Συνάντηση με το ΔΣ του Συνδέσμου Παραγωγών και εμπόρων λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) είχε στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΠΕΛ κ. Ιωάννης Βεβελακης τόνισε πρέπει να υπάρξει εθνικός στόχος για τα λιπάσματα αντίστοιχος του ευρωπαϊκού και ο ειδικός εθνικός νόμος να εξυγχρονιστει σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. “Προϋποθέτει μια γραφειοκρατική δουλειά που απαιτεί χρόνο” δήλωσε.

Από πλευράς του ο Γ.Γ. του ΣΠΕΛ κ. Νίκος Κυριακίδης μίλησε για την ανάγκη να επέλθει μικρότερο κόστος στις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή λιπασμάτων στην Ελλάδα και αιτιολόγησε ότι η αύξηση του κόστους τη συγκεκριμένη περίοδο οφείλεται αφενός στην αύξηση τιμής του φυσικού αερίου και αφετέρου στην αγοραστική ικανότητα της Ελλάδας η οποία, ούσα χώρα με “μικρή” παραγωγή λιπασμάτων δε μπορεί να αγοράσει μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών, όταν η τιμή είναι σε χαμηλά επίπεδα. “Έτσι με το να αγοράζουμε λίγες ποσότητες οπότε τις χρειαζόμαστε και να μη χτίζουμε το απαραίτητο στοκ, γινόμαστε όμηροι της αγοράς και των αυξομειώσεων στην τιμή. Χρειάζεται εθνικός προγραμματισμός για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει στα εν λόγω κόστη”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κυριακίδης.

Επίσκεψη στα stands των πανεπιστημίων

Featured Image

Ο κ. Χαρίτσης νωρίτερα ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου για τη νέα έρευνα γύρω από την αγροτική παραγωγή που πραγματοποιεί το Digiagri_food αναφορικά με τον πρώτο κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφής στην Ελλάδα.

Στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε με τον πρύτανη Σπύρο Κίντζιο και έλαβε δώρα.

Συνεχάρη έπειτα τον πρύτανη και το προσωπικό για τη δουλειά τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας και αποχώρησε.

Στο περίπτερο 13 συναντήθηκε με εκπροσώπους αντιπροσωπειών γεωργικών οχημάτων και στη συνέχεια μετέβη στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης όπου πραγματοποίησε περιοδεία.

Featured Image