“Εντατικοποιούμε τους ελέγχους και επιβάλλουμε αποτρεπτικού χαρακτήρα ποινές και προφανώς καλοδεχούμενη είναι και μια συγκεκριμένη πρόταση δική σας να τη συζητήσουμε και να την προχωρήσουμε μαζί, αν πράγματι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ομοίως και για τις τιμές των φυτοφαρμάκων, είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Και θέλω να σας πω ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι πράγματι ένας γενικότερος προβληματισμός, δεν είναι μεμονωμένο κι έχει πάρα πολλές παραμέτρους. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης για όλα αυτά τα ζητήματα. Το εξετάζουμε, λοιπόν, και χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο, κάθε φορέα, κάθε θεσμό, στη μάχη κατά της αθέμιτης κερδοφορίας στον πρωτογενή τομέα. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες και οι ανεξάρτητες αρχές διενεργούν στην αγορά ελέγχους σε διάφορους κλάδους, εξετάζουν κάθε πληροφορία ή καταγγελία. Στο Υπουργείο μας ειδικότερα λειτουργεί πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσίευσε τον «Οδηγό Ανταγωνισμού για τον αγροτικό κλάδο», για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τους γενικούς και ειδικούς κανόνες του ανταγωνισμού στον κλάδο. Η νομοθεσία μας προσαρμόζεται συνεχώς για να αντιμετωπίσει τέτοια ή παρόμοια φαινόμενα. Ενδεικτικά αναφέρω τον νόμο 5045/2023 για βασικά καταναλωτικά αγαθά, μεταξύ αυτών και τα αγροεφόδια. Βάσει, λοιπόν, αυτού συστάθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναλόγως θα υπάρχει και οποιαδήποτε άλλη νομοθετική ρύθμιση χρειαστεί, μέσα πάντοτε στα περιθώρια που μας δίνει η ενωσιακή νομοθεσία.

Χρέος μας είναι η προστασία του Έλληνα παραγωγού, εμπόρου και καταναλωτή. Και όπως σας ανέφερα και στην πρωτολογία μου, εμείς είμαστε η Κυβέρνηση που έχει λάβει μια σειρά μέτρων και όποτε χρειάστηκε και όποτε χρειαστεί θα είμαστε αυτοί που θα κάνουμε το ίδιο ακριβώς πάλι, όποτε αυτό το απαιτήσουν οι καιροί”, τόνισε στη βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασιλείου Κόκκαλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Αισχροκέρδεια και στα φυτοφάρμακα, αλλά ο Πρωθυπουργός τώρα το μαθαίνει», ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο, για την πρωτολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αμέσως μετά τον ανασχηματισμό η είδηση της ημέρας ήταν το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πληροφορήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και στα φυτοφάρμακα. Θα μου επιτρέψετε να διαβάσω την ακριβή δήλωσή του: «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του Υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες». Τώρα το ανακάλυψε!

Πριν έξι μήνες υποβάλαμε γραπτή ερώτηση για τις αυξήσεις στα λιπάσματα στη χώρα μας, αυξήσεις οι οποίες είναι δυσανάλογες σε σχέση με αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απήντησε ότι: «Οι τιμές πώλησης των λιπασμάτων διαμορφώνονται ελεύθερα σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Επίσης, το ΥΠΑΑΤ με τον θεσμικό του ρόλο διενεργεί ελέγχους στα αγροεφόδια, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, ζωοτροφές σε όλα τα στάδια διακίνησής τους».

Κύριε Υπουργέ, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, διότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής για τον αγρότη, αν αφαιρέσουμε το ρεύμα ή το καύσιμο, είναι οι εισροές, σπόροι, φάρμακα, ζωοτροφές. Έχω μπροστά μου πληθώρα δελτίων τύπου από το 2020 και το 2024 την περίοδο Απρίλιος – Μάιος, με συλλήψεις κοντά στα σύνορα, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, λαθραίων παράνομων φυτοφαρμάκων. Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένα:

25 Μαρτίου 2024: «Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων. Κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων». 26 Απριλίου 2024: «Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση παράνομων και πλαστών φυτοφαρμάκων». 30 Μαΐου 2024: «Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 50 κιλά παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και χρηματικό ποσό». Υπάρχει πληθώρα δελτίων τύπου από την Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι έρχονται παράνομα από γειτονικές χώρες φυτοφάρμακα. Θα καταθέσω τα σχετικά δημοσιεύματα στα Πρακτικά.

Συνεπώς, δεν αρκεί μόνο η διαβεβαίωση ότι το ΥΠΑΑΤ κάνει ελέγχους. Προφανώς οι έλεγχοι είναι λίγοι, δεν είναι επαρκείς. Εδώ χρειάζεται μια συντονισμένη δράση και μαζί με τον ΕΣΥΦ, αφενός να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εισαγωγής παράνομων φυτοσκευασμάτων – φυτοφαρμάκων, αφετέρου να εντοπιστούν πιθανές συμπεριφορές εναρμονισμένων πρακτικών και από εταιρείες. Απαιτούνται θεσμικές πλέον παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, διότι γνωρίζετε καλύτερα ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο για τον αγρότη και για τον κτηνοτρόφο. Τα φάρμακα είναι στα ύψη και ταυτόχρονα έρχονται από το εξωτερικό παράνομα φυτοφάρμακα.

Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κόκκαλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, στο κείμενο της ερώτησής σας διάβασα αρκετούς χαρακτηρισμούς -κάποιους τους αναφέρατε και στην πρωτολογία σας- όσον αφορά τα ζητήματα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς.

Θα μου επιτρέψετε όμως να σας υπενθυμίσω και να θυμίσω και στη Βουλή ορισμένες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει από το 2019 μέχρι σήμερα, τις οποίες λάβαμε προκειμένου να προστατέψουμε τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο από τις αναταράξεις διεθνών οικονομικών, πολιτικών, γεωπολιτικών, κοινωνικών, αλλά και κλιματικών παραγόντων, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στις μεταφορές, η ραγδαία διαφοροποίηση των κλιματικών συνθηκών, συγκυρίες που προκάλεσαν προβλήματα στην παραγωγή και στην εμπορία των προϊόντων, αλλά και στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Επειδή μιλάτε για άγνοια, για κωλυσιεργία κ.λπ., ας δούμε τι έκαναν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτά. Μερικές από τις παρεμβάσεις μας είναι οι εξής: Στήριξη 600 εκατομμυρίων για τις συνέπειες πανδημίας. Στήριξη με 265 εκατομμύρια ευρώ για τις συνέπειες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου. Ενίσχυση ύψους 60 εκατομμυρίων ειδικά για την αύξηση των τιμών στα λιπάσματα. Ενίσχυση της ρευστότητας του ΕΛΓΑ με περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ ως τώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σειρά παρεμβάσεων που οδήγησαν στην απορρόφηση του 80% με 90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων. Ενεργοποίηση ξανά του μέτρου επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει, με προϋπολογισμό περίπου 80 εκατομμύρια τον χρόνο. Υπαγωγή των φυτοφαρμάκων στον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ τoυ 13%. Υπαγωγή ζωοτροφών και λιπασμάτων στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 6%. Πρόγραμμα «Απόλλων» του μεγαλύτερου ενεργειακού συμψηφισμού για ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Πρόγραμμα «Γαία» για χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχές αγροτικού ρεύματος. Net billing, που αποζημιώνει τους καταναλωτές ενέργειας για την πλεονάζουσα παραγωγή. Eυφυής γεωργία, προϋπολογισμού 33 εκατομμυρίων ευρώ, που θα εξορθολογίσει και επομένως θα περιορίσει τις ανάγκες σε νερό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Νέα φορολογική κλίμακα για φυσικά πρόσωπα και κατ’ επάγγελμα αγρότες με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για το 22%. Μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων. Αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης. Μείωση φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Σχεδιασμός και υλοποίηση του «Ύδωρ 2.0.» που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων πενήντα ετών, απάντηση στο θέμα της έλλειψης νερού και στα κόστη άρδευσης, που μάλιστα χρηματοδοτείται με 197 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων.
Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο ενός κράτους που αποδεδειγμένα λειτουργεί, παρεμβαίνει για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες, αλλά και καινούργιες ή συγκυριακές δυσλειτουργίες άμα τη εμφανίσει τους, εσείς προτρέχετε να κατηγορήσετε για άγνοια και αδράνεια τον Πρωθυπουργό του Κράτους.

Αυτά, λοιπον, αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε καμία αδράνεια ούτε στις παράνομες εισαγωγές, ούτε στη διαμόρφωση τιμών, ούτε στις μεθόδους αντιμετώπισης του κόστους παραγωγής που επηρεάστηκαν από τους παράγοντες που σας είπα.

Στη δευτερολογία μου θα σας πω αναλυτικά τα υπόλοιπα.

Featured Image

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ συγγνώμη, αλλά πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Νομίζω ότι η ερώτηση είναι στοχευμένη, συγκεκριμένη. Δεν έχουμε αντίρρηση και καλό θα ήταν -το έχουμε ζητήσει πολλές φορές- να κάνουμε μια κουβέντα για την αγροτική πολιτική στη χώρα μας, αν υπάρχει σοβαρή αγροτική πολιτική τουλάχιστον σε βάθος εικοσαετίας, γιατί μόνο έτσι νοείται μια σοβαρή αγροτική πολιτική. Επαναλάβατε κάποια μέτρα τα οποία έχετε ήδη πάρει. Κάλλιστα και εγώ θα μπορούσα να πέσω στην παγίδα να μην αναφερθώ για τα φυτοφάρμακα και να πω ότι τέτοιο χάλι με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ξαναγίνει, όπως δεν έχει ξαναγίνει και τέτοιο χάλι με το ΟΣΔΕ. Κάθε φέτος και χειρότερα! Ακόμα και σήμερα μέχρι τις 15.00΄ η ώρα δεν είχε ανοίξει. Τέτοιο χάλι με τις επιδοτήσεις δεν έχει ξαναγίνει, όπως δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο χάλι με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, που ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ καταγγέλλει τον Υπουργό κ. Αυγενάκη ότι δεν κάνει τίποτα και δεν έχει προχωρήσει τίποτα ούτε στη Θεσσαλία και δέχεται πιέσεις για απευθείας αναθέσεις. Πολλά, πάρα πολλά θα μπορούσα να έχω πει. Εδώ όμως είμαστε για να συμβάλουμε, κύριε Υπουργέ, με προτάσεις για μια σοβαρή εθνική αγροτική πολιτική.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ)

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το είπε, δεν το είπα εγώ. Είπε επί λέξει «τώρα πληροφορήθηκα από την ηγεσία του Υπουργείου ότι τα φυτοφάρμακα είναι πιο ακριβά στην Ελλάδα απ’ ό,τι στο εξωτερικό». Δεν το είπαμε εμείς αυτό. Αυτό τι δείχνει; Ότι είχε μέχρι τότε, μέχρι πριν έναν μήνα, άγνοια.

Στο διά ταύτα, τα φυτοφάρμακα γιατί είναι πιο ακριβά στη χώρα μας; Η ερώτηση, αν απαντηθεί, ειλικρινά θα ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη. Γιατί είναι πιο ακριβά τα φυτοφάρμακα στη χώρα μας απ’ ό,τι είναι σε χώρες του εξωτερικού; Γιατί είναι πιο ακριβά τα λιπάσματα; Μήπως οφείλεται στη λαθραία εισαγωγή φυτοφαρμάκων; Γι’ αυτό και είπα: πάρτε θεσμικές πρωτοβουλίες μαζί με την ΕΣΥΦ, τον Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας. Μήπως υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, στον πληθωρισμό; Ασχοληθήκατε ως Κυβέρνηση; Πήρατε κάποιες θεσμικές πρωτοβουλίες; Ρωτήσατε την Επιτροπή Ανταγωνισμού «Κυρίες και κύριοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχετε υπόψη σας μήπως υπάρχει καρτέλ;».

Αυτά ενδιαφέρουν τον πρωτογενή τομέα, κύριε Υπουργέ, κι εμείς σε αυτές τις πρωτοβουλίες που θα πάρετε, τις θεσμικές, θα είμαστε αρωγοί από τη στιγμή που θα στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτό το νόημα έχει και αυτή η ερώτηση. Ποιες ενέργειες θα λάβετε, θεσμικές και όχι μόνο, προκειμένου αυτό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε, αν όχι να εξαλειφθεί, να αμβλυνθεί;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κόκκαλη.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υφυπουργός για τη δευτερολογία του.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, αυτά που ανέφερα στην πρωτολογία μου είναι συγκεκριμένες απαντήσεις στο πώς αντιμετωπίζει αυτή η Κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στην αγροτική παραγωγή και κύρια αυτά που εστιάζονται στο κόστος παραγωγής. Οι παρεμβάσεις που αφορούν στο ρεύμα -είναι μια συγκεκριμένη παρέμβαση που έγινε και με το πρόγραμμα «Απόλλων» και με το πρόγραμμα «Γαία» και με τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι- πραγματικά αποδεικνύουν ότι εμείς έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή και να αντιμετωπίσουμε και το κόστος παραγωγής. Διάβασα την ερώτησή σας, σας άκουσα και σήμερα με πολύ μεγάλη προσοχή και σας απαντώ πάντοτε σε οποιαδήποτε ερώτηση μου κάνετε, είμαι πολύ συγκεκριμένος, αλλά θέτω ένα γενικότερο πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά τις παράνομες εισαγωγές, αποτελεί ένα υπαρκτό φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό και όχι καινούργιο. Υπήρχε και προφανώς και επί των ημερών σας. Και επειδή ακριβώς το γνωρίζουμε, έχει στηθεί ένα δίκτυο ελέγχων για όλα τα αγροεφόδια. Στο πλαίσιο αυτό ενεργούν και συνεργάζονται το ΥπΑΑΤ, το Υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ, μέσω των τελωνείων και του Γενικού Χημείου, η Ελληνική Αστυνομία και η Οικονομική Αστυνομία. Συνεργάζονται επίσης με ελεγκτικές αρχές άλλων κρατών – μελών και σε έκτακτες επιχειρήσεις της Europol. Οι έλεγχοι αφορούν στα παραστατικά εμπορίας, στη συμμόρφωση με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, στην ετικέτα, αλλά και στη χημική σύσταση. Διεξάγονται ετησίως βάσει συγκεκριμένου προγραμματισμού και στόχευσης, αλλά και εκτάκτως, κατόπιν πληροφοριών ή καταγγελιών, σε όλα τα στάδια διακίνησης, στα σημεία εισόδου της χώρας, σε καταστήματα, αποθήκες, υπαίθριες αγορές και χρήστες.

Ενδεικτικά αναφέρω -τα είπατε και εσείς- ότι από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας για το 2023 διεξήχθησαν ειδικά για τα μη εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστατευτικών έντεκα έλεγχοι βάσει του ετήσιου προγραμματισμού, διαπιστώθηκαν στις πέντε περιπτώσεις παραβάσεις κι επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Τον κύριο όγκο των ελέγχων λαθρεμπορίας ωστόσο διεξάγουν οι τελωνειακές αρχές, η Αστυνομία και η Οικονομική Αστυνομία. Το έργο τους φέρνει αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από τις περιπτώσεις παράνομης εμπορίας που έχουν εντοπιστεί και στις οποίες έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πολύ μεγάλες.

Δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό. Εντατικοποιούμε τους ελέγχους και επιβάλλουμε αποτρεπτικού χαρακτήρα ποινές και προφανώς καλοδεχούμενη είναι και μια συγκεκριμένη πρόταση δική σας να τη συζητήσουμε και να την προχωρήσουμε μαζί, αν πράγματι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ομοίως και για τις τιμές των φυτοφαρμάκων, είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Και θέλω να σας πω ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι πράγματι ένας γενικότερος προβληματισμός, δεν είναι μεμονωμένο κι έχει πάρα πολλές παραμέτρους. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης για όλα αυτά τα ζητήματα. Το εξετάζουμε, λοιπόν, και χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο, κάθε φορέα, κάθε θεσμό, στη μάχη κατά της αθέμιτης κερδοφορίας στον πρωτογενή τομέα. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες και οι ανεξάρτητες αρχές διενεργούν στην αγορά ελέγχους σε διάφορους κλάδους, εξετάζουν κάθε πληροφορία ή καταγγελία. Στο Υπουργείο μας ειδικότερα λειτουργεί πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσίευσε τον «Οδηγό Ανταγωνισμού για τον αγροτικό κλάδο», για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τους γενικούς και ειδικούς κανόνες του ανταγωνισμού στον κλάδο. Η νομοθεσία μας προσαρμόζεται συνεχώς για να αντιμετωπίσει τέτοια ή παρόμοια φαινόμενα. Ενδεικτικά αναφέρω τον νόμο 5045/2023 για βασικά καταναλωτικά αγαθά, μεταξύ αυτών και τα αγροεφόδια. Βάσει, λοιπόν, αυτού συστάθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναλόγως θα υπάρχει και οποιαδήποτε άλλη νομοθετική ρύθμιση χρειαστεί, μέσα πάντοτε στα περιθώρια που μας δίνει η ενωσιακή νομοθεσία.

Χρέος μας είναι η προστασία του Έλληνα παραγωγού, εμπόρου και καταναλωτή. Και όπως σας ανέφερα και στην πρωτολογία μου, εμείς είμαστε η Κυβέρνηση που έχει λάβει μια σειρά μέτρων και όποτε χρειάστηκε και όποτε χρειαστεί θα είμαστε αυτοί που θα κάνουμε το ίδιο ακριβώς πάλι, όποτε αυτό το απαιτήσουν οι καιροί.

Σας ευχαριστώ.

Newswroom Agronewsbomb

Featured Image