Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20/11/2023, στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών η κοινή συνέντευξη τύπου των Συλλογικών Φορέων των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων της χώρας με αφορμή τη διοργάνωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 13:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, για τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Μενέλαος Γαρδικιώτης, στηλίτευσε την στοχοποίηση γενικώς και αδιακρίτως ως φοροφυγάδων των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και τις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε στην αδικία που εισάγει το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο αφού ο εργαζόμενος θα κρίνεται όχι με το τι παράγει αλλά με το πόσο θα φορολογείται ο ελεύθερος επαγγελματίας και επιπλέον με προσαύξηση.

Featured Image

Τόνισε την ιδιαιτερότητα των επαγγελματιών των γεωτεχνικών κλάδων που στηρίξαν την αγροτική παραγωγή σε δύσκολους καιρούς (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία) παλεύοντας και μένοντας στον τόπο τους για την επαγγελματική τους επιβίωση. Επισήμανε την αδυναμία του νομοσχεδίου να οδηγήσει τη διοίκηση στην πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού με τα 600 εκ. που έχει ως στόχο να εισπράξει ουσιαστικά θα έχει πιάσει μόνο το 5% του ποσού που φοροδιαφεύγει.

Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εξαιτίας του κατώτατου ορίου φορολόγησης κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση όσον αφορά την επιθυμία του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία να προχωρήσει σε επενδύσεις και να εξελίξει την επιχείρησή του. Αυτό οδηγεί στην εξάλειψη των ελεύθερων επαγγελματιών και στον δρόμο της μισθωτής εργασίας για όλους. Τέλος εξέφρασε την έντονη αντίθεση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και προέβλεψε την τελική απόσυρση του νομοσχεδίου.

Featured Image