Παρά την ισχυρή χρονιά της Ιταλίας, όλη η ντόπια παραγωγή πωλήθηκε σε πολύ υψηλές τιμές, επίσης χάρη στην έλλειψη παραγωγής στη λεκάνη της Μεσογείου και την ευθυγράμμιση των τιμών χονδρικής μεταξύ των διαφόρων χωρών παραγωγής.
Υπήρχε αβεβαιότητα, στα τέλη Ιουλίου, για το ενδεχόμενο τα αποθέματα, ύψους 60 χιλ. τόνων, να εξαντληθούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, που παραδοσιακά μάλλον αποτελούν ήρεμες περιόδους, για το εμπόριο και τις πωλήσεις στα ράφια του λιανικού εμπορίου μεγάλης κλίμακας. Αντίθετα, με μέσο όρο πωλήσεων 13.500 τόνων το μήνα, σχεδόν ρεκόρ για το έτος, τα αποθέματα εξαφανίστηκαν.
Από τους 33 χιλιάδες τόνους Ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε απόθεμα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Έκθεσης ICQRF Frantoio Italia, 13 χιλιάδες βρίσκονται στην Απουλία, 4300 στην Καλαβρία και 2600 στη Σικελία. Άρα 20 χιλιάδες τόνοι βρίσκονται στις τρεις κατ’ εξοχήν ελαιοκομικές περιοχές.
Αν αφήσουμε κατά μέρος τα αποθέματα στις περιοχές εμφιάλωσης, 4600 τόνους στην Τοσκάνη και 3000 στην Ούμπρια, τα αποθέματα στις άλλες περιοχές οφείλονται επίσης σε τεχνικά σφάλματα στα μητρώα SIAN. Η πραγματικότητα είναι ότι, σε σύγκριση με τα δεδομένα του πίνακα ICQRF, η πραγματική διαθεσιμότητα είναι η μισή ή μικρότερη. Αυτός είναι ο λόγος που, πλησιάζοντας τους 30 χιλιάδες τόνους αποθεμάτων, οι φορείς εκμετάλλευσης θεωρούν ότι έχει φτάσει το όριο του μηδενικού τεχνικού αποθέματος.
Εξετάζοντας τα άλλα δεδομένα από την Έκθεση Frantoio Italia, ανακαλύπτουμε ότι 7.000 τόνοι οργανικού ελαίου παραμένουν θεωρητικά διαθέσιμοι (υπήρχαν 6.400 στις 30 Σεπτεμβρίου 2023) και περίπου 2.000 τόνοι ελαίων με ονομασία προέλευσης (ήταν 2.200 τόνοι έως 30 Σεπτεμβρίου 2023).
Το φρέσκο Ιταλικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα τελειώσει σε 5-6 μήνες
Ο τομέας του ελαιολάδου της Ιταλίας, επομένως, βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με αυτόν του 2023, αλλά έχει μια δύσκολη παραγωγικά χρονιά μπροστά και μια εκτίμηση για 224 χιλιάδες τόνους που υπολογίζεται επίσημα από την Ismea, που θα μπορούσε να πέσει δραματικά κάτω από τις 200 χιλιάδες στο δεδομένο τελικό υπόλοιπο. Λείπει πάνω από όλα η παραγωγή της νότιας Ιταλίας, δηλαδή ακριβώς αυτή που προορίζεται για τη χονδρική αγορά και για να γεμίσει τις δεξαμενές των εμπορικών φορέων.
Εξαιρώντας την ιδιοκατανάλωση και το εμπόριο από τα μικρομεσαία ελαιοτριβεία στην κεντρική Ιταλία, μπορούμε να πούμε ότι η πραγματική διαθεσιμότητα Ιταλικού ελαιολάδου θα είναι 80-90 χιλιάδες τόνοι. Πρόκειται για όγκους οι οποίοι, λαμβάνοντας υπόψη τις μέσες πωλήσεις 12 χιλιάδων τόνων το μήνα (άρα το μισό από αυτό που πουλήθηκε κατά μέσο όρο φέτος κάθε μήνα), θα εξαντληθούν σε 7 μήνες. Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη ότι πολλά συμβόλαια προβλέπουν καθυστερημένες παραδόσεις, είναι κατανοητό ότι, μέσα σε 5-6 μήνες, θα είναι δύσκολο να βρεθεί Ιταλικό λάδι σε σημαντικές ποσότητες.
Αναλύσεις και προβλέψεις που προϋποθέτουν ενδιαφέρον από εμφιαλωτές και μεγάλης κλίμακας λιανικό εμπόριο για ιταλικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δεδομένου ότι το κοινοτικό λάδι θα είναι και πάλι άφθονο διαθέσιμο σε σαφώς πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τους τελευταίους 12 μήνες.
Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από teatronaturale.it