Απαντήσεις Κελέτση στη βουλή. Ο ΥφΑΑΤ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ για την θεραπεία των αιτιών που προκαλούν αυτά τα ζητήματα.

Αν είναι γεγονός η πρόταση επιβολής προστίμου στη χώρα μας, από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις πληρωμές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν το θέμα ερώτησης που κατέθεσε στη βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Κόκκαλης, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ερώτηση του κ. Κόκκαλη επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατόπιν των ελέγχων που διενεργήθηκαν, κατά το προηγούμενο διάστημα, από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούσαν στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφενός για τις στρεμματικές ενισχύσεις και την προαιρετική συνδεμένη στήριξη για τα ζώα, αφετέρου για την πολλαπλή συμμόρφωση, κατά την περίοδο 2020-2022, η εν λόγω Γενική Διεύθυνση, πρότεινε την επιβολή προστίμου στη χώρα μας, συνολικού ύψους 283 εκατ. ευρώ (260 εκατ. ευρώ για τις στρεμματικές ενισχύσεις και την προαιρετική συνδεμένη στήριξη για τα ζώα και 23 εκατ. ευρώ για την πολλαπλή συμμόρφωση)… Ερωτάται ο κ. υπουργός αν θα αναζητηθούν οι όποιες πολιτικές και διοικητικές ευθύνες, που συντέλεσαν στην πρόταση επιβολής των εν λόγω προστίμων από την DG ΑGRI και ποιο είναι το ακριβές ποσό των προστίμων (δημοσιονομικών διορθώσεων), που έχουν οριστικά επιβληθεί ή έχουν προταθεί προς επιβολή από την DG ΑGRI στη χώρα μας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ; Επίσης ποιες διορθωτικές ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί, επιτέλους, η ορθή καταβολή των ενισχύσεων, στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ;».

Featured Image

“Παρόμοια πρόστιμα είχαμε και επί ΣΥΡΙΖΑ για στρεμματική ενίσχυση και πολλαπλή συμμόρφωση. Αυτή η κυβέρνηση από το 2019 εργαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα για τα πρόστιμα και τις δυσλειτουργίες στις πληρωμές. Ο ένας λόγος έχει να κάνει με τη στρεμματική ενίσχυση. Θα λυθεί μόλις έχουμε έτοιμο το κτηματολόγιο. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ορθή αναγνώριση κάλυψης γης των αγροτεμαχίων. Αυτό θα λυθεί με έργο για το χαρτογραφικό που θα λυθεί με έργο που άρχισε το 2021. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει και με τα διαχειριστικά βόσκησης. Ήδη δώσαμε τη δυνατότητα το ΥπΑΑΤ να τα αναλάβει όλα”, απάντησε στην πρωτολογία του ο ΥφΑΑΤ Σταύρος Κελέτσης.

“Αν δεν είναι τίποτα πληρώστε τα εσείς. Οι Ελληνικές Αρχές δεν παρείχαν τις διαβεβαιώσεις για τον κίνδυνο του ταμείου για την ανεπάρκεια. Τι θα κάνετε;”, συνέχισε ο Βασίλης Κόκκαλης.

“Ήθελα να είμαι ήπιος, αλλά εδώ το θράσος είναι απύθμενο. Είμαστε σε πρώιμο στάδιο και εντός 30 ημερών μπορούμε να προβάλλουμε τις αντιρρήσεις μας”, τόνισε σε σχέση με το πρόστιμο, καταλήγοντας, ο Σταύρος Κελέτσης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image