Η δεύτερη σερί κακή χρονιά δεν έχει ξανασυμβεί. Στα 1 δις ευρώ οι απώλειες στη Χαέν.

Η Cooperativas Agro-alimentarias de Jaén προβλέπει ότι ο παραγωγικός τομέας της επαρχίας Χαέν θα στερηθεί στην επόμενη ελαιοπαραγωγική σεζόν ένα ποσό της τάξης του 1 δις ευρώ, σε σχέση με μια κανονική περίοδο.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, José Manuel Espejo , βασίζει αυτή την πρόβλεψη στη χαμηλή εκτιμώμενη συγκομιδή λόγω της επιμονής της ξηρασίας.

Ο Espejo -όπως αναφέρει το ισπανικό περιοδικό Mercacei- διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει δύο συνεχόμενες κακές συγκομιδές, «που επιδεινώνει την κατάσταση του κλάδου, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά θα χάσει εισόδημα λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, επηρεάζοντας επίσης το «αγροτικό επάγγελμα». Υπό αυτή την έννοια αναμένεται η απώλεια 150 εκατ. ευρώ σε εισόδημα.

Featured Image

Η άμεση σχέση της οικονομίας των δήμων της Jaén με την ελαιοπαραγωγή εξηγεί την ανησυχία της οργάνωσης η οποία για την καταπολέμηση του προβλήματος αποφάσισε να προωθήσει συμφωνίες μεταξύ συνεταιρισμών προκειμένου να μειώσει το κόστος σε εξαιρετικές καταστάσεις, σύμφωνα με το olivonews.

Από την άποψη αυτή, ο Espejo τόνισε το αίτημα που απευθύνεται σε τρεις δημόσιες διοικήσεις (Κυβέρνηση, Συμβούλιο και Επαρχιακό Συμβούλιο) με στόχο την προστασία της απασχόλησης και την αποφυγή της φυγής των νέων που συνδέονται με τη γεωργική δραστηριότητα.

«Με τη μείωση του αριθμού των εσόδων της εκστρατείας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διατρέχουμε τον κίνδυνο οι νέοι να φύγουν από την Jaén για να εργαστούν σε άλλους τομείς», προειδοποίησε ο πρόεδρος των Συνεταιρισμών, ο οποίος ζήτησε από ολόκληρο τον κλάδο να συμμετάσχει στην εκστρατεία αύριο στην Κόρδοβα. Σε αυτό, οι συμμετέχοντες θα ζητήσουν από τους ευρωπαίους υπουργούς γεωργίας να αλλάξουν τους ισχύοντες κανόνες «τόσο επιβλαβείς για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image