Κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό: Κοιμόμαστε και ξυπνάμε με την αγωνία ότι δεν θα έχουμε κοπάδι την επόμενη μέρα λόγω ευλογιάς.
Κωνσταντίνος Τόπας: “Η ευλογιά στα αιγοπρόβατα μας καταστρέφει – Χρειάζονται άμεσες λύσεις”. “Τελικά είχαν δίκιο οι παλιοί που λέγαν ότι οι στάβλοι πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους”, σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι που ζουν σε μια περιοχή με πολλές, κοντινές μεταξύ τους μονάδες.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τόπας, πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό Μαγνησίας, περιγράφει, μιλώντας στο Agronewsbomb, με γλαφυρότητα την κρίση που έχει πλήξει την κτηνοτροφία στην περιοχή Αγχιάλου και Αλμυρού.
Το ξέσπασμα της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα έχει φέρει τους κτηνοτρόφους αντιμέτωπους με σοβαρά προβλήματα, ενώ η καθυστέρηση στην κρατική παρέμβαση επιδεινώνει την κατάσταση.
“Η ευλογιά είναι αόρατος εχθρός”
“Η ευλογιά είναι ένας αόρατος εχθρός που μπορεί να βρίσκεται παντού. Μέχρι στιγμής, στην περιοχή του Αλμυρού και της Αγχιάλου, έχουμε αναγκαστεί να θανατώσουμε 3.000-4.000 αιγοπρόβατα και αμνοερίφια, ενώ τα δείγματα που περιμένουμε να βγουν ενδέχεται να ανεβάσουν τον αριθμό των πληγέντων μονάδων. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτούνται άμεσα μέτρα”, σημειώνει ο κ. Τόπας.
Προβλήματα στις αποζημιώσεις και τη στήριξη
“Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από το πρώτο κρούσμα στη ζώνη της Ευξεινούπολης και οι αποζημιώσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση, καθώς το κόστος ζωοτροφών είναι δυσβάστακτο. Όσοι είχαν συνηθίσει να κρατούν τα ζώα μέσα στους στάβλους, τώρα δυσκολεύονται λιγότερο από εκείνους τους συναδέλφους που τα έβγαζαν για βοσκή, αλλά όλοι είμαστε σε δύσκολη φάση, ενώ όσοι αναγκάζονται να σφάζουν τα ζώα τους δεν μπορούν να προβλέψουν πώς θα επιβιώσουν”, αναφέρει.
“Το κρέας μένει αδιάθετο”
Ο αντίκτυπος της κρίσης είναι εμφανής και στην τοπική οικονομία. “Οι ζώνες ελέγχου που έχουν τεθεί σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων δυσχεραίνουν τη δραστηριότητά μας. Όσον αφορά στο γάλα τέτοια εποχή ο κόσμος άρχιζε να αρμέγει αλλά τώρα υπάρχει αβεβαιότητα. Πολλοί περίμεναν αυτή την περίοδο για να ξεκινήσουν την παραγωγή και να πληρωθούν. Το κρέας επίσης δεν σφάζεται, λόγω των απαγορεύσεων”, προσθέτει ο κ. Τόπας.
“Πού είναι η κρατική στήριξη;”
Ο κ. Τόπας στέκεται στην έλλειψη στρατηγικής για τη διαχείριση της κρίσης: “Η εύρεση χώρου για τη σφαγή των ζώων αποτέλεσε ζήτημα, με αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους. Τώρα ωστόσο βρέθηκε λύση. Θα έπρεπε επίσης οι Αρχές να είχαν κινηθεί άμεσα για να εξασφαλίσουν ζωοτροφές και να προσφέρουν λύσεις για την επόμενη μέρα. Χωρίς ουσιαστική υποστήριξη, το μέλλον των κτηνοτροφικών μας μονάδων είναι αβέβαιο.”
Απαιτήσεις για το μέλλον
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας καταλήγει: “Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης. Οι αποζημιώσεις πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ η διανομή ζωοτροφών είναι ζήτημα επιβίωσης για τις μονάδες μας. Χωρίς σχεδιασμό και δράση, η κτηνοτροφία στην περιοχή μας κινδυνεύει να καταρρεύσει”.