Στη Βουλή έφερε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας λόγω των πλημμυρών.

«Έξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Νομό τον περασμένο Σεπτέμβριο οι κτηνοτρόφοι που είδαν τις μονάδες τους να υφίστανται εκτεταμένες ζημίες και τα ζώα τους να χάνονται από το πέρασμα των ορμητικών νερών δεν έχουν ακόμα λάβει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Τεράστια καθυστέρηση παρατηρείται και στην πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των επιδοτήσεων που σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτησή του κάλεσε τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης να παρέμβουν προκειμένου να καταβληθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση το πλήρες ποσό των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της περιοχής, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους.

Featured Image

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, έξι μήνες μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες και από τις ανακοινωθείσες αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει μόνο προκαταβολές. Για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου καταβλήθηκε προκαταβολή της τάξεως του 70% με το υπόλοιπο 30% να εκκρεμεί. Για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνουν περίπου τα 40.000 ευρώ (υποδομές, ζωοτροφές, ιδιόκτητοι δρόμοι για μετακίνηση στις μονάδες), οι πληγέντες κτηνοτρόφοι έχουν μέχρι σήμερα λάβει μόνο το ποσό των 2.000 ως πρώτη προκαταβολή.

«Δια στόματος του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επιπλέον αποζημίωση της τάξεως των 10.000 ευρώ, ποσό που επ’ ουδενί δεν καλύπτει την πραγματική αξία της ζημίας, θα συνιστούσε ωστόσο μία έμπρακτη αρωγή», σημείωσε ο Βουλευτής. Τόνισε ότι τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κτηνοτρόφων εντείνει και η σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των επιδοτήσεων που θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας σήμερα παλεύουν μόνοι τους για να κρατήσουν τις δραστηριότητές τους ζωντανές. Λύση ευθύνης για την κυβέρνηση η άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων, των συνδεδεμένων ενισχύσεων και επιδοτήσεων προκειμένου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να «ανασάνουν» οικονομικά και διευκολύνουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους».

Featured Image