τους πιάνει πανικός και αγοράζουν ζωοτροφές σε ακόμη υψηλότερες τιμές».
Καταιγίδα είναι και θα περάσει…
Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στο δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει πλέον για τη μεταποίηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν αυξήσεις και στις τιμές που διαθέτουν τα προϊόντα τους, τόνισε: «Εμείς έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες με τους πελάτες μας, ειδικά στο εξωτερικό. Γνωρίζετε ότι η ΟΜΗΡΟΣ είναι μια καθαρά εξαγωγική εταιρεία. Ωστόσο, δεν έχουμε πάρει κάποιες ανατιμήσεις στα προϊόντα. Δεν είναι όμως αυτές για την κάλυψη της αύξησης στο κόστος παραγωγής. Όμως είμαστε στη μέση και θα πρέπει να σκεφτόμαστε και τον καταναλωτή. Προσπαθούμε να κάνουμε αυξήσεις που και εμείς θα είμαστε βιώσιμοι αλλά να δούμε το τι μέλλει γενέσθαι και την επόμενη ημέρα. Μπορεί να είναι μια τέλεια καταιγίδα αλλά καταιγίδα είναι κάποια στιγμή θα ηρεμήσουν τα πράγματα».
Είμαι περήφανος για τον τόπο μου
Ο κ. Γιαννίτσης, αναφερόμενος στη σημασία του κλάδου για την τοπική οικονομία, ανέφερε: «Εγώ είμαι περήφανος για τον τόπο μου. Είμαι περήφανος που ο τόπος μου, τα Τρίκαλα, μέσω των γαλακτοβιομηχανιών τους, κατέχουν μερίδιο πάνω από το 50% της εξαγωγής φέτας. Και είμαι υπερήφανος και για την εταιρεία μου αλλά και τους συναδέρφους. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των εξαγωγών είναι της δική μου εταιρείας δεδομένου ότι η ΟΜΗΡΟΣ είναι μια κατ’ εξοχήν εξαγωγική εταιρεία».
Καταλήγοντας ο ίδιος ανέφερε: «…Είναι γεγονός ότι ζούμε μία δύσκολη στιγμή αλλά θα επανέλθει μια κανονικότητα. Σύνεση, υπομονή γιατί μπόρα είναι θα περάσει. Στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους αλλά και σ’ όλους τους κτηνοτρόφους θέλω να πω ότι έρχονται καλύτερες μέρες για όλους».

Featured Image

https://www.trikalaidees.gr/