Η Unió Llauradora επιβεβαίωσε επίσημα την παρουσία του Thrips Scirtothrips aurantii στις περιοχές παραγωγής της Κοινότητας της Βαλένθια, μια κατάσταση που έχει ήδη κοινοποιηθεί επίσημα από το Υπουργείο Γεωργίας στο Υπουργείο Γεωργίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες αυτόνομες κοινότητες.

Το Υπουργείο Γεωργίας έχει ήδη αποστείλει την επίσημη δήλωση για την ύπαρξη του παρασίτου που θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Generalitat τις επόμενες ημέρες.

Η La Unió αναφέρει ότι εκκρεμούν τώρα οι συστάσεις από το Υπουργείο Γεωργίας και το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας της Βαλένθια (IVIA), αν και υπάρχει ήδη σχέδιο έκτακτης ανάγκης MAPA από τον Φεβρουάριο του 2021 με τα μέτρα που πρέπει να εγκριθούν.

Πριν από λίγες ημέρες η οργάνωση προειδοποίησε για μια ασυνήθιστη και ισχυρή επίθεση ενός θρίπας σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στα νότια του Αλικάντε και στην καλλιέργεια λωτού στη Ribera Alta, η οποία, λόγω της μολυσματικότητάς της, θα μπορούσε να είναι Scirtotrhrips aurantii, που προέρχεται από την Αφρική και την Υεμένη. και η οποία είναι παρούσα στην Ισπανία από τότε που εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του 2020 στην επαρχία Huelva.

Οι θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα, θερμές για την εποχή, ευνόησαν, μαζί με την επαρκή σχετική υγρασία, την ανάπτυξη και διασπορά του Scirtothrips aurantii, στις περιοχές παραγωγής της Σεβίλλης, της Ουέλβα και της νότιας Πορτογαλίας. Τώρα, η άφιξή του στην κοινότητα της Βαλένθια έχει επίσης πιστοποιηθεί.

Η La Unió, μετά από αιτήματα αρκετών συνεργατών της που παρατήρησαν ζημιές στους καρπούς της, πραγματοποίησε έρευνες μαζί με φυτοϋγειονομικούς τεχνικούς από το Υπουργείο Γεωργίας για να επαληθεύσει ότι ήταν αυτό το Thrips, όπως τελικά έγινε.

Το Scirtotrhrips aurantii είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο παράσιτο που προσβάλλει περισσότερα από 70 είδη φυτών που ανήκουν σε διαφορετικές βοτανικές οικογένειες. Αυτό το είδος θρίπας θεωρείται παράσιτο μεγάλης οικονομικής σημασίας των εσπεριδοειδών -κυρίως σε ποικιλίες πορτοκαλιού-, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή αβοκάντο, επιτραπέζιων σταφυλιών, ροδιού και λωτού όπου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους καρπούς, προκαλώντας απώλεια την εμπορική τους αξία, αφήνοντάς τα κατάλληλα μόνο για μεταποίηση.

Featured Image

Το Scirtotrhrips aurantii είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο παράσιτο που προσβάλλει περισσότερα από 70 είδη φυτών που ανήκουν σε διαφορετικές βοτανικές οικογένειες. Αυτό το είδος θρίπας θεωρείται παράσιτο μεγάλης οικονομικής σημασίας των εσπεριδοειδών -κυρίως σε ποικιλίες πορτοκαλιού-, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή αβοκάντο, επιτραπέζιων σταφυλιών, ροδιού και λωτού όπου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους καρπούς, προκαλώντας απώλεια την εμπορική τους αξία, αφήνοντάς τα κατάλληλα μόνο για μεταποίηση. Επομένως, η κύρια ζημιά στον καρπό είναι αυτή που προκαλείται από τις προνύμφες και τα ενήλικα, αν και οι οφθαλμοί που σχηματίζονται μπορούν επίσης να προσβληθούν επανειλημμένα από το παράσιτο. Το Υπουργείο Γεωργίας, αντιμέτωπο με αυτήν την ανίχνευση, δημοσίευσε ήδη τον Φεβρουάριο του 2021 σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη θέσπιση μέτρων ελέγχου και καταπολέμησης αυτού του θρίπα στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εφαρμογής Φυτοϋγειονομικών Κανονισμών.

Ώρα για δράση

Η Ένωση επωφελείται της ευκαιρίας για να απαιτήσει από το Υπουργείο Γεωργίας να ενισχύσει τα σύνορά μας ενόψει του κινδύνου νέων εισροών παρασίτων, ο οποίος είναι ολοένα και μεγαλύτερος λόγω της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών εσπεριδοειδών, καθώς και την εφαρμογή βοήθειας από τις διάφορες δημόσιες διοικήσεις για τις εκμεταλλεύσεις που πλήττονται από ένα παράσιτο για το οποίο οι αγρότες δεν έχουν καμία ευθύνη και πρέπει να αναλάβουν το επιπλέον κόστος για την καταπολέμησή του. Οι σημαντικότεροι ειδικοί στα παράσιτα προειδοποιούν ότι το παγκόσμιο εμπόριο σημαίνει παγκόσμια πανούκλα και για αυτό το λόγο η La Unió υποστηρίζει την αύξηση της ασφάλειας στα πρωτόκολλα εισαγωγής και την ενίσχυση των συνοριακών σταθμών επιθεώρησης (PIF), καθώς και την κατανομή περισσότερων πόρων στα τμήματα υγείας που έχουν εξέχοντα ρόλο τον παραγωγικό τομέα.

«Η εισαγωγή φρέσκων φρούτων είναι ένα πιθανό σημείο εισόδου. Αντιμετωπίζουμε έναν πολύ υψηλό κίνδυνο και είναι καλύτερο να το προλαμβάνουμε τώρα παρά να το θεραπεύουμε αργότερα. Η εισαγωγή άλλων παρασίτων θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την παραγωγή φρούτων όπως η δική μας προσανατολισμένη στην αγορά νωπών προϊόντων, επομένως οι απώλειες και η αποσταθεροποίηση για τον ευρωπαϊκό τομέα θα ήταν ανεπανόρθωτες», λέει ο Carles Peris, γενικός γραμματέας της La Unió. Ο Peris επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής έναντι των εισαγωγών. «Οι διοικήσεις πρέπει να δεσμευτούν για τη διαφύλαξη των παραγωγών εδώ. Η στήριξη σε όλο και πιο υψηλές εισαγωγές από άλλες χώρες αποτελεί σαφή κίνδυνο για την είσοδο ασθενειών που θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες για το μέλλον της ευρωπαϊκής καλλιέργειας εσπεριδοειδών και επίσης να συνεπάγονται υψηλό περιβαλλοντικό κόστος».

Ο γενικός γραμματέας της La Unió αναφέρει ότι «οι παραγωγοί υφίστανται υπερβολικές αυξήσεις κόστους για την καταπολέμηση νέων και υπαρχόντων παρασίτων. Νιώθουμε αβοήθητοι γιατί δεν έχουμε αρκετά ανεπτυγμένο βιολογικό αγώνα για να το αντιμετωπίσουμε, αφού διαθέτουμε όλο και λιγότερα ενεργά υλικά. Όλα αυτά μεταφράζονται σε απώλεια εμπορικών φρούτων λόγω μεγαλύτερης σπατάλης και έλλειψης κερδοφορίας».

Πηγή: valenciafruits

Featured Image