Πάνω από 1 εκατομμύριο κυβικά νερού εκτιμάται ότι έχει σήμερα το φράγμα των Αμουργελών στον δήμο Μινώα Πεδιάδος, αλλά τεράστιες εκτάσεις γύρω από το φράγμα, με ελιές, αμπέλια και κηπευτικά, εδώ και 20 μέρες τουλάχιστον ξεραίνονται, αφού για πολλοστή φορά υπάρχουν βλάβες που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των αρδευτικών δικτύων του έργου.

Οι αγρότες των τριών χωριών που αρδεύει έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Από τον Δήμο η απάντηση που παίρνουν είναι ότι «επειδή το φράγμα είχε από την αρχή προβλήματα, η δημοτική Αρχή αρνήθηκε να το παραλάβει και δε θα βρείτε πουθενά δική μας υπογραφή. Τα παράπονά σας στην Περιφέρεια Κρήτης»!

Δεκάδες στρέμματα “διψούν” και αργοπεθαίνουν, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στις καλλιέργειες κηπευτικών, όπως είναι οι πατάτες, οι ντομάτες, τα κολοκύθια, τα αγγούρια κ.ά., που για να τα ποτίσουν οι αγρότες προέβησαν σε σημαντικές δαπάνες, ξεκινώντας από την τοποθέτηση του ρολογιού και προχωρώντας στο λαστίχωμα των καλλιεργειών τους, αλλά και σε καλλιεργητικές δαπάνες για τις οποίες πολλοί δηλώνουν σήμερα ότι έχουν μετανιώσει.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους αγρότες του Πανοράματος, του Στείρωνα και των Αμουργελών. Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών τους αποτελείται από ελαιόδεντρα και δευτερευόντως από αμπέλια και οπωροκηπευτικά. Τον τελευταίο καιρό βλέπουν τον κόπο τους να χάνεται κι εκείνοι να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν την καταστροφή. Και αυτή η καταστροφή δεν είναι τόσο εμφανής στα αμπέλια και τις ελιές, όσο στα οπωροκηπευτικά, ειδικά για το χρονικό διάστημα που διανύουμε με υψηλές θερμοκρασίες και με τις επόμενες μέρες να περιμένουμε τον πρώτο, ουσιαστικά, καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον των καλλιεργειών, που μένουν απότιστες, παρότι στο φράγμα υπάρχει άφθονο νερό.

«Η κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αγρότης της περιοχής Βασίλης Τοψής εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υποτίθεται ότι το φράγμα παραδόθηκε και λειτουργεί από το 2021. Καλύπτει τεράστιες εκτάσεις, αφού δίνει νερό, τουλάχιστον θεωρητικά, σε τρία χωριά: το Πανόραμα, τον Στείρωνα και τις Αμουργέλες. Τον πρώτο καιρό δούλεψε για λίγο χρονικό διάστημα. Μέχρι που άρχισαν τα προβλήματα. Έτσι, μέχρι σήμερα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χάνουμε την παραγωγή μας, αφού αδυνατούμε να ποτίσουμε και έτσι τα πάντα που έχουμε βάλει τα βλέπουμε να ξεραίνονται και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα»…

Όπως λέει στο neakriti.gr ο Βασίλης Τοψής, «ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής έχει ξεσηκωθεί. Αλλά το “μπαλάκι” το πετάει ο Δήμος στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια στον Δήμο. Από τον Δήμο μάς λένε ότι, επειδή από την αρχή το έργο αυτό ήταν προβληματικό, ο δήμαρχος δεν υπέγραψε και ως εκ τούτου δεν το παρέλαβε. Από την άλλη, η Περιφέρεια Κρήτης μάς λέει ότι το έργο παραδόθηκε κανονικά. Αυτό που όμως είναι σίγουρο είναι ότι εμείς τους λογαριασμούς για τη διαχείριση του νερού στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος τους πληρώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Τοψής, κάνοντας λόγο για μεγάλη αγανάκτηση του κόσμου, που ζητάει τώρα συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη, για να λάβει τις απαραίτητες απαντήσεις και να ξέρει πού θα πάει αυτή η κατάσταση.

«Οι αγρότες έχουν δίκιο»

Featured Image

Από την πλευρά του, ο διαχειριστής του νερού του φράγματος (ο “νερουλάς”, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στα χωριά), Κωνσταντίνος Γρηγορίου, συμφωνεί σε απόλυτο βαθμό, όπως λέει, με τα παράπονα των αγροτών. Είναι μάλιστα ο άνθρωπος που, λόγω της θέσεώς του, δέχεται και τα περισσότερα παράπονα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

«Είναι ένα έργο 11 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως δεν μπορούμε μέχρι σήμερα να ποτίσουμε», όπως χαρακτηριστικά λέει. Μάλιστα, επιβεβαιώνει και ο ίδιος ότι η χωρητικότητα του φράγματος είναι πάνω από 1 εκατομμύριο κυβικά.

«Η χωρητικότητα του φράγματος», σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, «είναι γύρω στα 1.750.000 κυβικά νερού, αλλά θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να υπάρχουν πάντα μέσα τα 750.000 κυβικά νερού. Πάντως, υπάρχουν σήμερα στο φράγμα 1 εκατομμύριο κυβικά και είναι αμαρτία να μην μπορούν οι άνθρωποι να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους», σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου.

Εξάλλου, ο “νερουλάς” που διαχειρίζεται το νερό του φράγματος έχει και αυτός σηκώσει τα χέρια ψηλά, επισημαίνοντας ότι οι περιπέτειες είναι συνεχείς και δείχνουν ότι από την αρχή πολλά πράγματα δε φαίνεται να έγιναν σωστά και προφανώς να έχει δίκιο η δημοτική Αρχή, που αρνήθηκε να παραλάβει το έργο.

«Φανταστείτε ότι πέρυσι ο κεντρικός αγωγός, που φεύγει προς Πανόραμα και Στείρωνα, έσπασε. Και πέρασαν τέσσερις μήνες για να μας φέρουν κάποια ανταλλακτικά που χρειαζόμασταν», τόνισε.

«Τα ανταλλακτικά τα έφεραν… από Τουρκία»

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γρηγορίου, «μας έλεγαν ότι τα ανταλλακτικά αυτά τα είχαν στην Τουρκία και έπρεπε να τα περιμένουμε από τη γείτονα χώρα. Αλλά συνέπεσε και ο Αύγουστος… Στο τέλος η ζημιά αποκαταστάθηκε. Μέχρι που είχαμε τα καινούργια προβλήματα. Μα, ξέρετε πόσα έξοδα χρειάζεται να κάνουν οι αγρότες για να πάρουν νερό από το φράγμα; Ρολόγια, λάστιχα κ.λπ. Άλλος έχει βάλει πατάτες. Άλλος έχει ντομάτες και αγγούρια. Υπάρχουν και παραγωγοί με πολλά στρέμματα σε ελιές και αμπέλια. Μπορεί κάποιος σήμερα να έρθει στη δική τους θέση; Ζητάμε συνάντηση με τον ίδιο τον περιφερειάρχη Κρήτης, γιατί θέλουμε να πάρουμε υπεύθυνες απαντήσεις. Μάλιστα, κάποιος ιδιώτης που έχει αμπέλια στην περιοχή πήγε να αναλάβει τη ζημιά και τώρα βλέπει ότι το κόστος είναι μάλλον τέτοιο, που δεν μπορεί να το αναλάβει ο ίδιος. Σε τελική ανάλυση, δεν έχει καμία δουλειά κανένας ιδιώτης να ανακατευτεί. Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους», όπως καταλήγει προς το neakriti.gr ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου.

Πηγή: neakriti.gr

Featured Image