Η ανάπτυξη των βλαστών και η επιμήκυνση των ταξιανθιών συνεχίζεται, με τα μπουμπούκια ανθέων σε απόσταση μεταξύ τους και στη φάση διόγκωσης.

Παρόλο που το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου έφερε μια αναστάτωση στο ελαιόδεντρο καθώς πήγαμε από τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες όπου έφτασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου ή και παραπάνω, σε πτώσεις θερμοκρασίας πιο κοντά σε ένα χειμερινό σκηνικό.

Αυτό, επισημαίνει η AIPO – Διαπεριφερειακή Ένωση Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας, θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινή επιβράδυνση της ανάπτυξης και να επηρεάσει την ικανότητα του φυτού να απορροφά θρεπτικά συστατικά και νερό. Ωστόσο, η ελιά είναι γενικά ανθεκτική και ανακάμπτει εύκολα, εφόσον δεν παρατείνονται οι ψυχρές θερμοκρασίες.

Η μελέτη για τις βιώσιμες θερμοκρασίες

Από αυτή την άποψη, είναι χρήσιμο να αναφερθούμε σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο OlivoNews σχετικά με τις ζημιές στις ταξιανθίες της ελιάς με την επιστροφή του κρύου καιρού την άνοιξη. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι εάν ο κορμός και τα κλαδιά μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες -17°C κατά τα μέσα του χειμώνα και -7°/-10°C την άνοιξη, τα μπουμπούκια και τα φύλλα δεν μπορούν να ανεχτούν θερμοκρασίες κάτω από -2°/ -3 °C κατά τη βλαστική ανάπτυξη.

Οι ταξιανθίες φαίνεται να είναι ευαίσθητες σε θερμοκρασίες κοντά ή κάτω από το μηδέν, αν και δεν είναι σαφές ποιες είναι οι οριακές θερμοκρασίες και οι χρόνοι παραμονής σε αυτή τη θερμοκρασία για να προκαλέσουν ορατή ζημιά σε αυτές τις δομές. Η άλλη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η διαφορετική ευαισθησία των ποικιλιών. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Marche, οι συγγραφείς της μελέτης, σημείωσαν, «από τις θερμοκρασίες και τις ζημιές που καταγράφηκαν στους ελαιώνες που εξετάστηκαν, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι οι 2 ° C αντιπροσωπεύουν πιθανώς το κατώφλι θερμοκρασίας κάτω από το οποίο η ζημιά σε άνθη μπορεί να εμφανιστούν και ταξιανθίες».

Η πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα. Κακοκαιρίες αναμένεται να κάνουν πέρασμα, φέρνοντας βροχές. Δεν αποκλείεται δε, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα να περάσει ένα “κύμα” που θα φέρει βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, μεταξύ 12 με 14:00 την Κυριακή του Πάσχα πιθανότατα θα εκδηλωθούν μπόρες σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Δεν φαίνεται κάποια έντονη κακοκαιρία, ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι καλές, κοντά στους 24 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα, ένα βαρομετρικό χαμηλό στο εσωτερικό τη Αφρικής θα φέρει πολύ θερμές αέριες μάζες και αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης ιδιαίτερα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, το Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο. Οι βροχές δεν θα απουσιάζουν και μάλιστα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης θα σημειωθούν λασποβροχές.

Ο υδράργυρος στην βόρεια Κρήτη σήμερα και αύριο θα φτάσει τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 23-04-2024

Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Featured Image

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-04-2024
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στο νότιο Αιγαίο.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-04-2024
Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά τις πρωινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές και βαθμιαία γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη, κυρίως στα νότια, 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-04-2024
Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή πρόσκαιροι όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image