Με το ζόρι… συνέταιροι στην τσέπη των αγροτών και των κτηνοτρόφων επιδιώκουν να μπουν ιδιώτες.

Εκμεταλλευόμενοι τον πολύπλοκο χαρακτήρα και τις διαδικασίες, που επιβάλλει η συμμετοχή τους στα οικολογικά σχήματα, ζητούν υπέρογκη αμοιβή για την υποβολή τους, που φτάνει μέχρι το 7% των επιδοτήσεων, που θα λάβουν οι παραγωγοί.

Ήδη, το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί με τις προβληματικές φετινές παραγωγές σε αρκετές καλλιέργειες, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις κουτσουρεμένες κατά 20% προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης, που έλαβαν τον Οκτώβριο. Όλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην ίδια την επιβίωσή τους.

Η παρέμβαση των οικολογικών σχημάτων, που ήρθε για να αντικαταστήσει το «πρασίνισμα» που ούτως η άλλως οι παραγωγοί λάμβαναν, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023 -2027.

Όμως η κατανόηση τους αποτέλεσε εξ αρχής έναν δυσνόητο γρίφο για τους παραγωγούς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην έχουν σαφή εικόνα για το ποιες αλλαγές φέρνει η νέα ΚΑΠ, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί η πληρωμή του τσεκ, που θα λάβουν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023.

Featured Image

«Γιατί τα χρήματα του τσεκ, να τα μοιραστώ με κάποιο ΚΥΔ ή μελετητή;», τονίζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας ότι ακόμα οι παραγωγοί «δεν ξέρουμε τι θα πληρωθούμε στην εξόφληση αλλά και τι θα γίνει με τα οικολογικά σχήματα, τα οποία είναι τόσο μπερδεμένα και δυσνόητα».

Συνέταιρο στις …επιδοτήσεις

Οι παραγωγοί ελπίζανε ότι με τα οικολογικά σχήματα ίσως κατάφερναν να καλύψουν ένα μέρος της απώλειας του εισοδήματος, που είχαν από τις περικοπές έως 20% στη βασική ενίσχυση. «Ελπίζαμε ότι με την με την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων ίσως καλυφθεί μέρος των ενισχύσεων που λαμβάναμε με το πρασίνισμα. Όμως, αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα οικολογικά σχήματα πάνε πίσω, που σημαίνει ότι θα πληρωθούμε τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή βάζουμε και κάποιον συνέταιρο, καθώς όταν ένα ΚΥΔ ή όταν ένας μελετητής πάει να φτιάξει τα οικολογικά σχήματα θέλει μερίδιο από 3 έως 7%»,εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Γκουρομπίνος.

«Με τα χρήματα που παίρνουμε εμείς οι παραγωγοί στο τσεκ, κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το τι θα σπείρουμε, τι θα ταΐσουμε, πώς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις», σημειώνει, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υποβολή των οικολογικών σχημάτων λειτουργεί εις βάρος τους: «Τώρα θα ετοιμάζαμε την επόμενη δήλωση του 2024, και εμείς δεν έχουμε ολοκληρώσει του 2023».

Featured Image