Το ψαρόνι (επιστημονική ονομασία στούρνος ο κοινός) είναι είδος πουλιού που ζει στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη, στην νότια Αυστραλία και στην βόρεια και Κεντρική Αμερική.

Το χειμώνα τα ψαρόνια ζουν στη νότια Ευρώπη (Ελλάδα) και στην Ασία. Η Ευρώπη έχει μεταναστευτικά ψαρόνια λόγω των παγετών. Στην Ελλάδα έρχονται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο γιατί αυτή η εποχή για τα ψαρόνια είναι η κατάλληλη επειδή δεν τους αρέσει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο.

Τα ψαρόνια αν τα συναντήσει κανείς σε μπουλούκια στον ουρανό, θα εντυπωσιαστεί από τους σχηματισμούς που κάνουν. Ωστόσο αν τα ψαρόνια «πέσουν» σε καλλιέργειες, από αυτές που τους αρέσουν να τρέφονται, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τους αγρότες.

Θυμάμαι τις γιαγιάδες και παππούδες τα παλαιά τα χρόνια που έλεγαν: «νοιαστείτε να μαζέψουμε τις ελιές, γιατί αν πέσουν τα Ψαρούνια δε θα μείνει σπυρί»!

Featured Image

Τα ψαρόνια τρέφονται με σκουλήκια, αράχνες, είδη γεωσκωλήκων, μήλα, αχλάδια, κεράσια, σταφύλια και άλλους καρπούς που θα βρεθούν μπροστά τους, όπως οι αγαπημένες τους ελιές.

Στις 8 Δεκεμβρίου λοιπόν ένας αγρότης από την Γκοριτσά, κατέγραψε στα χωράφια ένα σμήνος από εκατομμύρια ψαρόνια τα οποία είχαν «πέσει» μέσα στις ελιές και έτρωγαν χαμολόι αλλά και ελιές στα δέντρα κυρίως στις κουτσουρολιές, γιατί οι καλαμών σε αυτή την περιοχή είχαν προλάβει να συλλεχτούν από τους παραγωγούς.

Στο παρακάτω video, δείτε εντυπωσιακά πλάνα που μας έστειλε την ώρα της… του κολατσιού από τα ψαρόνια!!! (Ρυθμίστε το video σε HD)

Πηγή: apela.gr

Featured Image