Ο Στέλιος Μπαχτσεβανίδης από την Ορεστιάδα μιλάει στο Agronewsbomb για την πρώτη συγκομιδή φουντουκιού και την μεγάλη επένδυση των 50 στρεμμάτων στην καλλιέργεια φουντουκιάς. Ένα είδος, που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και έχει λαμπρό μέλλον.

Κε Μπαχτσεβανίδη, πείτε μας λίγα λόγια για την επένδυση που κάνατε…

Συνολικά καλλιεργώ 50 στρέμματα με φουντούκια. Το ένα κτήμα είναι 33 και ακόμα ένα 17 στρέμματα. Τα δέντρα είναι στο τέταρτο έτος. Κύρια ποικιλία είναι η Tonda Giffoni και με επικονιαστή Tonda Romana. Φέτος, αυτή την περίοδο, είναι η πρώτη χρονιά συγκομιδής και στόχος μου είναι μια παραγωγή της τάξης των 30 με 50 κιλών το στρέμμα.

Πείτε μας για την ποιότητα του καρπού… Είστε ικανοποιημένος καταρχήν και πως θα διαθέσετε την παραγωγή;

Featured Image

Είμαι ικανοποιημένος και από την ποιότητα, την ποσότητα, άλλα και αν μη τι άλλο από την πρωιμότητα. Τα φουντούκια στο βόρειο Έβρο έδειξαν πολύ καλά στοιχεία ως καλλιέργεια. Η παραγωγή προς το παρόν διατίθεται στην τοπική αγορά. Μόλις τα δέντρα μπουν στην κανονική παραγωγή και υπάρχει η αναμενόμενη απόδοση, υπάρχει συμφωνία για συμβολαιακή γεωργία με τον Ιταλικό όμιλο Bessana (Carpus Cultura είναι η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα με συνεργάτη την Εβρογαία στην εν λόγω ζώνη) για τα φουντούκια για εξαγωγή στην Ιταλία για σοκολατάκια, αλλά και για πραλίνα υψηλής ποιότητας. Διότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε έλαιο σε σχέση με τις παλιές ποικιλίες που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, που πρωτοπορεί σε όγκο παραγωγής παγκοσμίως.

Καλλιεργητικά πως συμπεριφέρθηκαν τα δέντρα, είχατε κάποιες δυσκολίες;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν δυσκολίες. Τουλάχιστον δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Κάνουμε κανονικά τους απαραίτητους ψεκασμούς για εχθρούς και ασθένειες, ακολουθούμε εντατική άρδευση, καταστροφή ζιζανίων αλλά και αφαίρεση παραφυάδων.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image