Featured Image

Από 50 ευρώ για προκαταβολή πήραν αρκετοί παραγωγοί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα.

Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν αγρότες στο Agronewsbomb, εκτός της πληρωμής προκαταβολής έμειναν όσοι είχαν εκκρεμότητες με τις εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, είτε για το τρέχον έτος, είτε για προηγούμενα.

Εκτός αυτού, όπως τονίζουν έμπειροι αγρότες απαιτείται να υπάρξει έλεγχος στις δηλώσεις καθώς υπάρχουν παραγωγοί που συγκόμισαν και πούλησαν προϊόν, αλλά πήραν και αποζημιώσεις, ενώ σύμφωνα με άλλες καταγγελίες και σε περιπτώσεις μελισσοκόμων, υπάρχει κόσμος που μετακίνησε κυψέλες στην Θεσσαλία με απώτερο σκοπό να πάρει αποζημιώσεις.

Ας δούμε όμως και τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ

Κανονικά οι προκαταβολές για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής στη Θεσσαλία – Τηλεφωνική γραμμή του ΕΛΓΑ για διευκρινίσεις

Από το πρωί ξεκίνησε η πληρωμή των προκαταβολών αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στους γεωργούς της Θεσσαλίας.

Οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:

Βαμβάκι : 140 ευρώ
Αραβόσιτος : 125 ευρώ
Βιομηχανική τομάτα : – 500 ευρώ
Μηδική – Τριφύλλια σανός : – 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών – 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα : 500 ευρώ
Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Η πληρωμή των προκαταβολών εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί δείχνει την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Επίσης, μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έδωσε εντολή από την Δευτέρα 20η Νοεμβρίου 2023 και από ώρα 08:00 μέχρι 20:00, να λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα, αλλά και για τις προκαταβολές απώλειας ζωικού κεφαλαίου οι οποίες πληρώθηκαν την 8η Νοεμβρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.

Σκοπός της λειτουργίας της γραμμής είναι να δώσει διευκρινίσεις επί των πληρωμών και να συγκεντρωθεί κάθε υπόδειξη για ενδεχόμενες στρεβλώσεις, αστοχίες ή και λάθη ώστε αμέσως να διορθωθούν από τον ΕΛΓΑ για να μην υπάρχουν αδικίες και παράπονα από τους παραγωγούς μας.

«Είμαστε εδώ να αντιμετωπίζουμε κάθε ανάγκη και κάθε πρόβλημα, για να στηρίζουμε τους γεωργούς και κτηνοτρόφους όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.