Ξέφραγο αμπέλι η χώρα, δεν νοιάζεται κανείς για τα εθνικά brands.

Η καμπάνια βουλγαρικού γιαουρτιού που εξόργισε με… καθυστέρηση τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

«Ας έχουν οι Ελληνες τους φιλόσοφούς τους, αφήστε το γιαούρτι σε μας». Οι μέθοδοι μάρκετινγκ συχνά εκπλήσσουν, με κάποιες εταιρίες να διαφημίζουν τα προϊόντα που διακινούν, δυσφημώντας τους ανταγωνιστές τους.

Η παραπάνω φράση, λοιπόν, αναγράφεται – εδώ και χρόνια – σε συσκευασίες βουλγαρικού γιαουρτιού, που πωλείται μέχρι και σήμερα.

Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που διαπίστωσε τώρα – τον Απρίλιο του 2024! – ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων διαφημίζεται και πωλείται τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2016!

Για του λόγου το αληθές, στο σάιτ packagingoftheworld.com στις 28 Μαρτίου του 2016, δηλαδή 8 χρόνια πριν, διαφημιζόταν το συγκεκριμένο βουλγαρικό γιαούρτι που εμπορεύεται η Trimona Foods – με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Μόλις προχθές, ωστόσο, ο ΣΕΒΓΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «εθνική προσβολή», επισημαίνοντας ότι εντόπισε το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά της Νότιας Κορέας.

Μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος αναφέρει: «Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα καπήλευσης της ταυτότητας εθνικών μας προϊόντων αλλά πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ένα προϊόν που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το επίπεδο της δυσφήμισης και έχει αγγίξει αυτό της εθνικής προσβολής. Πρόκειται για ένα γιαούρτι που παράγεται από την εταιρεία Timona Foods με έδρα τη Νέα Υόρκη, που συναντήσαμε στην αγορά της Ν. Κορέας. Η αναγραφή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα γιαούρτια της είναι απολύτως προσβλητική, χρησιμοποιώντας στην επισήμανσή τους με εμφατικό τρόπο τη φράση “ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ”».

Το στραγγιστό γιαούρτι

Η παραπάνω φράση όμως, δεν είναι η μόνη «ελληνική» στην επίμαχη συσκευασία, καθώς αναγράφεται και το εξής:

«Το βουλγαρικό γιαούρτι έχει μια ευδιάκριτα πικάντικη γεύση και σε αντίθεση με το ελληνικό, δεν στραγγίζεται. Γιατί; Επειδή ο ορός γάλακτος είναι ίσως το πιο θρεπτικό μέρος στο γιαούρτι, που περιέχει απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα».

Featured Image

Ωστόσο, η αναφορά που γίνεται στο στραγγιστό γιαούρτι δεν υπάρχει πουθενά στην ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου:

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) εκπροσωπεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και σημαντικούς κλάδους των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα με ένα πολύ μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό αλλά και ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την πολύ θετική εικόνα έχουν συμβάλει σημαντικά τα δυο εθνικά μας προϊόντα, το Ελληνικό Γιαούρτι & η Φέτα. Επειδή η αξία τους είναι πραγματικά μοναδική και η φήμη τους ασύγκριτη, πολύ συχνά στις αγορές του εξωτερικού έχουμε φαινόμενα αθέμιτου μιμητισμού, με παραπλανητικές επικοινωνίες, που προσπαθούν όχι μόνο να καρπωθούν χαρακτηριστικά από την μοναδική τους ταυτότητα αλλά και αυτή την ίδια την ταυτότητά τους, εμφανιζόμενα ως αφεντικά! Συχνά αυτός ο παράνομος μιμητισμός και η παραπλανητική επικοινωνία είναι πολύ ακραία και ενάντια σε πολύ βασικές αρχές και κανόνες, όχι μόνο της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα καπήλευσης της ταυτότητας εθνικών μας προϊόντων αλλά πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ένα προϊόν που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το επίπεδο της δυσφήμισης και έχει αγγίξει αυτό της εθνικής προσβολής.

Πρόκειται για ένα γιαούρτι που παράγεται από την εταιρεία Trimona Foods με έδρα τη Νέα Υόρκη που συναντήσαμε στην αγορά της Ν. Κορέας. Η αναγραφή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα γιαούρτια της είναι απολύτως προσβλητική, χρησιμοποιώντας στην επισήμανσή τους με εμφατικό τρόπο τη φράση «ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ»!

Το γεγονός αυτό μας έχει εξοργίσει όχι μόνον γιατί τα Μέλη μας είναι οι μόνοι παραγωγοί «Ελληνικού γιαουρτιού», του πλέον φημισμένου και διαδεδομένου γαλακτοκομικού προϊόντος στον κόσμο, αλλά και γιατί η παραπάνω αναγραφή στη συσκευασία του μας προσβάλει ως Έλληνες!

Αυτό το θέμα δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο δια-εταιρικής διένεξης όπου μια εταιρεία θα προσφύγει κατά μιας άλλης εταιρείας για να αποδείξει ότι οι ενέργειες της μιας θίγουν με παράνομο τρόπο τα συμφέροντα της άλλης, αλλά είναι ένα εθνικό θέμα που θίγει κατάφορα τα δικαιώματα και τις αξίες του εθνικού μας προϊόντος, παραπληροφορώντας τους καταναλωτές όλων των ξένων αγορών στον μέγιστο βαθμό. Η έκταση αυτής της παρανομίας και της εθνικής συκοφαντίας καθώς και η σημαντικότητά της, εξ ορισμού ανάγει το πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο στο οποίο η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιδράσει. Γι’ αυτό τον λόγο o ΣΕΒΓΑΠ ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εξωτερικών) σε κάθε επίπεδο (διοικητικό, διπλωματικό κτλ.).

Η υπομονή και η ανοχή έχει τα όρια της, τα οποία έχουν στην προκειμένη περίπτωση ξεπεραστεί κατά πολύ!».

ΠΟΠ το βουλγαρικό γιαούρτι
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κατοχύρωση σήματος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το αυθεντικό βουλγαρικό γιαούρτι, που περιέχει μεταξύ άλλων τον συμβιωτικό παράγοντα εκκίνησης Lactobacillus Bulgaricus ή Γαλακτοβάκιλλος ο Βουλγαρικός, ο οποίος προκαλεί τη ζύμωση.

Πηγή: dnews.gr

Featured Image