Το νεο-εισερχόμενο καρποφόρο δέντρο Feijoa έμεινε αλώβητο από το φαινόμενο του παγετού.
Ο κ. Γιώργος Ουζουνίδης από το Ζερβοχώρι Ημαθίας, εκ των πρωτοπόρων στην καλλιέργεια του Feijoa με 2,5 στρέμματα ήδη αλλά και σκέψεις για επέκταση, μίλησε στο Agronewsbomb στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις του τρομακτικού παγετού σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
“Εμείς καλλιεργούμε και δαμάσκηνα τα οποία ήταν σε πλήρη ανθοφορία και τα οποία τα χάλασε ο παγετός που έπεσε στην περιοχή μας. Αυτό που έχει μείνει αλώβητο, είναι το Feijoa. Κι αυτό γιατί είναι όψιμα κι αυτή την εποχή είναι ακόμα σε λήθαργο”, τονίζει ο κ. Ουζουνίδης. Όπως μάλιστα εξηγεί στο Agronewsbomb: “μετά από ένα μήνα αναμένουμε πως θα βγάλει τα πρώτα μπουμπούκια και μετά άνθη. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ο καιρός θα έχει στρώσει και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα”.
Αντοχή και στο χαλάζι για το Feijoa
Σύμφωνα με τον κ. Ουζουνίδη το Feijoa που καλλιεργεί έχει ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικές και αυτή την εποχή, καθώς θέλει λίγα νεράκια μόνο το καλοκαίρι. “Ακόμα και χαλάζι που το είχε πιάσει μια χρονιά, δεν… κατάλαβε τίποτα μας λέει, γιατί ο καρπός του είναι πολύ σκληρός”.
Μέχρι 22,40 ευρώ η τιμή του Feijoa
Το ενδιαφέρον του κόσμου, αγροτικού και μη είναι μεγάλο για το Feijoa, όπως μας λέει ο κ. Ουζουνίδης, που πρόσφατα έμαθε πως το Feijoa πωλείται στη Θεσσαλονίκη στο ράφι προς 22,40 ευρώ το κιλό. “Από μας φεύγει με 5 ευρώ το κιλό, αλλά στην Θεσσαλονίκη έπιασε τιμή 22,40 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πορτογαλία, πιάνει το κάθε τεμάχιο 2,20 ευρώ ανά κιλό”. Όπως τέλος μας λέει ο κ. Ουζουνίδης: “τα αποθέματα φέτος τελείωσαν νωρίς καθώς το φρούτο αρχίζει και το γνωρίζει ο κόσμος”.
Newsroom Agronewsbomb