Πεσμένη εμφανίζεται η αγορά στη ντομάτα, όπως μας μεταφέρουν έμπειροι παραγωγοί, ενώ οργιάζουν οι εισαγωγές και τα κόστη παραγωγής έχουν ανέβει δραματικά.

Σύμφωνα με τον Νίκο Σάββα, παραγωγό ντομάτας από το Λόφο Πιερίας: “για τη ντομάτα μας ειδικότερα υπάρχει ζήτηση, όμως πιο γενικά είναι πεσμένα τα πράγματα και η αγορά. Οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός κυμαίνονται αυτή την περίοδο από 80 λεπτά έως 1,20 ευρώ το κιλό. Όμως αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το κόστος παραγωγής, που στη ντομάτα αγγίζει και τα 85 λεπτά το κιλό, δηλαδή τα περιθώριά μας για κέρδος είναι πολύ περιορισμένα”.

Για δραματική κατάσταση φέτος στη ντομάτα φέτος κάνει λόγο, μιλώντας στο Agronewsbomb ο κ. Φώντας Δουλούμης, έμπειρος παραγωγός, από τον Συνεταιρισμό Ανατολή. Σύμφωνα με τον ίδιο: “το κόστος παραγωγής στη ντομάτα το καλοκαίρι λόγω τούτα αυξάνει, φθάνοντας και τα 80 λεπτά το κιλό. Τώρα που μιλάμε η τιμή παραγωγού δεν ξεπερνάει τα 70 λεπτά το κιλό, οπότε αντιλαμβάνεστε, πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Το χειμώνα αντίθετα είναι μικρότερα τα κόστη παραγωγής”.

Ξένες 7 στις 10 ντομάτες

Featured Image

Σύμφωνα με τον κ. Δουλούμη αυτή την περίοδο το 70% της ντομάτας που διακινείται είναι κυρίως εισαγωγής, ένα 20% είναι από μεγάλες μονάδες υδροπονίας της βόρειας Ελλάδας και το υπόλοιπο από την Κρήτη και άλλες περιοχές.

Τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο ήταν μια δύσκολη περίοδος για τις τιμές, συνεχίζει ο κ. Δουλούμης, σημειώνοντας ότι έφτασαν να πωλούνται ως και μόλις στα 20 λεπτά το κιλό. “Το πρόβλημά μας είναι ότι ως περιοχή είμαστε από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική στην ΕΕ που δεν έχουμε μεταποίηση, πράγμα που πλέον αρχίζουμε και το ψάχνουμε”, συμπληρώνει.

Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές ντομάτας από 1/1/2024-8/8/24 εκτιμώνται σε 28.700 τόνους έναντι 30.900 τόνων -7,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Εντύπωση προκαλεί η αύξηση στις εισαγωγές από 1/8 ανερχόμενες σε 1.000 τόνους περίπου προερχόμενες από Ολλανδία και Βέλγιο με επιταχυνόμενους ρυθμούς, σύμφωνα με στοιχεία του Incofruit Hellas.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image