Ξεκίνησε η συλλογή της πατάτας σε Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία με τους παραγωγούς να είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι σε σχέση με τη ζήτηση.
Όπως λένε στο Agronewsbomb, οι τιμές είναι καλές μεν, αλλά η ζήτηση περιορισμένη, καθώς γίνονται αθρόες εισαγωγές με την ανοχή της πολιτείας, από την Αίγυπτο, αλλά και ελληνοποήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Διονύση Μάλλιαρης, παραγωγό από την περιοχή των Λεχαινών Ηλείας: “ξεκινάμε σε λίγες ημέρες την συγκομιδή, οι τιμές είναι σε καλά επίπεδα, αλλά δυστυχώς η πώληση δεν είναι εύκολη υπόθεση λόγω των αθρόων εισαγωγών Αιγυπτιακής πατάτας με την ανοχή του κράτους. Τα μάρκετ δεν προτιμούν τις ελληνικής μόλις ακούνε τις τιμές, αλλά στρέφονται είτε σε Αιγυπτιακές που μπαίνουν στη χώρα μας με 40 λεπτά ανά κιλό, είτε σε… Αιγυπτιακές, βαφτισμένες ως ελληνικές… Στις Αρχές όλα αυτά τα γνωρίζουν αλλά δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση, καθώς υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα”.
Σύμφωνα με τον κ. Μάλλιαρη, σε Αχαΐα αλλά και Μεσσηνία, οι τιμές είναι επίσης σε αυτά τα επίπεδα, ενώ στη Μεσσηνία, όπως μας λέει τα στρέμματα έχουν πέσει πάρα πολύ. “Το Ελληνικό κράτος σε κάθε ευκαιρία μας δείχνει ότι δεν θέλει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε… Πάρτε παράδειγμα τον ΕΛΓΑ. Εμείς που είμαστε μεγάλο παραγωγοί κάποτε είχαμε πλαφόν στα 3.500 ευρώ στις εισφορές, αλλά σήμερα αυτό έχει πάει στα 10.000 ευρώ, με την ανταπόδοση από τον ΕΛΓΑ να είναι μηδενική δηλαδή δεν παίρνουμε ποτέ αποζημιώσεις”.
Διέξοδος οι εξαγωγές
Ο κ. Μάλλιαρης είναι οργανωμένος παραγωγός και κάνει και εξαγωγές. Όπως λέει: “προτιμάμε τις ποικιλίες πατάτας που κάνουν κυρίως για τηγάνισμα ενώ προσπαθούμε και κάνουμε και εξαγωγές σε χώρες, όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Όμως η εξαγωγή πάει καλά εκεί μέχρι και τις 20 Μάη, καθώς μετά σταματά και αρχίζει η παραγωγή εκεί της ντόπιας πατάτας και το εμπόριο”.
Τι γίνεται στη Μεσσηνία με αποδόσεις και τιμές
Με καλή παραγωγή ξεκίνησε στη δυτική παραλία Καλαμάτας η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας. Ο καιρός βοήθησε το προϊόν αλλά διάφορα εμπορικά παιχνίδια ρίχνουν την τιμή παραγωγού.
Δείτε και σχετικό βίντεο
Newsroom Agronewsbomb