Αφού πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ατζέντα της Γαλλίας επί μήνες, οι αγρότες αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, βάζοντας εμπόδια στην πρόοδο όσον αφορά τον νέο νόμο για τον κλάδο, και απειλούν με νέες διαμαρτυρίες.

Ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας στις 9 Ιουνίου και αυτό «ανοίγει μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για τους Γάλλους και ιδιαίτερα για τους αγρότες», ανέφερε η Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FNSEA), η μεγαλύτερη εθνική αγροτική οργάνωση, σε δελτίο Τύπου αυτή την εβδομάδα.

Οι θεσμοί βρίσκονται πλέον σε παύση και προτεραιότητα είναι οι πολιτικές διεργασίες ενόψει των δύο γύρων των βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές, έρχονται νέες διαμαρτυρίες
Για την αγροτική κοινότητα, υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος: Ορισμένες από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ που επιβραβεύουν τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές – ιδίως τη βιολογική γεωργία – επρόκειτο να καταβληθούν στις αρχές του 2024, αλλά εκκρεμούν ακόμη.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών, οι αγρότες ζήτησαν να δοθούν γρήγορα αυτές οι επιδοτήσεις. Την 1η Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε τις πληρωμές στο σύνολό τους έως τις 15 Μαρτίου.

«Τρεις μήνες μετά, σχεδόν το ένα τέταρτο των αγροτών που συμμετέχουν σε αυτές τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες δεν έχουν ακόμη λάβει τις πληρωμές που τους οφείλονται», προειδοποίησαν η FNSEA και οι Jeunes Agriculteurs (JA) σε δελτίο τύπου στις 7 Ιουνίου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν τώρα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση: Θα είναι «ανυποχώρητες ως προς την προθεσμία της 15ης Ιουνίου». Εάν η προθεσμία χαθεί, δεν αποκλείουν νέες διαμαρτυρίες, αρχής γενομένης από τις 17 Ιουνίου.

Επί του παρόντος, «περισσότερα από τα μισά ποσά» αυτών των επιδοτήσεων λείπουν -περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ- λόγω προβλημάτων στο ψηφιακό σύστημα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Νόμος για την αγροτική πολιτική
Οι αγρότες ζητούν επίσης να συνεχιστούν οι κοινοβουλευτικές εργασίες σχετικά με τον νόμο για την αγροτική πολιτική, ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση και επρόκειτο να σταλεί στη Γερουσία στα μέσα Ιουνίου.

Αν και η Γερουσία δεν επηρεάζεται από τη διάλυση, οι εργασίες της βρίσκονται σε αναμονή.

«Για άλλη μια φορά, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για τις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη γαλλική γεωργία», προειδοποίησε η FNSEA.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (12 Ιουνίου), ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί τα νομοσχέδια που εξετάζονται στο Κοινοβούλιο «να ξαναγίνουν αντικείμενο επεξεργασίας».

Ο νόμος για τη γεωργική πολιτική καθιστά τη διατροφική κυριαρχία προτεραιότητα δημόσιας πολιτικής και καθιστά τη γεωργία «μείζονα τομέα ενδιαφέροντος» για τη Γαλλία.

Featured Image

Προβλέπει επίσης τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της πρόσβασης στη γη, προκειμένου να διατηρηθεί ο αριθμός των οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, και εισάγει μια σειρά διοικητικών απλουστεύσεων.

Εάν η Γερουσία δεν εγκρίνει το νόμο μετά τις εκλογές, η νέα Εθνοσυνέλευση θα έχει τον τελικό λόγο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ακροδεξιά του Εθνικού Συναγερμού (RN) θα έχει σχετική πλειοψηφία, με 34%, μπροστά από την αριστερή συμμαχία «Λαϊκό μέτωπο» με 22%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση το κόμμα του Μακρόν θα κατέληγε στο 19%.

Η αλληλεπίδραση των συμμαχιών θα είναι επομένως πολύ σημαντική για το μέλλον των αγροτικών θεμάτων.

Από την αριστερά, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ηγέτης του «Λαϊκού μετώπου» έχει ήδη ανακοινώσει ότι αν κερδίσει, η ομάδα του θα καταθέσει «απαγόρευση των φυτοφαρμάκων», μεγάλες τεχνητές λίμνες για τη δέσμευση του νερού και την απελευθέρωσή του σε περίπτωση ξηρασίας.

Τα έργα αυτά συγκεντρώνουν επικρίσεις, ιδίως στη Νότια Γαλλία, για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Εάν το RN εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σχεδιάζει να προτείνει μορατόριουμ στη διαπραγμάτευση νέων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου από την ΕΕ ή τη θέσπιση μιας «γαλλικής γεωργικής εξαίρεσης» στο πλαίσιο του εμπορίου.

Σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου, ο επικεφαλής της FNSEA Αρνό Ρουσώ δεσμεύτηκε ότι η FNSEA θα παίξει το ρόλο της ως «ενδιάμεσος φορέας» και εκπρόσωπος, «όποιες πλειοψηφίες και αν προκύψουν από τη γαλλική ψηφοφορία».

Η αριστερή οργάνωση Confédération Paysanne δήλωσε ότι ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς «στη Γαλλία, όπως και σε πάρα πολλές χώρες της ΕΕ».

Η ένωση, η οποία βρίσκεται κοντά στο Λαϊκό Μέτωπο, καλεί τον κόσμο να «συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που οργανώνουν οι κοινωνικές δυνάμεις».

Ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου θέλουν να ακουστεί η φωνή τους στις εκλογές, αρνούνται να θυσιάσει η κυβέρνηση τα αγροτικά ζητήματα, παρά την τρέχουσα πολιτική αναταραχή.

«Αποκλείεται οι καρποί της κινητοποίησής μας να μηδενιστούν! Πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας των πολιτικών αποφάσεων, αλλά πάνω απ’ όλα πρόκειται για τη συνέχιση της κινητοποίησής μας», εξήγησε ο Αρνό Ρουσώ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει το έργο της πριν από τις εκλογές.

Πηγή: newsit.gr

Featured Image