Χωρίς «φρένο» συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, ειδικά όσο ο καιρός δεν στέκεται σύμμαχος των καλλιεργητών.

«Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων, «πράσινος χρυσός», είδος πολυτέλειας… Τον ατελείωτο έχουν οι ταμπέλες ώστε να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ελαιολάδου, τα τελευταία χρόνια.

Οι καταναλωτές ανησυχούν με το συνεχές ανοδικό «ράλι» στις τιμές, ενώ, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν πως κάθε πέρυσι και… καλύτερα.

Συγκεκριμένα, ένα λίτρο ελαιόλαδο πωλείται εφέτος έως και 14,30 ευρώ, με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φθάνει μέχρι τα 22,60 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

Πριν από δύο χρόνια, κανείς το έβρισκε με 8,50 ευρώ το λίτρο και το 2020, δέκα ευρώ φθηνότερα, δηλαδή 4,12 ευρώ. Στη χώρα μας, συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης του πληθωρισμού τροφίμων, με το λάδι να κατέχει την πρωτιά, «αγγίζοντας» αύξηση έως και 67% μέσα σε έναν χρόνο. Βέβαια και οι παραγωγοί έχουν απόλυτο δίκιο καθώς τα κόστη έχουν εκτιναχθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 10 ευρώ – 12 ευρώ / κιλό και το κόστος λιανικής στα 9,5 ευρώ – 17 ευρώ / κιλό. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι καταναλωτές το χρησιμοποιούν με το… σταγονόμετρο για τη διατροφή τους.

Featured Image

Μετά τον ελαιοπαραγωγό, το προϊόν περνά στον ελαιουργό, ο οποίος το διαθέτει στον έμπορο και τον τυποποιητή μετά τους απαραίτητους ελέγχους. Από εκεί, τοποθετείται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100% – 130%.

Μείωση της παραγωγής

Οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα τα πράγματα και για την επόμενη χρονιά δεν φαίνονται ευνοϊκά με τον καιρό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image