Επιστολή Πολυχρονάκη.

“Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κάθε χρόνο κατά την επίσημη έναρξη της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Χέϋγνουορτ– 15 Οκτωβρίου – βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ τα ζάχαρα των ακτινιδίων πέραν κάποιων νεόφυτων δεν είναι στα ιδανικά για την αποθήκευση και συντήρηση τους.

Ο μέσος όρος των καρπών είναι στα επιτρεπτά όρια αλλά τα φρούτα ξεκινούν να έχουν ζάχαρα από 5+. Φυσικά οι πιέσεις από τους παραγωγούς για συγκομιδή είναι τεράστια.

Κάποιες εταιρείες που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα χάνουν παραγωγούς γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα και να μην περιμένουν τον συνεργάτη τους καθώς ήδη έχει καθορισθεί με ΚΥΑ η ημερομηνία-άδεια συγκομιδής από το κράτος. Φέτος λοιπόν που όπως φαίνεται θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τα φρούτα με φυσιολογικά ζάχαρα 6,5 με 7,5 υπάρχουν εισηγήσεις να σπρώξουμε την κατάσταση προς μια ακόμα βιαστική συγκομιδή.

Η πρόφαση ότι θέλουμε να μαζέψουμε τα νεόφυτα θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ποσότητα. Τα νεόφυτα ακόμα και αν τα συλλέξουμε με 8 και 8,5 ζάχαρα δεν θα συμβεί τίποτα. Άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχουν νεόφυτα. Απλά θα γίνουν βιαστικές κινήσεις μια χρονιά που ήδη τα φρούτα έχουν δοκιμαστεί από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν έτσι κι αλλιώς.

Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του εξαγωγείς ακτινιδίων είμαστε αντίθετοι στο να αλλάξει η έναρξη συγκομιδής της ποικιλίας Χειγνουόρθ την εμπορική περίοδο 2024/2025 νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου, ως προβλέπεται στην αριθ.9475/136897/10.10.2018 Yπουργική Απόφαση σχετικά με «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων» ,αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Featured Image

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ οφείλουν προς διαφύλαξη της φήμης και της ποιότητος του προϊόντος να μην υιοθετήσoυν προτάσεις που μπορεί να το πλήξουν όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες που εξήχθησαν παραβιάζοντας την νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας.

Παράκληση για την συμμόρφωσή σας στην υφιστάμενη νομοθεσία

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία του Συνδέσμου”.

Mε Εντολή και Εξουσιοδότηση Δ.Σ

Γεώργιος Πολυχρονάκης

Ειδικός Σύμβουλος-Εκπρόσωπος

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image