Την πόλη του Βόλου ξεσήκωσαν δεκάδες αγρότες του Πηλίου πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία, που ξεκίνησε από τα χωριά τους και κατέληξε έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, όπου οι αγρότες διανυκτέρευσαν απαιτώντας να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα δίκαια αιτήματα τους.

Την κινητοποίηση που οργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πηλίου: Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυράχης, Ξουριχτίου, Μακρυνίτσης, Δράκειας. Συμμετείχαν ακόμα αγρότες της πεδινής Μαγνησίας, αφού και αυτοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

Την αλληλεγγύη τους στους αγρότες έδειξαν και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του Βόλου, ενώ το παρών έδωσε και αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Με τη νέα αυτή κινητοποίηση ( είχε προηγηθεί μαζική συγκέντρωση τη Δευτέρα στη Ζαγορά), οι αγρότες εξέφρασαν την οργή τους για τις αποζημιώσεις – κοροϊδία για τις καταστροφές του «Ντάνιελ» καθώς και για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι, στη Μαγνησία που επλήγη πέρσι και από τις πυρκαγιές, η κατάσταση είναι τραγική και τα αδιέξοδα μεγαλώνουν συνεχώς για πολλούς αγρότες.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν πρόσφατα, για τις ζημιές από τις πλημμύρες, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέδειξαν την αδικαιολόγητη ανισοκατανομή που έγινε αλλά και το γεγονός ότι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί. Μάλιστα ανέφεραν και προϊόντα όπως τα κάστανα για τα οποία δεν δόθηκε ούτε ευρώ. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφεραν ανέδειξαν ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τακτική «Διαίρει και Βασίλευε» στον αγροτικό κόσμο.

Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι, δεν έχει γίνει κανένα έργο αποκατάστασης σε όλη τη περιοχή του Πηλίου, είναι διαλυμένη η αγροτική οδοποιία και τα αρδευτικά δίκτυα, υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο που δεν επιτρέπουν τη διέλευση φορτηγών μετά ρυμουλκούμενων, ενώ ο τόπος σε τυχόν επόμενο καιρικό φαινόμενο.

Οι αγρότες διεκδικούν:

– Δίκαιες αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ, με ίδιο τρόπο καταβολής σε όλους. Να καλυφθούν οι διαφορές μεταξύ συναδέλφων.

Featured Image

– Να αποζημιωθεί δίκαια με 1000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, κάστανα και καρύδια το σύνολο των αγροτών

– Άμεσες αποκαταστάσεις των καταστροφών από DANIEL και ELIAS. Άμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας

– Θωράκιση του Πηλίου με αντιπλημμυρικά έργα.

– Άμεση αναβάθμιση και συντήρηση του απαρχαιωμένου συστήματος ύδρευσης και άρδευσης.

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητα καύσιμα, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια

– Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Πηγή: 902.gr

Featured Image