Η Post (USDA) προβλέπει την παραγωγή καρυδιών της Ουκρανίας σε 106.500 μετρικούς τόνους για την περίοδο εμπορίας (MY) 2023/24, παρόμοια με την MY2022/23.

Η παραγωγή μειώθηκε το 2022 επειδή ορισμένες περιοχές παραγωγής βρίσκονται επί του παρόντος σε κατεχόμενη επικράτεια τη στιγμή της σύνταξης της έκθεσης. Οι εξαγωγές είναι αργές, μαστίζονται από ζητήματα ποιότητας, περιορισμένα logistics λόγω ένοπλων συγκρούσεων και αυξανόμενο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Ο αριθμός των προσφύγων που έφυγαν από τη χώρα μειώνει την κατανάλωση εισαγόμενων ξηρών καρπών λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος από τον πληθυσμό. Τα τελικά αποθέματα αυξήθηκαν για κάθε διαδοχικό ΜΥ ενώ οι εγχώριες τιμές υποχωρούν.

Παραγωγή

Η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας (SSSU) δημοσίευσε επίσημους αριθμούς παραγωγής καρυδιών για το 2022. Η συνολική αναφερόμενη έκταση καρυδιάς είναι 17.100 εκτάρια, μείωση 5,5 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Ο κύριος λόγος πίσω από την πτώση της περιοχής ήταν η απώλεια του ελέγχου από την ουκρανική κυβέρνηση σε ορισμένες περιοχές των περιοχών Donetsk, Zaporozhe, Luhansk, Mykolaiv, Kharkiv και Kherson, οι οποίες καταλήφθηκαν ως αποτέλεσμα της ένοπλης εισβολής από τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε το τέλη Φεβρουαρίου 2022. Η συνολική παραγωγή καρυδιών αναφέρεται σε 107.660 τόνους, μείωση 6,7 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Post τα δέχεται ως εκτιμήσεις MY2022/23.

Η πρόβλεψη του αριθμού παραγωγής MY2023/24 βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές περιοχής παραγωγής από την Post:

  • Μικρή μείωση των περιοχών παραγωγής στον οικιακό τομέα καθώς ορισμένα δέντρα αποσύρονται από την παραγωγή και συνήθως τα νοικοκυριά διστάζουν να τα αντικαταστήσουν με νέα.
  • Δεν θα υπάρξει αύξηση των περιοχών παραγωγής από τις επιχειρήσεις. Η δημιουργία νέων δενδροφυτειών είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση που φαίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά την ενεργό φάση της ένοπλης σύγκρουσης. Η προκύπτουσα πρόβλεψη για την περιοχή παραγωγής MY2023/24 είναι 16.900 εκτάρια, μείωση κατά ένα τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο

Με βάση τις ομοιότητες του NDVI με το MY2022/23, η Post προβλέπει την παραγωγή καρυδιάς MY2023/24 στους 106.470 τόνους, παρόμοια με την MY2022/23, με δυνατότητα αναθεώρησής της προς τα κάτω εάν η κατάσταση με την υγρασία του εδάφους συνεχίσει να επιδεινώνεται. Τα περισσότερα καρύδια που συλλέγονται στην Ουκρανία παράγονται από ιδιώτες ή μικρές ιδιωτικές οικογενειακές φάρμες, συγκομίζοντας δέντρα στη γη τους ή κοντά στις φάρμες τους. Αυτή η κατηγορία παραγωγών συνήθως δεν ασχολείται με την εφαρμογή λιπασμάτων και αγροχημικών και χρησιμοποιεί χειρωνακτική εργασία για τη συγκομιδή και το ξεφλούδισμα των καρυδιών.

Τα συγκομισμένα καρύδια πωλούνται συνήθως σε μεσάζοντες, οι οποίοι συναρμολογούν παρτίδες που προορίζονται για εξαγωγή. Η έκταση παραγωγής που καλλιεργείται με τόσο εκτεταμένο τρόπο έχει μειωθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια. Για το 2015, πάνω από το 95 τοις εκατό της συνολικής έκτασης παραγωγής καρυδιών της Ουκρανίας ήταν σε μικρές, ιδιωτικές, οικογενειακές φάρμες. Αυτά τα αγροκτήματα αντιπροσώπευαν το 73 τοις εκατό της συνολικής έκτασης παραγωγής ουκρανικής καρυδιάς για το 2022. Η Post προβλέπει ότι αυτή η πτωτική τάση στην παραγωγή καρυδιών σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, καθώς τα γηράσκοντα δέντρα χάνουν την παραγωγικότητά τους και κόβονται. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις εξακολουθούν να απολαμβάνουν δεσπόζουσα θέση στους όγκους παραγωγής καθώς κατέχουν την απόλυτη πλειοψηφία της έκτασης των φέρων δέντρων σε σύγκριση με τους βιομηχανικούς καλλιεργητές – 81 τοις εκατό για το 2022.

Από το 2009, οι Ουκρανοί αγρότες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν καρυδεώνες για εμπορικούς σκοπούς. Το μέσο μέγεθος αυτών των εμπορικών οπωρώνων κυμαίνεται από 20 έως 50 εκτάρια. Ορισμένες περιοχές, ειδικά η Κεντρική και Νότια Ουκρανία, απαιτούν άρδευση για να εξασφαλίσουν τις αναμενόμενες αποδόσεις. Ταυτόχρονα, οι καρυδεώνες στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας ενδέχεται να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις λόγω του ψυχρότερου κλίματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περίπου το 30 τοις εκατό όλων των εμπορικών κήπων με καρυδιές βρίσκονται στην περιοχή Vinnytsia (Κεντρική Ουκρανία), σύμφωνα με τα στοιχεία της SSSU για το CY2022.

Η ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων εμπορικής παραγωγής κατά τα προπολεμικά χρόνια θα μπορούσε να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη κρατική οικονομική στήριξη για τους παραγωγούς καρθδεώνων και μούρων. Οι εκθέσεις του κλάδου σημειώνουν ότι οι αγρότες επένδυσαν στην ανάπτυξη εμπορικών καρυδεώνων υψηλής απόδοσης πολλαπλών ποικιλιών καρυδιάς, στην εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης και στην εφαρμογή λιπασμάτων. Στη νότια Ουκρανία, τα σπορόφυτα θα μπορούσαν να φυτευτούν το φθινόπωρο, αλλά στη βόρεια Ουκρανία, εξακολουθεί να συνιστάται η φύτευση την άνοιξη για να αποφευχθεί η ζημιά από τον παγετό του χειμώνα που φυτεύτηκαν πρόσφατα.

Τα καρύδια συλλέγονται γενικά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου Σύμφωνα με τα στοιχεία της SSSU, οι εμπορικοί καλλιεργητές δεν φύτεψαν νέες καρυδιάς για το 2022, γεγονός που δείχνει ότι οι επαγγελματίες καλλιεργητές είναι απρόθυμοι να εμπλακούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις κατά την ενεργό φάση του ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική επένδυση που απαιτείται για τη δημιουργία ενός καρυδεώνα κυμαίνεται από 1.200 έως 1.800 $ ανά εκτάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Post, τα αποθέματα κορυφώνονται λόγω προβλημάτων εξαγωγών. Η ευρεία διαθεσιμότητα του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού κόστους και της χαμηλής ποιότητας που παράγεται από τα νοικοκυριά) είναι ο κύριος παράγοντας που ωθεί προς τα κάτω τις εγχώριες τιμές καρυδιάς. Στη συνέχεια, οι χαμηλές τιμές πυροδοτούν μείωση των περιθωρίων κέρδους των εμπορικών καλλιεργητών, αποθαρρύνοντάς τους έτσι να συμμετάσχουν στις νέες επενδύσεις.

Ο αυστηρότερος ανταγωνισμός (τόσο από εγχώρια νοικοκυριά όσο και από ξένους ανταγωνιστές) αναγκάζει τους υπάρχοντες εμπορικούς παραγωγούς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά των μέσων ενημέρωσης (στα Ουκρανικά), ένας από τους βιομηχανικούς καλλιεργητές, που εκτρέφει 91 εκτάρια δέντρων, αγόρασε έναν αναδευτήρα και μηχανή συλλογής για να επιταχύνει τη συγκομιδή και να εξαρτάται λιγότερο από το μισθωμένο εργατικό δυναμικό. Η εξειδίκευση είναι ένα από τα σημάδια ότι οι Ουκρανοί αγρότες καρυδιάς έχουν αρχίσει να την αντιλαμβάνονται ως την κύρια δουλειά τους. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, ο κύριος όγκος των υπαρχόντων βιομηχανικών καρυδεώνων φυτεύτηκε πριν από 8-12 χρόνια με δενδρύλλια που θα έφταναν στο έπακρο τις δυνατότητές τους μετά από δέκα χρόνια από τη φύτευσή τους.

Featured Image

Οι νέοι καρυδεώνες αναμένεται να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους από τέσσερα έως πέντε χρόνια μετά την αρχική φύτευση. Η FAS Kyiv σημειώνει ότι οι βελτιώσεις στη γενετική των φυτών μπορεί να κάνουν την παραγωγή καρυδιών πιο ελκυστική για νέες εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισέλθουν σε αυτήν την επιχείρηση. Οι παραγωγοί προτιμούν σπορόφυτα ουκρανικής προέλευσης. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της αδυναμίας των τοπικών παραγωγών δενδρυλλίων να ανταποκριθούν στη μεγαλύτερη ζήτηση, ορισμένες νέες ποικιλίες σπόρων εισάγονται από γειτονικές χώρες, όπως η Μολδαβία και η Λευκορωσία, οι οποίες διαθέτουν παρόμοιες συνθήκες καλλιέργειας. Ορισμένοι καλλιεργητές πειραματίζονται με εισαγόμενες ποικιλίες δενδρυλλίων για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε απόδοση και ποιότητα. Το ουκρανικό κρατικό μητρώο φυτικών ποικιλιών (στα ουκρανικά) απαριθμεί περίπου 39 διαφορετικές ποικιλίες καρυδιάς το 2023, επιτρέποντας στους εμπορικούς καλλιεργητές να διαλέξουν και να επιλέξουν εμπορικά βιώσιμες ποικιλίες στην περιοχή τους.

Οι περισσότεροι από τους οικιακούς παραγωγούς καρυδιών της Ουκρανίας δεν θεραπεύουν τα δέντρα για ασθένειες. Ωστόσο, με την αύξηση της εμπορικής παραγωγής καρυδιών να έρχεται στο διαδίκτυο και να καταλαμβάνουν οπωρώνες με κακή διαχείριση και γήρανση, αυτοί οι νεοσύστατοι εμπορικοί παραγωγοί φέρεται να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις τεχνολογίες παραγωγής (πέρα από την άρδευση) για να αυξήσουν την αποδοτικότητα της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, αυτοί οι καλλιεργητές ερευνούν ιδανικές περιοχές καλλιέργειας, επενδύουν σε φυτώρια για τη βελτίωση του γενετικού αποθέματος και εφαρμόζουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα στους οπωρώνες τους.

Η ταξινόμηση γίνεται κυρίως με το χέρι για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η συνέπεια των παρτίδων προϊόντων. Η παραγωγή καρυδιών στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι κυρίως μια επιχείρηση έντασης εργασίας, με τα περισσότερα καρύδια να συλλέγονται με το χέρι ή με στοιχειώδεις συσκευές συλλογής ξηρών καρπών σε οικογενειακές φάρμες που χρησιμοποιήθηκαν από την προηγούμενη γενιά καλλιεργητών. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις είναι γνωστές για την ασταθή ποιότητα των προϊόντων τους, που τις ωθεί στην κατηγορία χαμηλού επιπέδου μεταξύ ξένων αγοραστών. Σύμφωνα με αναφορές του κλάδου, οι αποδόσεις της εμπορικής παραγωγής καρυδιών έχουν αυξηθεί, καθώς και η ποιότητα του προϊόντος τους.

Η τελευταία τάση είναι ότι οι αγρότες άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις για μακροπρόθεσμες τραπεζικές πιστώσεις για τη δημιουργία καθετοποιημένων συστάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου ενός οπωρώνα, μιας μονάδας επεξεργασίας με μονάδα συσκευασίας και ενός πιστοποιημένου εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου. Για παράδειγμα, ένας παραγωγός καρυδιάς έλαβε πίστωση 15 εκατομμυρίων δολαρίων καταβλητέα εντός επτά ετών που εκδόθηκε από την κρατική UkrExim Bank (στα Ουκρανικά) το 2021. Η Post δεν γνωρίζει παρόμοιες επενδύσεις για το 2022.

Ένα άλλο μέρος της επιχείρησης για τους εμπορικούς καλλιεργητές είναι το ξύλο καρυδιάς, που χρησιμοποιείται για την τοπική κατασκευή επίπλων. Επιπλέον, εξάγονται και κάποια ξυλεία. Οι εμπορικοί καλλιεργητές καρυδιάς φυτεύουν άλλα δέντρα κατά την ανάπτυξη του οπωρώνα για να συλλέξουν ξύλο μετά από μερικά χρόνια. Άλλα προϊόντα που σχετίζονται με την παραγωγή καρυδιών προστιθέμενης αξίας είναι τα επεξεργασμένα φύλλα για ιατρική χρήση και οι κονσέρβες καρυδιού (πράσινων/νεαρών ξηρών καρπών). Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση των Ουκρανών καταναλωτών για καρυδέλαιο έχει αυξηθεί, κυρίως από εισαγωγείς της ΕΕ. Υπάρχει επίσης κάποια εγχώρια ζήτηση για λάδι καρυδιού ως κρίσιμο συστατικό στο τμήμα premium των φυσικών καλλυντικών προϊόντων.

Κατανάλωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 6,3 εκατομμύρια Ουκρανοί (15 τοις εκατό του προπολεμικού πληθυσμού) έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τη στιγμή της σύνταξης της έκθεσης. Σε αυτό το στάδιο, οι εκτιμώμενες απώλειες μεταξύ στρατιωτών (ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος στην Post) και αμάχων (8.895 άμαχοι σκοτώθηκαν τον Μάιο του 2023, όπως αναφέρθηκε από τον ΟΗΕ) δεν επηρεάζουν ακόμη σημαντικά την εγχώρια κατανάλωση καρυδιών. Η Post εκτιμά ότι για το 2023 και το 2024, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων στο εξωτερικό θα αρχίσει να μειώνεται (πάνω από το 13 τοις εκατό του προπολεμικού πληθυσμού) καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Αυτή η υπόθεση ισχύει υπό το σενάριο της απουσίας περαιτέρω κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης και ανθρωπογενών καταστροφών στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως η καταστροφή του φράγματος Kakhovka στις 6 Ιουνίου 2023.

Η Post χρησιμοποιεί το MY2020/21 ως σημείο αναφοράς για την προσέγγιση της συνολικής κατανάλωσης καρυδιάς (τόσο για εγχώρια καρύδια όσο και για εισαγόμενες ποικιλίες ξηρών καρπών) για τα επόμενα MY2021/22 και MY2022/23 με βάση τον αριθμό των προσφύγων που έφυγαν από την Ουκρανία το CY2021 και CY2022 αντίστοιχα. Η εγχώρια κατανάλωση καρυδιάς εκτιμάται από την Post ως συνολική κατανάλωση ξηρών καρπών (τόσο εγχώριων όσο και εισαγόμενων), εκτιμώμενος μικρότερος όγκος εισαγόμενων ξηρών καρπών. Οι εγχώριοι και οι εισαγόμενοι ξηροί καρποί θεωρούνται εναλλάξιμοι όσον αφορά τα πρότυπα κατανάλωσης για την παρούσα έκθεση.

Με βάση τις προαναφερθείσες υποθέσεις, η Post εκτιμά την εγχώρια κατανάλωση καρυδιάς ως εξής: 33.200 MT για το MY2021/22, 33.900 MT για το MY2022/23 και 37.100 MT για το MY2023/24.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image