Χρήσιμα tips από την Κατερίνα Κουσουνή.

Κατάθεση Αιτήσεων Ηλεκτρονικά στο myBusinessSupport στη διαδρομή myAADE > Εφαρμογές > Επιχειρήσεις> myBusinessSupport.
https://www.aade.gr/mybusinesssupport

Δικαιούχοι είναι πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ αγροτών του άρθρου 41 (θα έχουμε άλλη αρίθμηση σύντομα με το Νέο Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας……) για το έτος που ζητούν επιστροφή φόρου ….

Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης ανακτώνται – μόνο (!) τα παραστατικά που έχουν διαβιβάσει στην πλατφόρμα myDATA οι εκάστοτε αντισυμβαλλόμενοι του δικαιούχου, ως αγοραστές των αγροτικών προϊόντων ή ως λήπτες των υπηρεσιών του αγρότη ειδικού καθεστώτος.

Με την ολοκλήρωση της αίτησης και την επιβεβαίωση των στοιχείων εμφανίζεται άμεσα το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό!

Δικαίωμα Υποβολής Αίτησης έχουν και όσοι αγρότες πραγματοποίησαν μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ στις 1/1/2024!

Οι επιστροφές πραγματοποιούνται σε τακτά διαστήματα:

Α) Στο λογαριασμό ΙΒΑΝ που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο Μητρώο & Επικοινωνία στην ψηφιακή πύλη myAADE, ή

Featured Image

Β) Μέσω συμψηφισμού με τυχόν οφειλές τους….

Κατ’ εξαίρεση, η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται στην Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία εισοδήματος του αιτούντος αγρότη του ειδικού καθεστώτος, ψηφιακά μέσω της εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα αιτήματά μου», με χρήση του εντύπου «ΦΠΑ 304 Δήλωση – Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ» στις εξής περιπτώσεις περιοριστικά:
Α) Η αίτηση υποβάλλεται από κληρονόμο θανόντος ο οποίος είχε ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ το έτος που αφορά η επιστροφή,

Β) Η αίτηση αφορά τροποποίηση αρχικής ή προηγούμενης αίτησης βάσει της οποίας προκύπτει ποσό προς επιστροφή μικρότερο αυτού που είχε υπολογιστεί βάσει της αρχικής ή της προηγούμενης αίτησης από την οποία προέκυπτε επιστροφή. Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά καταβάλλεται στο δημόσιο με υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ με υποχρέωση καταβολής εντόκως από το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επιστροφή…..

Συνεχίζεται …….με Παράδειγμα της όλης Διαδικασίας – Πρακτική Αντιμετώπιση Βήμα – Βήμα στο Σεμινάριο : Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα – στο ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΚΕΛΕ)

https://www.kele.gr/seminars/agrotiki-epicheirimatiki-drastiriotita

Κατερίνα Γ.Μ. Κουσουνή – Ρόμπολα

Οικονομολόγος, M.Sc., Λογίστρια Α΄ Τάξης

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image