Ένα πακέτο ενίσχυσης για ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους εξήγγειλε μιλώντας την Παρασκευή στη βουλή ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Μπουκώρου.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε -γιατί ξέρω ότι ασχολείστε- να θέσω και ορισμένα άλλα ζητήματα, διότι, ως φαίνεται, τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα δεν τελειώνουν ποτέ. Έχουμε τώρα την ευλογιά, είχαμε προηγουμένως την πανώλη. Ο κτηνοτροφικός κόσμος και στη δική μας περιοχή, στη Θεσσαλία στον Βόλο, στη Λάρισα και παντού, αγωνιά και παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου. Βεβαίως έχουν ληφθεί πάρα πολύ αυστηρά μέτρα -και ορθά έχουν ληφθεί πάρα πολύ αυστηρά μέτρα- αλλά αυτά τα μέτρα, κύριε Υπουργέ, έχουν ορισμένες συνέπειες.

Έχουμε τους κτηνοτρόφους μας τώρα να μην μπορούν να παραδώσουν ούτε γάλα, ούτε κρέας ουσιαστικά, δεδομένου ότι δεν λειτουργούν τα σφαγεία. Αυτό σημαίνει μια σημαντική απώλεια εισοδήματος. Ο εγκλεισμός των κοπαδιών σημαίνει εκτίναξη του όγκου και του κόστους των ζωοτροφών.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι μας ρωτάνε γιατί αποζημιώνετε μιας συγκεκριμένης ηλικίας ζώο. Αντιλαμβανόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα μεγάλα ζώα που δεν αποζημιώνονται. Όμως, τα μικρά ζώα, τα αμνοερίφια, κύριε Υπουργέ, θα τα πουλούσαν τις επόμενες μέρες και την περίοδο των Χριστουγέννων -γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα- οι αγρότες μας και θα είχαν ένα εισόδημα. Κι αυτό δεν θα συμβεί με τη θανάτωσή τους. Συνεπώς, εάν αυτά τα πολύ μικρά ζώα δεν αποζημιωθούν θα σημαίνει αυτό μεγάλη απώλεια εισοδήματος, συν το κόστος που έχουν επωμιστεί, συν την απώλεια εισοδήματος όλο αυτό το διάστημα με την πανώλη και την ευλογιά, αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση.

Θα ήθελα να μας πείτε τι σκέφτεστε για όλα αυτά τα ζητήματα, γιατί μας παρακολουθεί με αγωνία ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής μας, ολόκληρης της Θεσσαλίας. Να επισημάνω ότι έχουν δημιουργηθεί και άλλα προβλήματα και υπάρχει το ερώτημα από τους κτηνοτρόφους ότι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης όταν παρουσιάζονται τέτοιες ζωονόσοι δεν κλείνουν τα σφαγεία, αλλά λειτουργούν με πολύ αυστηρά μέτρα. Μήπως πρέπει αυτό να το εξετάσουμε και στην Ελλάδα;

Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τις ταφές των ζώων; Βλέπω με έκδηλη αγωνία μια αντιπαράθεση μεταξύ φορέων της αυτοδιοίκησης για το πού θα ταφούν αυτά τα ζώα. Μήπως χρειάζεται μια παρέμβαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να δώσει λύσεις, ώστε να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και υγειονομικής φύσεως ζητήματα μέσα στη ζημιά που έχουμε υποστεί στο ζωικό κεφάλαιο;

Κατά συνέπεια, κύριε Υπουργέ, γνωρίζω ότι αυτά είναι ζητήματα που σας απασχολούν καθημερινά. Γνωρίζω ότι έχετε χάσει τον ύπνο σας από αυτά τα ζητήματα γιατί δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα, αλλά πάντα το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων πρέπει να είναι στην προμετωπίδα των προσπαθειών μας, διότι αν χαθούν οι κτηνοτρόφοι μας και οι αγρότες μας -πολλοί εγκαταλείπουν αυτά τα δύσκολα επαγγέλματα- χτυπάει σε άλλα ζητήματα αυτή η εξέλιξη, στα ζητήματα της διατροφικής επάρκειας, της αύξησης των εισαγωγών, του ανοίγματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και αυτά χτυπάνε σε παρακάτω ζητήματα τα οποία είναι ζητήματα οικονομικής φύσεως και αφορούν ολόκληρη την πορεία της οικονομίας της χώρας. Δηλαδή τίποτα δεν είναι ασύνδετο, όλα είναι αλληλένδετα. Θα ήθελα να ακούσω ορισμένες σκέψεις σας για αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, κύριε Υπουργέ. Ευχαριστώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Πάμε τώρα στο ζωικό κεφάλαιο. Ευλογιά: γίνεται αγώνας περιορισμού. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται βεβαίως σε κάθε κρούσμα που εμφανίζεται είναι η ζώνη προστασίας, ζώνη επιτήρησης 3 και 10 χιλιόμετρα και βεβαίως, το κοπάδι στο οποίο εμφανίζεται το κρούσμα θανατώνεται και ακολουθεί είτε η υγειονομική ταφή είτε η καύση.

Featured Image

Για να πάμε στην περίπτωση του Βόλου, στο συγκεκριμένο θέμα που δημιουργήθηκε, τα ζώα θα οδηγηθούν σε καύση, οι αποζημιώσεις -σύμφωνα με την ΚΥΑ θα ισχύσει ό,τι και για την πανώλη- είναι αυξημένες σε ορισμένες κατηγορίες και περισσότερο από 100%. Δηλαδή τα ημίαιμα θηλυκά που είναι η μεγάλη κατηγορία των ζώων θα αποζημιωθούν με 220 ευρώ το κάθε ζώο, ενώ αποζημιωνόταν το 2023 με 100 ευρώ, και τα καθαρόαιμα από 150 που ήταν πάει στα 250 ευρώ. Αντίστοιχα τα αρσενικά πάνε στα 250 και 500 ευρώ, αυξήσεις πάνω από 100%. Αποζημιώνονται όλα τα ζώα όλων των ηλικιών με αντίστοιχες αυξήσεις, όπως σας είπα.

Γάλα. Το γάλα εισκομίζεται κανονικά. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Εισκομίζεται κανονικά. Ζωοτροφές. Έχουμε αυξημένο κόστος ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, διότι τα ζώα είναι κλεισμένα ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι κλεισμένα από τον Ιούλιο που ξεκίνησε η πανώλη, με την οποία, όπως φαίνεται, έχουμε τελειώσει. Το ξέρουμε το πρόβλημα, το μελετάμε στο Υπουργείο. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το ύψος των ενισχύσεων που θα δοθεί για τις ζωοτροφές. Λέτε γιατί δεν αποζημιώνονται τα ζώα μεγαλύτερα των 6 ετών. Αποζημιώνονται όλα ανάλογα με την ηλικία, από 0 έως 3 μήνες, από 3 ως 6 μήνες έχει κλιμακωτές τιμές και σας επαναλαμβάνω ότι οι τιμές αυτές είναι αυξημένες κατά 100% σχεδόν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σφαγεία. Δεν υπάρχει καραντίνα σε όλη τη χώρα. Είναι ανοιχτά τα σφαγεία, δουλεύουν κανονικά τα σφαγεία. Πού δουλεύουν όμως; Στις περιοχές οι οποίες είναι υγειονομικά καθαρές. Αυτήν τη στιγμή έχουμε κάποιες περιφέρειες, για να ξεκινήσω από περιφέρειες, όπου δεν έχουμε κρούσματα, όπως είναι η Περιφέρεια της Κρήτης, όπως είναι η Περιφέρεια της Ηπείρου, όπως είναι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, όπως είναι η Περιφέρεια του Αιγαίου -χθες είχαμε κρούσμα στη Μυτιλήνη-, η Περιφέρεια του Ιονίου. Εκεί δουλεύουν κανονικά τα σφαγεία. Στις περιφερειακές ενότητες που είναι καθαρές επίσης δουλεύουν τα σφαγεία κανονικά και για αμνοερίφια.

Για τα βοοειδή και τα χοιρινά επιτρέπεται παντού. Για αμνοερίφια επιτρέπεται στις καθαρές περιφερειακές ενότητες και σε λίγο θα έχουμε σύσκεψη στο Υπουργείο να δούμε πώς θα πάμε, γιατί πάμε ανά εβδομάδα ανάλογα με τα αποτελέσματα και τα κρούσματα.

Όπως φαίνεται, περιορίζεται η κατάσταση στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και ίσως σε έναν νομό της Μακεδονίας. Χθες είχαμε, σας είπα, θετικό κρούσμα στη Λέσβο, στη Μυτιλήνη, και έχουμε την περιοχή μας, αγαπητέ Χρήστο, που φλέγεται αυτήν τη στιγμή, η Λάρισα και η Μαγνησία και ο Βόλος.

Στο γάλα λοιπόν δεν υφίσταται θέμα, τα σφαγεία λειτουργούν εκεί που επιτρέπεται να λειτουργήσουν σήμερα στις υγειονομικά καθαρές περιοχές. Θα δούμε τώρα σήμερα τι απόφαση θα πάρουμε για την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό το οποίο βλέπουμε ως τελευταία λύση, επειδή ακούγεται από κάποιους, είναι το εμβόλιο. Δεν περνάει από το μυαλό μας, είναι η έσχατη λύση, γιατί το εμβόλιο θα έχει μεγάλες συνέπειες για τα προϊόντα, για τα παράγωγα των αμνοεριφίων, το γάλα και ειδικά για τη φέτα μας, θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Ευχαριστώ πολύ. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image